Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćani u šopro­nu

ŠOPRON – U mađarskom gradu  Šopronu (Sopron), održan je od 18-19. lipnja 2005. godine. 12. Međunarodni festival folklornih ansambala. Na festivalu, na kojemu je sudjelovalo 20 ansambala iz Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke bili su i mali tamburaši iz Sonte,  djeca od 14 do 16 godina,  koje već nekoliko godina vodi Adam Vidaković.
 Orkestar tamburaša iz Sonte djeluje pri OKUD »Ivo Lola Ribar« iz Sonte i bili su jedini predstavnici Srbije i Crne gore na ovom festivalu.
  Festival u Šopronu trajao je dva dana, a mladi Sonćani su prvi puta nastupili u subotu, 18. lipnja, na glavnom trgu u šokačkim košuljama izvodeći šokačke pjesme iz Vojvodine i Slavonije. U publici je bilo puno ljudi koji su pjevali sa sonćanskim tamburašima. Poslije nastupa Sonćani su se upoznali s brojnim Hrvatima koji žive u gradu i okolici i bilo je jasno otkuda oni poznaju naše pjesme.
  Oduševljen mladim Sonćanima organizator festivala Ferenc Sipos priredio je nastup tamburaša u jednom gradskom hotelu iste večeri. Brojni gosti hotela, među kojima i puno stranih turista, bili su oduševljeni nastupom i poslije nešto manje od sat vremena uz burni pljesak ispratili su djecu na spavanje. U nedjelju, nakon obilaska grada, sonćanski su tamburaši  nastupili pred crkvom na trgu sa starogradskim pjesmama i ponovno su dobili burni pljesak.
 Grad Šopron ima dugu i ozbiljnu glazbenu tradiciju, Mađari ga zovu Sopron Magyarország Liszt  Városa, što svjedoči o vezanosti ovog grada za glazbu i čuvenog skladatelja Liszta, a dao je i brojne druge glazbenike. Ovaj gradić od 150.000 stanovnika zovu još i biserom mađarske krune, a nalazi se u blizini granice s Austrijom pokraj jezera Fertö-Neusiedler See.
    Nakon nedjeljnog nastupa mladi sonćanski tamburaši (Iva, Nikola, Luka, Zlatko, Slobodan, Ivan, Marko i Srđan) prepuni lijepih dojmova, krenuli su kući sretni, jer su svojoj kruni nastupa po Vojvodini, Hrvatskoj i Bugarskoj dodali još jedan biser.
 Zvonko Tadijan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika