Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sta­ni­mo na put asi­mi­la­ci­ji Hr­va­ta

Nakon svršetka sastanka Igmanske inicijative, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Hrvata iz Srbije i Crne Gore.
    U pripremi službenoga posjeta hrvatskog predsjednika državnim tijelima Srbije i Srbije i Crne Gore iduće srijede, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini informiralo je Stjepana Mesića o aktualnim problemima na koje pripadnici hrvatske nacionalne manjine u SiCG nailaze.
NASTAVAK STARE POLITIKE: Predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović upoznao je predsjednika Hrvatske s podjelama među Hrvatima koje, kako je rekao, potiču strukture države Srbije.
    »Rekao sam predsjedniku Mesiću da se nastavlja Miloševićeva politika podjele na Hrvate, Bunjevce i Šokce«, izjavio ja za Hrvatsku riječ poslije sastanka Pekanović. »Rekao sam kako postoji i pokušaj da se u školsku nastavu uvede i kvazibunjevački jezik, koji je zapravo hrvatska ikavica, ali  da smo to u prvom naletu osujetili. Na TV Novi Sad emitira se emisija na tzv. bunjevačkom jeziku, a emisiju na hrvatskome jeziku ta državna televizija emitira bez suglasnosti HNV-a.«
    Pekanović je pozvao predsjednika Mesića da se svojim autoritetom zauzme kod državnih dužnosnika Srbije da se obustavi nastavak Miloševićeve politike atomiziranja Hrvata u ovoj zemlji, jer je to, kako je rekao put u daljnju asimilaciju Hrvata.
PROVEDBA SPORAZUMA: Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić zatražio je od predsjednika Mesića da Hrvatska zahtijeva provođenje Sporazuma između Hrvatske i SiCG o zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SiCG glede političkog predstavljanja Hrvata u skupštinama na svim razinama.
    »Postojeće republičko izborno zakonodavstvo za manjinske stranke predviđa tek sniženje izbornoga cenzusa, što u praksi odgovara jedino pripadnicima najbrojnijih manjina – mađarske i bošnjačke«, rekao je Kuntić nakon razgovora s predsjednikom Mesićem. »Želimo imati ono što postoji u Hrvatskom saboru, a to je neposredna zastupljenost manjina, što je sadržaj našega prijedloga izmjena republičkoga Izbornog zakona, ali i suština članka 9. Sporazuma. S tim u svezi zalažemo se za što brže formiranje međuvladinog Mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma. Također tražimo da državna tijela u Srbiji prestanu s poduzimanjem mjera kojima se aktivno potiče asimilacija Hrvata, te da se konačno započne integracija Hrvata u politički i gospodarski sustav Srbije, kroz osiguravanje razmjerne zastupljenosti Hrvata u državnim i javnim službama, kao što su policija, pravosudna tijela, državna uprava, škole i drugo, kako u većim središtima kao što su Subotica i Sombor, tako i u desetinama hrvatskih sela diljem Vojvodine, u kojima je hrvatsko stanovništvo lišeno participiranja u policiji, mjesnim uredima i školskim upravama.«
    Pekanović i Kuntić predali su predsjedniku Mesiću u pismenoj formi zahtjeve koje predstavnici Hrvata imaju spram državnih tijela u SiCG i za koje očekuju potporu matične zemlje.
    Ovu prigodu Petar Kuntić je iskoristio da pozove predsjednika Hrvatske na svečano obilježavanje 15. obljetnice DSHV-a, koje će se održati u Subotici u srijedu 6. srpnja, što je Stjepan Mesić sa zadovoljstvom prihvatio.
    U razgovoru s predstavnicima Hrvata iz SiCG, uz predsjednika Mesića sudjelovali su i njegovi savjetnici Anica Đamić, Budimir Lončar, Siniša Tatalović i Tomislav Jakić, te veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić, njegov zamjenik Branimir Lončar, i generalni konzul  u Subotici Davor Vidiš dok je u izaslanstvu ovdašnjih Hrvata, uz predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića i predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, bio i član Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić.           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika