Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

Foke čine jednu od četiri grupe sisavaca koji su nekada živjeli na kopnu. Postupno, tijekom 50 milijuna godina, one su se prilagodile životu u moru. Postoje dvije glavne grupe foka. Razlikuju se po tome što jedna ima uši izvana, a druga je, na prvi pogled, bez njih.
Presudna razlika između njih je u zadnjim perajama. Prave foke (»bez ušiju«) imaju obje zadnje peraje spojene s repom, mada se zbog takvog repa teže kreću po kopnu. Foke s ušima imaju razdvojene zadnje peraje što im olakšava hod na kopnu.
Hrane se jastozima, lignjama i krabama, kao i ogromnim
količinama morske ribe. Količina kisika u krvi i mišicama omogućava foki da ostane pod vodom i do 70 minuta neprekidno.

ŠKOL­SKE ŠALE
 
4Učiteljica je zadala temu učenicima da napišu sastav koji sadrži riječ »ananas«. Ivica je napisao: »Moj susjed je dobio puno novaca i kupio auto, svojoj djeci sladoled, a na nas nije mislio«.

4Razred je dobio napisati za domaću zadaću sastav na temu: »Ima samo jedna mama!« Sutradan, u školi, učiteljica pita tko će čitati.
Javi se Marina: »Ja sam prije nekoliko dana vozila bicikl, pa sam pala. Onda me je moja mama poljubila i sve je prošlo. Ima samo jedna mama.
Zatim se javi Ivana: – Moja mama meni uvijek sprema omiljene kolače kada sam neraspoložena, i ja se tada brzo oraspoložim. Ima samo jedna mama.«
Onda se javi Josip: »Meni je mama spremala palačinke i poslala me u ostavu da donesem dvije tegle pekmeza. Ja sam otišao do ostave i vidio da nema druge tegle, pa sam viknuo: Ima samo jedna mama!«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika