Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Tak­mičenje ri­sa­ra« na Bi­ko­vu

Kao nastavak ovogodišnje »Dužijance 2005.« u subotu 9. srpnja na Bikovu će se održati jedan od najvećih događaja vezanih za ovu manifestaciju – »Takmičenje risara«.
    Ove godine natjecat će se risarski parovi iz sljedećih mjesta: Mirko Sudarević i Jelena Sudarević, Tibor Virag  i Silvija Molnar (Bikovo), Marinko Kujundžić i Ruža Juhas , Bela Bošnjak  i Tilka Jakovljević , Vinko Stantić  i Darinka Stantić  (Mala Bosna), Davor Balažević  i Joca Vuković  (Đurđin), Ivan Gedović  i Alojzija Bašić P.  (Tavankut), Petar Tikvicki  i Emera Poljaković  (Stari Žednik), Imre Tot Kiralj  i Ilonka Sente, Ileš Kiralj i Panika Kiralj, Lacika Horvat  i Marija Karas  (Kelebija).
GOSTI NATJECATELJI: Kao gosti natjecatelji bit će Matija Periškić  i Ruža Radičev,  Marko Lerić i Anica Kolar  (Bački Brijeg), Janoš Kalman  i Gizela Bakota, Lacika Horvat  i Marija Horvat  (Gornji Brijeg), Đerđ Čordaš  i Marija Čordaš, Jožef Dobo   i Ibolya Dobo  (Mužlja) te parovi iz Sajana, Kecela (Mađarska) i Županje (Hrvatska).
    U okviru ovog natjecanja predstavit će se i mladi risarski parovi čija je instruktorica Roza Orčić. To su:  Andrija Pejić i Marica Vukmanov Š.,  Nikola Romić i Snežana Romić  (Bikovo), Marko Dulić i Marijana Pokornik,  Ivan Marcikić i Dajana Elek, Safet  Županek  i Sanela Županek  (Đurđin), Darko Poljaković  i Mirjana Tešić, Ivan Tikvicki  i Nataša Prćić  (Žednik), Gabika Horvat  i Rita Horvat  (Kelebija) kao i mladi risarski par iz Gornjeg Brijega.
VRŠIDBA ŽITA: Za vršidbu žita bit će zaduženi: Stipan Romoda (glavni mašinar), Marinko Kujundžić, Davor Balažević i Tibor Virag (bacači snoplja), Ruža Juhas i Emera Poljaković (dobošarke), Antun Juhas (ranjač), Stipan Kujundžić (mereš), Ileš Kiralj (radojaš), Ivan Gedović (slamar), Pere Tikvicki i Vinko Stantić (koljari), Katica Bačić, Joca Vuković, Ruža Majlat i Tilka Jakovljević (plivarke).
    Jahače i konjske zaprege organiziraju Pere Matković i Martin Gabrić, a kao jahači nastupit će: Marko Tikvicki, Miroslav Vukmanov Š., Joso Romić i Tomislav Romić, kao vozači fijakera: Ivan Vojnić P., Pajo Vukmanov Š., Ljubomir Dulić, Andrija Vukmanov Š., Stipan Jaramazović, Simo Desnica, Peter Šoti, Vladimir Vukov i Gabriel Molnar, kao vozači zaprega: Rudika Gabrić, Andrija Vukmanov Š., Ivica Vojnić T. i Roko Babičković te kao mašinari na kosilicama: Lazo Cvijin, Tomo Pećerić i Davor Vojnić Hajduk.
SUDAČKI KOLEGIJ: Članovi sudačkog kolegija za ocjenjivanje natjecanja na Bikovu bit će Zvonimir Horvatski (predsjednik), Bela Ivković, Ivan Tikvicki, Stjepan Palenkić Ljudevit Vujković Lamić, Josip Kopunović Legetin, Pavle Kujundžić, Karlo Kopilović i Mitar Papac.
    Vlasnici žitnih njiva na kojima će se natjecanje održati su Stanko Kujundžić, Josip Rajčić i Antun Gabrić a domaćini risa Ivan i Ivanka Matković.
    Glavni organizacijski odbor »Dužijance 2005.« čine predsjednik Grgo Kujundžić i potpredsjednici Grgo Tikvicki, Josip Horvat i Mirko Ostrogonac dok je generalni pokrovitelj cijele manifestacije Općina Subotica.                                                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika