Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ju­bi­lej oku­pio sve pi­tom­ce su­bo­tičkog sje­me­ništa

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište »Paulinum« otvorena je školske godine 1962./63. Na početku je ova škola bila smještena u zgradi Katoličkog kruga. Nova zgrada je dogotovljena 1965. i iste godine 30. lipnja je posvećena. U povodu 40 godina od rada u toj zgradi, u Subotici su se 28. lipnja okupili svi pitomci subotičkog sjemeništa »Paulinum« koji su ga pohađali od 1962. godine do danas.
    Okupilo se oko 80 svećenika te dvadesetak profesora ove škole, a u njihovu je čast bio priređen i svečani prijem u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na prijemu su okupljene pozdravili ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije msgr. József Miocs , predsjednik Općine Géza Kucsera, članica Općinskog vijeća zadužena za obrazovanje Edit Molnar Pintér, a povjesničarka umjetnosti Olga Kovačev Ninkov upoznala je goste s izgradnjom Gradske kuće, te subotičkom secesijom.
   Paulinum je međubiskupijski zavod i škola, jedina institucija takvog karaktera u SiCG. Škola je jezična gimnazija klasičnog smjera. Prvenstveno priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za klasične jezike i povijest. Škola je dvojezična i ima četiri razreda.
    Raspadom SFRJ i formiranjem novih držva sjemenište »Paulinum«, a naročito Biskupijska klasična gimnazija »Paulinum« poprimili su osim već postojećeg interdijecezanskog i međunarodni značaj. Vrijedno je spomenuti da je u godinama izolacije »Paulinum« bila jedina škola u Saveznoj Republici Jugoslaviji čije su se svjedodže u inozemstvu priznavale bez ikakvih problema. Najveći je broj sjemeništaraca naravno iz Subotičke i Zrenjaninske biskupije, dok su redoviti u »Paulinumu« i svećenički kandidati Beogradske, Barske i Skopske nadbiskupije, te Prizrenske i Kotorske biskupije kao i iz Srijemskog vikarijata Đakovačke i Srijemske biskupije i konačno kandidati iz Grkokatoličkog vikarijata Križevačke biskupije
    Paulinum je kroz povijest bio međunarodno priznat ali je u ovoj državi uživao samo usmeno priznanje. Od veljače 2004. Paulinum i u SiCG ima potpuno priznanje i izjednačenje s ostalim školama. Učenici-sjemeništarci se u Paulinum upisuju preko svojih župnika.                              
  D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika