Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zdra­vo ma­le­ni

Ukoliko vam ovaj naslov ne zvuči dovoljno hrvatski, u pitanju ste vi, a ne greška koja se potkrala, jer je »Zdravo maleni« višedesetljetna himna Festivala u Šibeniku kojom se dočekuju tisuće posjetitelja, sudionika, izvještača. To je pjesma uz koju odrasta 45 generacija šibenskih mališana i svaka kroatizacija te pjesme bila bi odustajanje od tradicije na koju su Šibenčani toliko ponosni. Tijekom Festivala potkrale su se ipak neke »greške« poput velikog natpisa »Šibensko veče«, a ne »Šibenska večer«, što su samo zlonamjerni uočili i predbacivali. Što će reći da se toliko uvrežena tradicija ne stidi svoje prošlosti ni prošlih vremena, jer je to vrijeme kad se Festival rodio i nadograđivao. U prilog tome govore i organizatori Festivala, neki više, a neki manje stariji od Festivala, govoreći o prošlim vremenima, kao o zlatnom dobu Festivala, ali to je već neka druga priča.
    Svečano otvorenje dogodilo se 18. lipnja na Ljetnoj pozornici u 21 sat predstavom »Julieta e Romeo« Oplasteatra iz Italije. Kao i svako otvorenje prošlo je s izuzetnom posjećenošću, uz burne najave i isto takvo uzbuđenje svih prisutnih.
    Naredni dan je bio najbolja najava tempa predstojećeg Festivala. Obdnevica je gotovo bila prekratka za pratiti sva događanja. Počev od 10 sati otvorenjem prve izložbe do 18 sati, otvoreno je čak pet festivalskih izložbi, što dječjeg stvaralaštva, što profesionalnog, poput izložbe Ivane Žiljak »Let kroz Šibenik i Kopenhagen«, »Priče iz davnina« Ivane Brlić Mažuranić u produkciji naklade Bulaja i izložba »Dobar dan gospodine Andersen« – ilustracija Andersenovih bajki, koja je krasila i Gradsku čitaonu tijekom 12. Međunarodnog Festivala kazališta za djecu u Subotici.
    Nakon otvorenja prezentacija likovnih izražaja, na red su došle kazališne predstave koje su bile točna najava rasporeda igranja predstava tijekom Festivala. Predstava u 19 sati je uvijek u dvorani Kazališta Šibenik, u 20 sati je uvijek predstava neslužbenog programa na trgu Medulić ili na Trgu četiri bunara. U 21 sat je predstava na Trgu Republike Hrvatske koji nam je dobro poznat iz prijenosa sa TV.
    Tijekom prvog tjedna Festivala predstavilo se 18 izvođačkih skupina iz Republike Hrvatske i inozemstva, otvoreno je osam izložbi, što dječjih što profesionalnih. Tri pisca za djecu (Zvonko Varošanac, Melita Kraus i Želimir Hercigonja) su se predstavila svojim najnovijim djelima.
    O obilju pratećeg programa i bogatstvu Festivalskog ozračja mogli bi Vam još puno pisati, ali ćemo to ostaviti za sljedeći broj. Do tada lijep pozdrav Šibenčana i kazalištanaca svim čitateljima »Hrvatske riječi«.

LJ. Suturović i A. Ćosić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika