Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zločini su činje­ni u ime na­ro­da

Predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac potpisali su u ponedjeljak u Beogradu, sudjelujući na sastanku nevladine udruge Igmanska inicijativa, zajedničku izjavu »Trojni pogled na sadašnjost i budućnost«.
    Radi zajedničkog cilja – uključivanja triju zemalja u Europsku uniju, treba nastaviti suradnju i normalizaciju odnosa, ohrabriti i ubrzati povratak izbjeglica, štititi nacionalne manjine, ostvariti punu i bezrezervnu suradnju s Haškim sudom, institucionalizirati prijelaz granica bez viza, te strpljivo uklanjati sve prepreke koje bi mogle ometati uspješnu normalizaciju odnosa triju zemalja. Sporna pitanja – uključujući i granične probleme, treba rješavati »razgovorima i pregovorima u duhu dobrosusjedstva, pa i privremenim rješenjima kao koraku ka trajnim«, ističe se u zajedničkoj izjavi.
NE ZABORAVITI NITI JEDAN ZLOČIN: Otvarajući skup, predsjednik SiCG Svetozar Marović je istaknuo nužan progon svih onih koji su, ne samo u Srebrenici, činili ratne zločine, pri čemu ne treba zaboraviti nijedan zločin bez obzira na to tko su zločinci, a tko žrtve. »Zato slučaj generala Mladića mora što prije biti završen«, istaknuo je, dodajući da su Srbija i Crna Gora odlučne što prije ispuniti svoje obveze vezane uz pravdu jer će se jedino time »ukloniti i posljednje hipoteke tragičnih ratova u kojima se raspala bivša Jugoslavija«.
    »Zahtijevamo krivičnu odgovornost svih koji su ne samo u Srebrenici činili ratne zločine ili su ih organizirali i naređivali… Svaka obrana zločina pod bilo kakvim izgovorom, također je zločin. Za SiCG Srebrenica je i veliki zločin nad povijesti, tradicijom i kulturom srpskog naroda, kao i nad tolikim njihovim žrtvama u nedavnim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i u dva svjetska rata… Zato slučaj generala Mladića mora što hitnije biti završen. On se mora naći pred sudom u Haagu«, rekao je Svetozar Marović izražavajući uvjerenje da će Vlada Srbije naći najbrži i najefikasniji način da se to i dogodi.
    On je kazao kako bi odlaskom Ratka Mladića u Haški sud, SiCG mogla do kraja 2005. ući u Partnerstvo za mir i ubrzano završiti, a ne samo početi, pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.
    »Bez obzira na to što znam da jedan dio naših građana još uvijek, iz različitih razloga, to do kraja ne zna i ne želi saznati, Mladićev odlazak u zatvor značit će slobodu za punu euroatlantsku integraciju Srbije i Crne Gore«, rekao je Marović.
    Inzistirajući na europskoj budućnosti regije, predsjednik SiCG je rekao kako je posljednjih tjedana i mjeseci i u Hrvatskoj i u BIH i u SiCG bilo pokušaja da se otvore neke stare dileme i da se takve opet nametnu kao suštinska pitanja budućnosti, i izrazio zadovoljstvo »što smo svi skupa preskočili tu zamku i što smo joj se suprotstavili snagom europskih argumenata i gledanjem u budućnost«.
    »Nitko od nas nema pravo zaboraviti prošlost, ali istovremeno još manje ima prava prošlost suprotstavljati budućnosti, vraćati naša društva unazad i europske ciljeve konfrontirati balkanskim traumama«, rekao je predsjednik SiCG.
    Govoreći o značaju nevladinih organizacija, on je podsjetio na posredničku ulogu Igmanske inicijative u nekim poslovima između SiCG, Hrvatske i BIH.
RADIMO ZBOG NAS, A NE ZBOG PRITISAKA: »Naš europski put i sve što on podrazumijeva, to jest pretpostavlja, nije i ne smije biti rezultat bilo čijeg pritiska na nas. Sve što radimo u kontekstu prihvaćanja europskih standarda i unapređivanja europskih vrijednosti, radimo i moramo raditi zbog nas samih i zbog vlastite budućnosti«, rekao je na skupu predsjednik Mesić, ističući pritom važnu ulogu nevladinih organizacija, te činjenicu da »naša budućnost nije u povratku u prošlost ni u negiranju ili prešućivanju prošlosti, nego samo i jedino u prihvaćanju istine o prošlosti«.
    Svijest o tome je jedan od ključnih preduvjeta da »zakoračimo kroz europska vrata«, rekao je Mesić.
    »Istina o prošlosti podrazumijeva i ispriku, i priznanje, i pokajanje. Pred sudom, svejedno je li to međunarodni ili nacionalni sud, i odgovornost i krivnja mogu se i moraju utvrđivati isključivo na individualnoj osnovi. Nisu narodi krivi. Činjenica je, međutim, da su zločini činjeni u ime naroda i pod plaštom imena cijelih naroda. Stoga je i logično da izrazi isprike dolaze u ime naroda, odnosno država. One koji isprike izriču treba primiti u dobroj vjeri, a ne napadati ili bojkotirati«, istaknuo je hrvatski predsjednik, dodajući kako »mi nismo odgovorni za zla i zločine prošlosti, ni one dalje, ni one nedavne, ali moramo prihvatiti odgovornost da se takva zla i takvi zločini ne ponove«.
    »Našom današnjom trojnom izjavom pokazujemo i dokazujemo zrelost za europsku budućnost. Neka to bude naša poruka odavde i onima koji bi nas u našim sredinama najradije vratili u izolaciju i stanje međusobnih sukoba, ali i Europi, u kojoj poneki još sumnjaju je li nama mjesto u njihovim redovima«, poručio je predsjednik Mesić, ističući da je udružena Europa »milenijski pothvat koji može ostvariti ova generacija«.
    »Moramo otvoreno i iskreno prenositi mladim generacijama istinu o događajima iz prošlosti, dužni smo uspostavljati pokidane veze i kvalitativno nove odnose i suradnju jer smo odgovorni za budućnost naših naroda i država«, rekao je u uvodnom govoru predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac.                Igmanska inicijativa, koja okuplja oko 140 nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH i SiCG, na početku dvodnevnog skupa prihvatila je prijedlog da se državama u regiji pošalje prijedlog da 11. srpnja, kad je počinjen pokolj u Srebrenici, bude dan sjećanja na sve nedužne žrtve u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.
Hina, HR

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika