Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otac hr­vat­skog kar­me­la

SOMBOR – U somborskoj karmelićanskoj crkvi u petak, 24. lipnja proslavljen je Dan sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića o 49. obljetnici njegove smrti. U ovom slavlju sudjelovali su vjernici grada Sombora i hodočasnici iz: Subotice, Sonte, Bačkog Monoštora, Starog Žednika, Tavankuta i Bajmoka.
    Svečanu sv. misu predvodio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš u zajedništvu s novim priorom somborskog karmelićanskog samostana o. Anđelkom Jurićem i desetak svećenika subotičke biskupije. Prigodnu propovijed održao je preč. Andrija Anišić, koji je podsjetio vjernike da somborski karmelićanski samostan slavi ove godine stotu obljetnicu svoga postojanja, i da je SB o. Gerard u njemu proveo 52 godine, sudjelovao u njegovoj gradnji i u više navrata vršio službu poglavara toga samostana. O. Gerarda hrvatski karmelićani nazivaju »ocem hrvatskog Karmela«, jer je u somborskom samostanu započelo formiranje hrvatske karmelske provincije. Za formiranje Provincije i otvaranje samostana u Zagrebu o. Gerard se osobno dogovorio s bl. kardinalom Stepincem. U drugom dijelu propovijedi pozvao je vjernike da se mole za njegovo proglašenje blaženim te da se njemu utječu u svojim potrebama, jer je u procesu beatifikacije vrlo značajno da se proširi štovanje budućega blaženika, odnosno sveca. U završnom dijelu propovijedi pročitao je nekoliko misli o. Gerarda o euharistiji, istaknuvši, kako je o. Gerard snagu za osobni rast u svetosti, kao i za sav svoj redovnički život i pastoralni rad, crpio iz euharistije. Na koncu mise biskupu, okupljenim svećenicima i vjernicima na sudjelovanju u ovom slavlju zahvalio je o. prior, istaknuvši značaj ovakvog okupljanja u procesu beatifikacije o. Gerarda.
    Ovim slavljem u ime Vicepostulature ravnao je o. Mato Miloš. On je podsjetio da je biskupijski proces u kauzi o. Gerarda završen i da se on sada vodi u Rimu u mjerodavnim ustanovama. O. Miloš na koncu mise pozvao je sve da se posluže knjigama i brošurama o o. Gerardu te da se što više utječu u njegov zagovor u svojim potrebama i poteškoćama, te da o eventualnim uslišanjima obavijeste Vicepostulaturu u Zagrebu ili u Somboru. Zatim je sve pozvao da se okupe pred grobom o. Gerarda, gdje je biskup predmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim i preporučio njegovom zagovoru sve nakane sudionika ovoga slavlja.
    Prethodnog dana slično takvo slavlje održano je na mađarskom jeziku.
A. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika