Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zgra­du Vin­ka Perčića po­vje­ri­ti hr­vat­skoj za­jed­ni­ci

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je 28. lipnja u Subotici. Na sjednici su se razmatrala brojna pitanja od značaja za hrvatsku zajednicu: prijedlog adaptacije kuće Vinka Perčića, priprema nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, stanje na informativnom području u hrvatskoj zajednici u ozračju privatizacije informativnih kuća, sadržaj upitnika za kulturne udruge u hrvatskoj zajednici, a bilo je riječi i o prispjelim molbama za financijsku pomoć kulturnim udrugama. Na sjednici su razmotreni i rezultati upisa u odjele na hrvatskome jeziku u osnovnim školama, te pitanja u vezi upisa studenata na fakultete u Republici Hrvatskoj, kao i prijedlog o provedbi znanstveno-istraživačkog rada.
    Pokraj predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnića Hajduka, na sjednici su bili nazočni predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, kao i članovi Izvršnog odbora Ivan Stipić, Jelena Piuković i Zvonimir Perušić.
KUĆA VINKA PERČIĆA: Na samom početku razmatrao se prijedlog adaptacije kuće Vinka Perčića u Ulici Bledska 2 u Subotici, a za potrebe HNV-a i profesionalnih kulturnih ustanova hrvatske zajednice. Lazo Vojnić Hajduk je kazao kako je ugledni Hrvat Vinko Perčić svojevremeno napravio darovni ugovor s Općinom Subotica i svoj suvlasnički dio kuće donirao gradu Subotici s uvjetom da se darovina tretira kao zasebna cjelina i koristi kao javna spomenička vrijednost za kulturne i znanstvene potrebe pod nazivom Zavičajna galerija dr. Vinko Perčić. Vojnić Hajduk je napomenuo da se svojevremeno razgovaralo s predstavnicima lokalne samouprave da ta zgrada bude u nadleštvu hrvatske zajednice.
    »Trebamo inicirati da Općina povjeri HNV-u ovlast nad tim prostorom, kao i da Općina osigura plaću za kustosa Galerije. U toj zgradi bi se mogli urediti i uredi za potrebe HNV-a, etno-muzej i jezgra za formiranje središnjeg arhiva«, kazao je Vojnić Hajduk, nakon čega su članovi Izvršnog odbora prihvatili prijedlog da se definira globalni idejni projekt za adaptaciju kuće Vinka Perčića.
NAKLADNIČKA DJELATNOST: Na sjednici se razmatrala priprema nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«. Zvonimir Perušić je iznio informaciju da su na sjednici Upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, koja je održana 3. lipnja, članovi UO prihvatili Prijedlog nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, koji je podnio književnik Milovan Miković, a u tome se prijedlogu predviđa pet edicija. Izvršni odbor HNV-a je podržao nakladnički plan NIU »Hrvatska riječ«.
INFORMIRANJE: Prilikom razmatranja točke o stanju na informativnom području u hrvatskoj zajednici u ozračju transformacije informativnih kuća, Zvonimir Perušić je kazao kako bi u procesu predstojeće privatizacije elektronskih medija, a glede Radio Subotice, najbolje rješenje bilo da se osnuju zasebna poduzeća, pri čemu bi jedno od poduzeća bila redakcija na hrvatskom jeziku, a osnivač toga poduzeća bio bi HNV. Izvršni odbor je odlučio da se izradi plan koncepcijskih rješenja u sferi informiranja, za čiju izradu su zaduženi, pokraj Perušića, predsjednici Odbora i Odjela HNV-a za informiranje Milovan Miković i Andrija Anišić.
KULTURA I OBRAZOVANJE: U daljnjem tijeku sjednice Jelena Piuković je obavijestila članove Izvršnog odbora o prispjelim zamolbama za financijsku pomoć kulturnim udrugama koje su upućene na adresu HNV-a. Na sjednici je zauzet stav da Izvršni odbor nije nadležan razmatrati te zamolbe, jer se financiranje kulturnih udruga odvija preko natječaja, a Vijeće nije raspisalo natječaj za takvo što, jer HNV niti nema sredstava za tu namjenu. Jelena Piuković je predočila i sadržaj upitnika za kulturne udruge u hrvatskoj zajednici koji je prihvaćen i upitnik će biti proslijeđen na popunjavanje svim kulturnim udrugama.
  O rezultatima upisa u odjele na hrvatskom jeziku, kao i o radu u oblasti obrazovanja izvješće je podnio Ivan Stipić, a među aktivnostima u ovoj oblasti istaknuo je sudjelovanje na seminaru o elementima strategije razvoja obrazovanja nacionalnih manjina u Vojvodini koji je realiziran u periodu od studenog 2004. do ožujka 2005., na kojemu je sudjelovao uz Ljubicu Vuković i Stipan Stantić.
    U vezi pitanja upisa studenata na fakultete u Republici Hrvatskoj, Izvršni odbor je donio odluku da će se za sljedeću sjednicu pripremiti materijal o tome kako bi trebala izgledati struktura potrebnih profila studija pri upisu studenata, odnosno što je to što je interes hrvatske zajednice.
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE: Na koncu sjednice razmatran je prijedlog o provedbi znanstvenog istraživačkog rada pod nazivom »Društveni stvavovi, vrijednosti i struktura ličnosti«. Voditelj istraživanja bit će mr. sc. Zlatko Šram, a uzorkom će biti obuhvaćeno 600 ispitanika. Lazo Vojnić Hajduk je napomenuo kako nije riječ o ispitivanju javnog mnijenja, nego je u pitanju istraživanje koje će dati relevantne podatke za uspostavljanje strategijskih ciljeva hrvatske zajednice.
    Izvršni odbor će na sljedećoj sjednici HNV-a predložiti uposlenicu NIU »Hrvatska riječ« Zdenku Sudarević za članicu Nadzornog odbora te ustanove, a predložit će se i da se za tajnika HNV-a izabere pravnica iz JKP »Pogrebno« iz Subotice Vesna Prćić. Izvršni odbor će zadužiti odvjetnika da bivšim dužnosnicima HNV-a uputi posljednju opomenu pred tužbu, zbog toga što nisu vratili zadužena lap top računala.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika