Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plodovi uma i srca

Treći susret hrvatskih pjesnika pod nazivom »Lira naiva 2005« održan je 25. lipnja u Golubincima. Na susretu su se okupili pjesnici iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice, a za ovaj susret tiskana je i zbirka izabranih stihova koja je predstavljena na književnoj večeri.
    Domaćin susreta pjesnika bilo je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Tomislav« iz Golubinaca, a ova manifestacija je održana u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i Hrvatske čitaonice iz Subotice. Ovogodišnji susret je održan uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i obrazovanje i Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine.
POSJET SVETIŠTU TEKIJSKE GOSPE: Na putu za Golubince, pjesnici iz Sombora i Subotice posjetili su u Petrovaradinu svetište Tekijske Gospe. U crkvi svetišta mons. Stjepan Miler ispričao je povijest nastanka svetišta i izgradnje crkve. »Na ovom mjestu stajala je u srednjem vijeku mala iz kamena zidana kapelica, a poslije zauzeća Petrovaradina 1526. godine od strane Turaka, kapela je porušena i na istom je mjestu izgrađena drvena muslimanska džamija. Na dan Snježne Gospe 5. kolovoza 1716. godine, nedaleko od ovog mjesta princ Eugen Savojski, vođa kršćanske vojske, pobijedio je tursku vojsku. Stara džamija je na pročelju dobila drveni tornjić s dva zvona i tri oltara, a hodočašća se sve više pojačaše iz Srijema, Slavonije, Bačke, Banata i Srbije. Godine 1881. veliki štovatelj Tekijske Gospe, župnik, opat i književnik Ilija Okrugić po nacrtu arhitekta Hermana Bollea izradio je sadašnju crvvu. Crkva je potpuno obnovljena izvana i preuređena iznutra i tako obnovljena posvećena na blagdan Pohođenja Marijina 31. svibnja 1977. godine. Prigodom stogodišnjice sadašnje crkve, 1981. godine uređen je okoliš crkve s dodatnim prostorijama, a 2004. godine svetište dobiva u crkvi nove hrastove klupe, ispovjedaonicu, uređuje se sakristija, i te iste godine, na spomen 1700-te godišnjice Srijemskih mučenika unutrašnjost crkve je oslikana s dvadeset otajstva krunice«, kazao je mons. Stjepan Miler i istaknuo kako je prije nesretnih i teških devedesetih godina u Petrovardinu bilo oko 4.000 katolika vjernika, a zbog represije taj broj se sveo na 1.600.
    »Mi smo ostatak ostataka, a to vrijedi i za druge župe u Srijemu. Ovako maleni, trebamo biti jedinstveni«, istaknuo je mons. Stjepan Miler, nakon čega se ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković zahvalila domaćinu na gostoprimstvu i uručila mu na dar primjerke knjige »Lira naiva 2005«. Nakon kraćeg odmora i razgledanja unutrašnjosti crkve, grobnice Ilije Okrugića, Gospine špilje za paljenje svijeća izvan crkve, izvora i križnog puta na zemljištu svetišta, pjesnici su nastavili put prema Golubincima.
SUSRET PJESNIKA U GOLUBINCIMA: Okupljanje pjesnika u Golubincima bilo je u prostorijama HKPD »Tomislav«, koji se nalaze pri župi svetog Jurja mučenika. Sudionike susreta srdačno su dočekali članovi Društva na čelu s tajnikom Ivanom Radošem. Nakon razgledanja crkve sv. Jurja slijedio je ručak. U prijatnom ambijentu kavane »Nostalgija« pjesnike su pozdravili predsjednik Društva »Tomislav« Mato Groznica i vlč. Jozo Duspara, a poslije objeda zasvirali su tamburaši, članovi glazbenog odjela HKPD »Tomislav«. Pjevalo se uz glazbu tamburaša, a potom je Katarina Čeliković svakom pjesniku uručila na dar knjigu »Lira naiva 2005«.
    »Pred vama je zbirka vaših stihova. Prema mom izboru, svaki od trideset i dva prijavljena pjesnika u knjizi je zastupljen s po tri pjesme. Izdavači knjige su katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost i Hrvatska čitaonica iz Subotice, a koliko je ovaj susret potreban vidi se i po broju prijavljenih pjesnika. Prve ih je godine na susretu u Subotici sudjelovalo sedamnaestoro, prošle godine dvadeset i šestero, a evo, ove godine bilo ih je trideset i dvoje prijavljenih. Po prvi puta pridružili su nam se i pjesnici iz Hrvatske i Mađarske koji su podrijetlom iz vojvođanskih krajeva. Dječja lirika još nije uključena u ovaj izbor, ali danas su s nama i djeca koja su članovi Literarne sekcije pri HUK ‘Lajčo Budanović’ iz Male Bosne. Po treći put smo skupa, a mjesto susreta je bilo izbor srca, a to je ove godine Srijem«, kazala je Katarina Čeliković, dok je Ilija Žarković, član Društva »Tomislav« i jedan od pjesnika čije su pjesme objavljene u zbirci, pozdravio sudionike i najavio književnu večer u OŠ »23 oktobar«, prije čega su se na njegov prijedlog pjesnici predstavili ponaosob. Uz svoje životopise, pjesnici su govorili i o inspiraciji i temama o kojima pišu, kao i o važnosti očuvanja hrvatskog jezika i ikavice, a neki su od pjesnika i čitali svoje stihove, kao i oni najmlađi, koji su bili gosti ovog susreta.
INICIJATIVE: Nakon predstavljanja pjesnika i čitanja stihova, Katarina Čeliković je iznijela svoju želju da se sljedeći susret pjesnika održi u Podunavlju, u sredini koja je poput Srijema imala veoma teške trenutke u bližoj prošlosti, a zatim je iznijela svoje mišljenje da mnoge objavljene pjesme u zbirci zvone ritmom riječi, dok su slike upečatljive, ali je i uputila na mogućnost eksperimentiranja, jer ima mnogo prostora za izraz od slobodnog stiha pa do sonetnog vijenca.
    »Pjesma treba imati zvuk, ritam, sliku i poruku. Trebate pokušati eksperimentirati, ali pri tome i čuvati čistoću jezika. Do sada su pjesme iz zbirki ‘Lire naive’ objavljivane u Zvoniku, Hrvatskoj riječi, Hrcku, Subotičkoj Danici i Miroljubu, a predlažem da se javimo i Radio Mariji, jer se otvoranje njihovog studija predviđa i u Subotici. Pokraj toga, smatram da jedan ovakav susret godišnje nije dovoljan. U zadužbini Bele Gabrića u Subotici po okončanju radova na adaptaciji kuće koju je profesor Gabrić ostavštinom odlučio ostaviti župi svetog Roka s namjerom da se osnuje čitaonice u njoj, započet će mjesečni susreti pjesnika, a kada se termin ustali i vas ćemo pozivati«, kazala je Katarina Čeliković, a spomenute inicijative pjesnici su podržali.
NASTUP PRED PUBLIKOM: Književna večer u OŠ »23 oktobar« održana je s početkom u 18 sati. Voditeljica programa Anita Kovačević pozdravila je organizatore susreta, kao i goste – zamjenika veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimira Lončara, predstavnike Mjesne zajednice Golubinci i OŠ koja je ustupila prostor za književnu večer, kao i župnika Jozu Dusparu. Sudionike susreta, goste i publiku pozdravio je i Mato Groznica, izrazivši zadovoljstvo što je nakon Subotice i Sombora, susret pjesnika organiziran i u Golubincima, a nazočne je u ime organizatora susreta pozdravila Katarina Čeliković.
»Stihovi u ovoj knjizi govore nam da ono što podrazumijeva naivno stvaralaštvo znači prostodušnost, prirodnost, neprisiljenost, neskučenost, neizvještačenost, otvorenost i iskrenost, a skupno ime za umjetničko stvaralaštvo naivaca izražava da oni žele podijeliti lijepo s drugima. Dokaz tome su tri zbirke stihova »Lire naive«, a narod živi i opstaje u jeziku. Ovi pjesnici njeguju hrvatski jezik, što ćete i čuti kada budu čitali svoje stihove«, kazala je Katarina Čeliković, a zatim je pročitala pismo dr. Andrije Kopilovića upućeno svim sudionicima susreta. Sudionicima susreta dr. Kopilović se obratio pismeno, jer je zbog obveza svećeničkog ređenja, kada kandidati polažu svoju ispovijest vjere za ređenje, a on je već godinama predsjednik komisije, bio u nemogućnosti biti nazočan ovom susretu. »Od samoga početka održavanja ove inicijative stvaranja i okupljanja gdje se stvara, sluša, osluškuje i vrednuje ljepota pisane riječi, Katolički institut ‘Ivan Antunović’ bio je ne samo potpora, nego daleko iznad toga, oslonac da se ova inicijativa može ostvariti. Svaki puta sam kao predsjedatelj Instituta i osobno bio nazočan da bih, ponajprije slušao i divio se ljepoti koja se stvara u vašim srcima i mislima, te s najdubljim poštovanjem svakome od vas zahvalio na toj iskrenosti da svoje najdublje i najistinitije doživljaje i misli pretačete u stihove i poruke i nama ih darujete«, pročitala je Čeliković među ostalim iz pisma koje je uputio dr. Andrija Kopilović, nakon čega je Branimir Lončar uputio riječi ohrabrenja za daljnji rad, rekavši kako su ovakvi susreti pravi doprinos očuvanju jezika i baštine.
    Knjigu »Lira naiva 2005« predstavio je književnik Zvonko Sarić, nakon čega su pjesnici, kao i oni najmlađi, koji tek poči-nju pisati pjesme, čitali svoje stihove, za što su bili nagrađeni pljescima publike, a na koncu programa vlč. Jozo Duspara je izrazio zadovoljstvo što se ovom manifestacijom pokazala pažnja prema Hrvatima u Golubincima i iznio svoje mišljenje da će ovaj susret pjesnika odjeknuti u Srijemu.
 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika