Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U mo­ru kla­so­va

U organizaciji pastoralnog vijeća Župnog ureda Sv. Josipa u Đurđinu organiziran je drugi Saziv likovnog susreta »U moru klasova«. Nije ni malo slučajno što je za mjesto ovog susreta izabran baš Đurđin i ovakav naslov. Naime na uspomenu na o. Tomu Gerarda Stantića, prvog hrvatskog karmelićanina, koji je podrijetlom iz ove Župe, njegov povratak u Bačku od prije 100 godina, kao i osnivanje Hrvatskog karmelićanskog samostana u Somboru, povezuje ovu Župu i njegove stanovnike, a u vezi je i s prvim počecima radova u slami vezanih za imena Kate Rogić i Mare Ivković Ivandekić, a preko njih i za sve sljedbenice koje stvaraju svoja remek djela od slame u moru klasova.
    Na ovaj drugi Saziv odazvalo se dvadeset likovnih stvaralaca, koji svoje radove izrađuju u tehnici slame. Odazvali su se i ostali slikari amateri, naivci, čiji se rad ogleda u izradi slika u tehnikama akvarela, ulja, pastela, akrila…
SUDIONICI: Pozivi su bili upućeni na razne adrese – odazvalo se njih 11 iz udruženja umirovljenika koji rade u tehnici slame »Lusa«, dvoje iz udruženja umirovljenika slikara »Slap«, jedan iz HKUD »Matija Gubec«, troje iz HKC »Bunjevačko kolo«, dvoje iz Zagreba – profesor Marijan Đurek sa suprugom, te Šime Peić Tukuljac.
    Istovremeno, kao gosti pojavile su se predstavnice Udruženja žena iz Darde, s kojima je uspostavljen kontakt te dogovoreni uzajamni posjeti i razmjena iskustava u organiziranju ovakvih susreta.
    Svečano otvorenje drugog Saziva likovnog susreta »U moru klasova« priređeno je 26. lipnja u svečanoj dvorani Župnog ureda uz prigodnu dobrodošlicu svim sudionicima susreta, a posebno Marijanu Đureku, profesoru Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba, koji je bio sudionik i na prvom susretu tijekom 2004. godine.
    Ovom prigodom promoviran je i katalog o prošlogodišnjem prvom Sazivu. U katologu se našlo 20 reprodukcija slika u koloru od kojih je 11 izrađeno u tehnici slame a devet u ostalim slikarskim tehnikama.
    Katalog je tiskan u organizaciji i pod pokroviteljstvom Pastoralnog vijeća na čelu smr. Lazarom Ivanom Krmpotićem, a opremili su ga i grafički dizajnirali Milka Mikuška, Višnja Slavica Gabaout i Šime Peić Tukuljac.
VIDAN NAPREDAK:Na otvorenju je pokraj mr. Lazara Ivana Krmpotića govorio i Šime Peić Tukuljac, koji je u podužem izlaganju iznio svoje estetske impresije o svim izloženim radovima sa prvog Saziva likovnog susreta uz konstataciju da se osjeća vidan napredak kod svih članova ovog likovnog susreta.
    Prvoga dana svi sudionici su po osobnom izboru radili na izradi slika u svojim specijaliziranim tehnikama, počev od slamarki pa do svih ostalih, raspoređeni po cijelom Đurđinu i okolnim salašima, kako bi izabrali najbolje inspiracije za svoja djela.
    Drugog dana održana je sveta misa za proslavu Božjega sluge o. Tome Gerarda Stantića u povodu 49. obljetnice njegove smrti. Misno slavlje je predvodio novi prior Karmelićanskog samostana u Somboru o. Anđelko Jozić. Na kraju mise prior je blagoslovio djecu koja su u velikom broju sudjelovala u ovom slavlju. Poslije svete mise cijeli je skup otišao na mjesto Gerardova salaša, gdje su se skupa pomolili.
    Sudionici su svoja završena djela ostavili Župi. Od tih djela izdvajamo »Plašt sa Isusuvom glavom« Ivane Dulić i sliku Pape Benedikta XVI. rad Šime Peića – Tukuljca.
 G. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika