Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šaje­ta – »Šajo­na­ra – Best Of«

Priča o ovoj istarskoj skupini počinje ranih devedesetih lider kada Dražen Turina osniva punk-rock grupu »Yars« u čijem stvaralaštvu su bile i neke rock kompozicije pisane na čakavskom dijalektu koje su se dobrom recepcijom od strane publike pokazale kao dobar stvaralački potez i postale osnova za stvaranje »Šajete« (šajeta na čakavskom dijalektu znači grom). Komercijalizacijom stila skupina od kolovoza 1993. skupina intenzivira svoje nastupe te postiže velike uspjehe na koncertima u Pazinu, Labinu, Puli, Opatiji i drugim mjestima. Na lokalnim radio postajama njihove prve snimke dolaze do vrhova top – ljestvica (Radio Pazin, Pula, Rijeka), te skupina uspijeva realizirati svoj prvijenac »Čestitke i aplauzi« koji izlazi u izdanju »Adam Recordsa«-a iz Pule.
    Osim lokalnih hitova »Bjonda Lovranka«, »Va oštarije«, »Moja sestra«, »Kad spiš« i drugih, grupa se oprobala i na festivalu »Arena ‘95« u Puli sa skladbom »Ove besedi«, a tijekom ratnih godina grupa je održala i niz humanitarnih nastupa, bila je gost solističkog koncerta Alena Vitasovića u dvorani »Vatroslav Lisinski« u Zagrebu, a oprobala se i na akustičnim nastupima u programima lokalnih radio postaja.
    Nakon izlaska albuma »Blues berača šparuga« grupa će realizirati i nekoliko video-spotova kojima proširuju krug svojih obožavatelja. Vremenom uz Alena Vitasovića i grupu »Gustafi«, »Šajeta« postaju nositelji novonastalog glazbenog pravca Ča-val.
Kompilaciju ranijih faza ove skupine duhovitog naslova »Šajonara« otvara pjesma »Moji koraki« koja je zastupljena i u čardaš verziji što je i svojevrsni hommage Đorđu Balaševiću i njegovom glazbenom metodu smještanja zavičajnih elemenata u prostor pop glazbe. Na ploči se nalaze i prva istarska regge canzona »Bjonda Lovranka« te skladbe na sličnom žanrovskom tragu »Trava doma mog« i »Bez naslova«, country valcer »Nas 4« balada »Lovranske cresnje«, samoironijski autorov polu-narodnjak »Šajo, Šajo«, balade »Ča je more«, blagdanska skladba »Božić je judi« veseli punk-rock »Cice i guzice«, latinizirane pjesme u stilu nekada poznate skupine Vještice »Vanga e«, »Bis ga prevarila«, te mediteranska »Va ostarije«.
    Danas je Dražen Turina jedan od voditelja aktualne emisije »Retromanija« na televizijskoj postaji RTL. Trud se isplatio i uspjeh je postignut, kako na njegovo osobno, tako i na zadovoljstvo nas publike.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika