Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve je počelo s mo­jim tor­bi­ca­ma

Tijekom teniskog turnira nekadašnjih asova bijelog sporta »NOVI Classics 2005«, koji se igrao sredinom lipnja u Novom Vinodolskom, svim gledateljima su zapale za oko odore u kojima su bile atraktivne hostese i žensko službeno osoblje. Potpis modnog branda izišao je iz umjetničko-modne radionice Leonarde Boban, supruge legendarnog kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, modne kreatorice koja uspješno djeluje na relaciji Milano-Zagreb-Split.
4Vaš kreatorski rad vuče korijene iz manekenske karijere kojom ste se prije udaje uspješno bavili.
Bilo je to prije nekih dvadeset godina, kada sam sa šesnaest godina pobijedila na jednom izboru za najljepše lice fotogeničnosti i potom se, pri kraju srednje škole, počela baviti manekenstvom. No, nekako nisam bila dovoljno hrabra da probam ozbiljniju karijeru u inozemstvu, završila sam školu i počela raditi, potom upoznala Zvonu i posvetila se obiteljskom životu.
4Koliko je život u Italiji i Milanu, prijestolnici svjetske mode, utjecao na ideju da biste i sami mogli pokušati biti dio nje?
Dok smo živjeli u Italiji, za vrijeme Zvoninog aktivnog bavljenja nogometom, često sam bila sama doma i kako sam manuelni tip, volim raditi rukama, tako sam dosta plela, štrikala, crtala, radila stvari od gline i spontano došla na ideju da uradim neke torbice po mojoj ideji. One su se odmah svidjele mojim prijateljicama i ja sam nastavila biti aktivna u tom smjeru. Tada, na početku mog kreatorskog rada, karakteristične su te aplikacije voća, povrća i cvijeća na torbicama.
4Što Vas je ponukalo da otvorite svoj prvi modni butik?
Našli smo jedan zgodni lokal u umjetničkom dijelu Milana, uzeli smo ga u najam, koji i danas traje, i, dobivši veći prostor za izlaganje, odlučila sam se proširiti modnu ponudu. Uz torbice na policama se našla i bižuterija, razno remenje i sitniji dodatni garderobni detalji, a na koncu sam uključila i odjeću, s kojom se danas ponajviše i bavim.
4Umjetničko-modnim progresom Vašeg kreatorskog rada i već prepoznatljivog branda proširili ste i paletu gradova u kojima postoje specijalizirana prodajna mjesta. O kojim se gradovima radi?
Poslije Milana, u kojemu je sve započelo, posve logično otvoren je i butik u Zagrebu, u kojem danas živimo, a prije godinu dana s radom je započeo i modni dućan u Splitu. U planu je otvorenje još jednog prodajnog mjesta u novom gradu, ali zbilja još uvijek ne znam gdje bi to moglo biti.
4Govoreći modnim žargonom, što je »in« za ovu ljetnu sezonu?
Pošto je ljeto, prije svega izrazito toplo godišnje doba, onda je u prvom planu pamuk kao izuzetno praktičan materijal – u njemu se tijelo ne znoji previše. Upravo iz tog razloga sam »obukla« hostese u Novom u pamučne kreacije. A što se tiče malo finije i ekskluzivne odjeće za svečanije prigode, tu se koriste materijali poput žoržeta, svile i viskoze, jeftinije sintetičke varijante svile.
4Svijet mode uvijek prati »nepopularna« osobina da je preskup i najčešće nedostupan širem krugu kupaca. Može li vrhunska odjeća biti cijenom bliža i prosječnoj platežnoj sposobnosti?
Naravno. Model može biti jako atraktivan, a da je urađen u jeftinijoj varijanti materijala i tada cijena nije previsoka za prosječan džep. Jer na skupoću vrhunske mode prije svega utječu najfiniji i probrani materijali od kojih su modeli izrađeni.
4Kakav je Vaš sud o modnoj osviještenosti Hrvata i u kojoj mjeri domaći kreatori drže korak sa svjetskim trendovima?
U Zagrebu ima puno mladih ljudi koji su završili, ne samo dizajnerske škole, već i druga usmjerenja vezana uz rad s modom i koji su se upustili u »modne vode«. Meni osobno se najviše dopada Robert Sever, on je nekako više ekstravagantan i nije trendovski tip. Također me ponajviše privlači tzv. ženstvena moda, dok trenutačno dominira neki orijentalni stil u kojemu ne vidim sebe.
4Koliko je Hrvatska tradicionalna u vezi mode i je li učinjen pomak unaprijed prema slobodnijem i ekstravagantnijem odjevnom izrazu?
Jako se promijenio taj modni ciklus i izraz, i prisutna je sve veća sloboda u odijevanju iskazana u raznovrsnosti slobodnijih kreacija. Opet, mnogo je bolje nositi originalnu odjeću domaćih kreatora, nego jeftinu kopiju glasovitih svjetskih imena.
4Što je u pripremi za iduću jesensko-zimsku kolekciju?
Trenutačno je u ženskom odijevanja najzastupljenija haljina, nisu više toliko hlače kao prije, i to ženstvena, srednje dužine koja naglašava tjelesne proporcije. Uz njih, tu su i raznoliki kaputići, kao dodatna oprema, s obzirom da ni zime više nisu toliko hladne kao prije.                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika