Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»NO­VI Clas­sics 2005«

Opće je poznata glamuroznost vrhunskog profesionalnog tenisa i njegova privlačnost članovima planetarnog jet seta, koji velika natjecanja redovito prate iz svojih VIP loža, uživajući da »vide i budu viđeni«. Godinama smo, istina putem televizijskih ekrana, svjedoci brojnim popularnim i poznatim licima koja sa zanimanjem prate Grand Slamove i velike ATP turnire, »bodreći« najjača imena teniske sadašnjice uz jagode i pjenušac. Pokraj ATP turnira u Umagu, tijekog kojeg se redovito okuplja »domaća krema«, Hrvatska je, zahvaljujući poduzetnim organizatorima veteranskog turnira »NOVI Classics 2005«, u veoma atraktivnom lipanjskom terminu (tjedan prije Wimbledona), dobila jedan vrhunski tenisko-mondenski sportski događaj. Kao dio »Delta ATP tour of Champions«, Novi Vinodolski je uključen u redoviti kalendar natjecanja koje okuplja bivše šampione bijelog sporta koji, poslije završetka profesionalne igračke karijere nastavljaju, još uvijek jako dobro i kvalitetno, igrati natjecateljski tenis. Za zadovoljstvo, dušu, ali i solidan novac. Vaš reporter je boravio dva dana na ovom iznimnom događaju i pred vama su pisane impresije onoga što se jednostavno moralo vidjeti.
UTORAK 14. lipnja: Službeni početak »NOVI Classicsa« zbio se na svečanoj gala večeri, upriličenoj za brojne sponzore i goste turnira koje su su svojim vrhunskim glazbenim umijećem zabavili glasovita violinistkinja Vanessa Mae (Singapur) i u svijetu sve priznatiji hrvatski pijanist Maksim Mrvica.
SRIJEDA 15. lipnja: Od 13 sati je, prema programu, počeo teniski turnir veterana, okosnica cijelog petodnevnog događanja, a u susretima prvog kola igre po skupina sastali su se: Gilad Bloom (Izrael) – Cedric Pioline (Francuska), Thomas Muster (Austrija) – Andrea Gaudenzi (Italija), Goran Ivanišević (Hrvatska) – Emilio Sanchez (Španjolska) i John MC Enroe (SAD) i Andres Gomez (Ekvador). Unatoč iznimno zanimljivoj ponudi odličnih poteza, kojima su obilovali susreti nekadašnjih šampiona tenisa, publika je željno iščekivala glavni događaj dana. Humanitarni malonogometni susret na kojemu je trebao nastupiti, uz hrvatske nogometne kneževe Zvonu Bobana i Davora Šukera, nitko drugi do, okrunjeni kralj nogometa Diego Armando Maradona. Po završetku posljednjeg teniskog susreta zemljani teren je u rekordnom roku pretvoren u zelenu poljanu vještačke travnate podloge i negdje oko 22 sata navečer na nju su istrčali nogometaši (Boban, Šuker, Giovanni Rosso), tenisači (Ivanišević, Muster, Pioline, Gaudenzi), lokalni političari, sponzori odjeveni u zelenu i narančastu boju majica dviju suprotstavljenih momčadi. Na centar ih je izveo sudac Boris Becker. Rezultat susreta unaprijed je bio poznat, prikupljeni prihod za Dječji dom u Novom Vinodolskom važniji je od bilo kojeg odnosa u golovima, ali, tek da se zna – bilo je neriješeno poslije dva poluvremena od po 20 minuta. Na koncu su se, na veliko zadovoljstvo gledališta, izvodili penali, a jedan je šutirao i najveći hrvatski trener svih vremena Miroslav Ćiro Blažević. Kakav spektakl na obali Jadrana! Konac večeri donio je još jedan, ali modni, spektakl upriličen modnom revijom glasovitog talijanskog kreatora Roberta Cavallija, na kojoj su prezentirani modeli za iduće ljeto. Uz vrhunsku talijansku garderobu poslužena je i gala večera u izvedbi catering studija iz Milana.
ČETVRTAK 16. lipnja: Kao specifično i, na više načina, jedinstveni tenisko-modenski događaj, ovaj turnir je imao neke svoje, svakodnevne, standardne programe u kojima su bili, zajednički, involvirani aktivni i »pasivni« sudionici cijele ove fešte. Tako su svakog prijepodneva obvezno igrani tzv. Pro Am susreti na kojima su rekete na terenu »ukrštale« velike teniske zvijezde i sponzori, te neka od popularnih lica nazočna na turniru. Tako su u paru, na primjer, zaigrali Bruno Orešar (nekadašnji Davis cup reprezentativac i vlasnik licencije za ovaj turnir) i Zvone Boban (proslavljeni kapetan hrvatske reprezentacije) s jedne i Slobodan Boba Živojinović (legenda jugoslovenskog tenisa) skupa s jednim od sponzora turnira, s druge strane mreže. U neformalnom prijepodnevnom terminu (oko 11 sati), vaš reporter i desetak gledatelja su mogli uživati u majstorijama dvojice, nekad velikih tenisača, koji su svojim pojedinim potezima često znali podsjetiti na velike Davis cup pobjede izvojevane zajedničkim nastupima. Opet na drugom, susjednom, terenu sličan meč je igrao veliki »Mac« (McEnroe), pa je bilo moguće pogledati jednog od najvećih tenisača u povijesti kako se i u neformalnom susretu bori i nervira za svaku loptu. drugi natjecateljski dan teniskog turnira donio je duele: Gaudenzi – Bloom, Muster – Pioline, Mc Enroe – Sanchez i Ivanišević – Gomez. Večernji program je ponovno imao na meniju svečanu večeru iza koje je počeo No Limit Party, uz sudjelovanje glasovitih DJ Ericka Morilla i Tommy Lee-a.
PETAK i SUBOTA 17. – 18. lipnja: Posljednji dan (petak) igre po skupinama donio je odlučujuće duele u kojima su se sastali: Gomez – Sanchez, Ivanišević – McEnroe, Muster – Bloom, Pioline – Gaudenzi. Pobjedom u izravnom duelu za plasman u subotnje finale »Zec« Ivanišević je »pobjegao« ljutom »Macu«, dok je u drugoj skupini Piolin već bio unaprijed plasiran u borbu za Vinodolski naslov. U večernjem program ponovno je uslijedila svečana večera poslije koje je upriličena igračka večer (Players party) na kojoj je na gitari briljirao, kada mu to nije uspjelo na terenu, John McEnroe, dok ga je na bubnjevima pratio Thomas Muster, nekadašnji kralj teniske šljake.
    Subota je donijela posljednja dva teniska susreta. U borbi za utješno treće mjesto našao se upravo spomenuti glazbenički duo, ali je podignutih ruku s njega sišao bolji igrač zemljane podloge, Thomas Muster. Veliko finale, kojim se turnir zatvorio, odigrali su Goran Ivanišević i Cedric Pioline, a pobjednikom prvog »NOVI Classicsa« postao je simpatični Francuz, koji će zauvijek ostati upamćen po devet zaredom izgubljenih ATP finala (dva od Gorana), uključujući poraze u završnim susretima Wimbledona i US Opena. Prelaskom u svijet veteranskog tenisa, eto, počeo je osvajati turnire bez problema!  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika