Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nje­mačka uver­ti­ra za Svjet­sko pr­ven­stvo

Svi ljubitelji nogometa uveliko se već pripremaju za, čast Olimijadi ali, najveći sportski događaj našeg planeta, predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2005. godine. Glavni promidžbeni događaj u ovoj »uvodnoj« godini jamačno je 7. Kup konfederacija koji se igrao u protekla dva tjedna na stadionima diljem zemlje koja će nagodinu ugostiti 32 najbolje svjetske reprezentacije.
ZEMLJE UČESNICE: U nastojanju da još više propagira reprezentativni nogomet FIFA je utemeljila Kup konfederacija na kojemu pravo učešća imaju samo najbolje momčadi sa svih pet kontinenata točnije nogometnih konfederacija koje organiziraju vlastita regionalna natjecanja pod okriljem krovne nogometne organizacije. Put u Njemačku su ovog puta izborile selekcije Brazila (prvak svijeta), Grčke (prvak Europe), Argentine (prvak Južne Amerike), Tunis (prvak Afrike), Australija (prvak Oceanije), Meksiko (prvak Amerike), Japan (prvak Azije) i domaćin Njemačka kao osma reprezentacija ovog mini Svjetskog prvenstva. Prema unaprijed određenom rasporedu natjecanja, formirane su dvije skupine (A i B) u kojima su četiri ždrijebane momčadi igrale po tri utakmice između sebe, a prve dvije selekcije su izborile plasman u polufinale. Pobjednik skupine A igrao je s drugim iz kontra grupe B, dok je prvi u B skupini razigravao s drugoplasiranom momčadi iz grupe A.
SKUPINA A: Prema volji ždrijeba u skupinu A su bile svrstane momčadi Njemačke, Argentine, Tunisa i Australije. Prema očekivanju plasman u poluzavršnicu uvjerljivo su izborile dvije prvo nabrojene reprezentacije, pobjedama u oba susreta protiv realno slabijih konkurenata iz Afrike i Oceanije
Njemačka – Australija 4:3, Njemačka – Tunis 3:0
Argentina – Tunis 2:1, Argentina – Australija 4:2
U izravnom susretu i duelu koji je odlučivao koja će momčad biti prva (polufinalni protivnik Brazil), a koja druga (protivnik Meksiko), »Panceri« i »Gaučosi« su podijelili plijen (2:2) i zahvaljujući jednog pogotku bolje gol razlike Njemačka je osvojila prvo mjesto u skupini A.
SKUPINA B: U ovoj skupini igrale su preostale četiri reprezentacije ostatka svijeta: Meksiko, Brazil, Japan i Grčka i poslije tri odigrana kola zabilježile ovakav raspored na tablici. Zahvaljujući porazu od Meksika (0:1), momčad Svjetskih prvaka je u posljednjem susretu protiv Japana trebala barem bod za plasman u polufinale i upravo toliko je i »prihodovala« (2:2) za drugo prolazno mjesto. Najsolidniji dojam prvog dijela natjecanja u ovoj skupini ostavili su prvaci skupine Meksikanci, dokazujući kako se kvalitetni nogomet igra i u onoj »drugoj« po snazi Americi.
Meksiko – Japan 2:1, Meksiko – Brazil 1:0, Meksiko – Grčka 0:0
Brazil – Grčka 3:0, Brazil – Japan 2:2
POLUFINALE:  U prvom, subotnjem, susretu za plasman u veliko finale snage su odmjerile selekcije Brazila i domaćina Njemačke. U jednoj od najboljih utakmica cijelog turnira, »Karioke« ipak bile za gol bolje (3:2) i poslije neizvjesnih 90 minuta uspjele izboriti završnu utakmicu 7. Kupa konfederacija. Nedjelja je donijela derbi španjolskog govornog područja u kojemu su snage odmjerili, najugodnije iznenađenje ovog interkontinentalnog natjecanja, Meksiko i momčad od koje se uvijek očekuju samo »vrhovi«, Argentina. Regularni dio susreta završio je bez zgoditaka (0:0), a produžeci su donijeli po gol na svakoj strani (1:1) i poslije 120 minuta igre pristupilo se izvođenju udaraca s bijele točke. Poslije po pet uspješnih udaraca, u šestoj seriji prvi su promašili Meksikanci, a Cambiaso je donio »gaučosima« novi veliki južnoamerički finale, ovog puta na njemačkom tlu.
FINALE: Argentina – Brazil
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika