Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tenis
Pr­va ATP ti­tu­la
za Ma­ri­ja An~i}a

Mladi hrvatski tenisač Mario Ančić osvojio je u nedjelju, 19. lipnja, svoju prvu titulu na ATP touru pobjedom protiv Francuza Llodre (7:5, 6:4), inače branitelja naslova na turniru u nizozemskom Hertogenboschu. Poslije dva izgubljena finala u trećem, »sretnom«, Splićanin je na svojoj omiljenoj podlozi, travi, uspio upisati ime na listu pobjednika turnira.

Košarka
Za­dar pr­vak Hr­vat­ske

Prvi puta od osamostaljenja Hrvatske Zadar je dobio svoje košarkaške prvake zahvaljujući pobjedi KK »Zadra« nad Cibonom (87:82) u posljednjoj, petoj i odlučujućoj utakmici doigravanja. U sjajnom navijačkom ozračju blizu četiri tisuće navijača u »Boriku« domaća momčad je dokazala da je ove sezone bila najbolja u Hrvatskoj i posve zasluženo uzela svoju prvu titulu.

Tenis
Pi­o­li­nu »NO­VI Clas­sics 2005«

Francuski veteran Cedric Pioline pobjednik je seniorskog tenis turnira »NOVI Classics 2005«, koji je igran prošlog tjedna u Novom Vinodolskom. U finalnom susretu pobjedom 7:6, 6:3 bio je bolji od Gorana Ivaniševića, dok je u borbi za treće mjesto Austrijanac Muster svladao Amerikanca McEnroea.

Rukomet
Hr­vat­ska na SP

Ženska rukometna reprezentacija Hrvatske izborila je, nakon dva susreta razigravanja protiv Švedske, plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati u prosincu u Rusiji. Poslije poraza u prvom susretu (26:30) u uzvratu odigranom u Kutini izborena je odlučujuća pobjeda (33:26), i zahvaljujući boljem omjeru izborena je »ruska viza«.

Nogomet
Po­bje­da Sla­ve­na,
po­raz Var­tek­sa

Dva hrvatska predstavnika u ovosezonskom izdanju Intertoto kupa koprivnički Slaven Belupo i varaždinski Varteks polovično su startali u prvim susretima ovog natjecanja, koje nudi mogućnost plasmana u izravni ždrijeb kupa UEFA. Slaven je, kao domaćin, svladao slovensku Dravu (1:0), dok su »krojači« poraženi na gostovanju kod Dinama iz Tirane (1:2). Ipak, realno je za očekivati da će obje hrvatske momčadi izboriti prolaz u nastavak natjecanja.

Formula 1
Sra­mot­na utr­ka
u In­di­a­na­po­li­su

Usljed konflikta između FIA (Automobilske međunarodne asocijacije) i tvrtke za proizvodnju automobilskih pneumatika »Michelin«, proizvođač je iritiran odbijanjem zahtjeva za montažu novih guma povukao sve bolide koji voze s njegovim pneumaticima, te je trku, na užas brojnog gledateljstva, vozilo samo nekoliko bolida. U utrci Formula koje ne rabe gume ovog proizvođača pobijedio je aktualni svjetski prvak Nijemac Michael Schumacher.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika