Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­tvo­ri­ti knji­gu ra­ta i okre­nu­ti se bu­dućno­sti

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović suglasili su se 6. srpnja u Beogradu da treba što prije riješiti otvorena pitanja koja još postoje između dviju zemalja, te »zatvoriti knjigu rata« i od ove regije napraviti sigurnu zonu u kojoj će biti ugodno živjeti.
    Dvojica predsjednika ocijenila su da je u posljednje vrijeme učinjeno puno u razvoju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i SiCG, da su intenzivirani kontakti na svim razinama, te da dvije zemlje na međunarodnom planu povezuje isti cilj – ulazak u Europsku uniju.
    »Sada smo u fazi kada treba sanirati ratne posljedice, uspostaviti dobre odnose i okrenuti se budućnosti«, kazao je Mesić i dodao da se ne smije zaboraviti što je bilo i da pred sudovima, domaćim i Haaškim sudom, treba utvrditi individualnu odgovornost.
    Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li njegov posjet Kosovu da želi preuzeti ulogu lidera u regiji, hrvatski predsjednik je odgovorio da »nema takvu namjeru ili iluziju«, već da je i taj posjet u funkciji stvaranja mirnijeg, sigurnijeg i kvalitetnijeg života građana, te da je u tom kontekstu i njegov susret s predstavnicima hrvatske manjine u Subotici, na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i predstavnicima Srba izbjeglih iz Hrvatske.
    Mesić je, na pitanje hoće li, s obzirom na njegovu izjavu da krivnju za ratne zločine treba individualizirati, Hrvatska povući tužbu protiv SiCG pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kazao da »nema mandat« za odgovor na to pitanje, jer je to stvar hrvatske Vlade.
    U razgovoru, kazao je Svetozar Marović, ponovili su privrženost europskim ciljevima i izrazili spremnost da se na temelju prošlogodišnjeg Sporazuma o europskim integracijama dvije zemlje međusobno podržavaju i pomažu.
»Očekujemo podršku Hrvatske za naš ulazak u Partnerstvo za mir i Jadransku povelju. Srbija i Crna Gora želi Hrvatskoj uspjeh na putu ka EU, jer što su naši susjedi bliži Europi, to smo bliži i mi«, kazao je Marović, dodajući da se nada da će SiCG nadoknaditi propušteno i da će 2005. godina biti godina uspjeha na putu ka europskim integracijama.
    Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem izjavio je da Hrvatska i Srbija imaju isti strateški cilj, pridruživanje Europi, za što je nužno ispuniti određene uvjete, među kojima je i povratak izbjeglica.
    »Hrvatska i SiCG trebaju se međusobno podržavati na putu ka europskim integracijama jer je to zajednički cilj obje države«, kazao je srbijanski predsjednik Tadić, ističući važnost zaštite nacionalnih manjina, ali i prava izbjeglih državljana Hrvatske.
    Važnost suradnje Hrvatske i Srbije u cilju stabilnosti i europske integracije cijele regije istaknuta je i u razgovoru predsjednika Mesića sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Koštunica je, navodi se u priopćenju, kao otvorena pitanja naveo povratak izbjeglica, imovinska pitanja, obnovu porušene imovine i povrat uzurpirane, kao i problem nestalih osoba. Mesić je, navodi se u priopćenju, izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja.
    Dan prije dolaska Mesića u službeni posjet SiCG, Mesićev je dolazak podravio i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekavši: »Držim da je to dobro, Hrvatska ne treba imati nikakvih kompleksa, pa ni prema četnicima«. Ističući da je rat sa Srbijom završen prije 10 godina, Sanader je ocijenio da se dvije države trebaju okrenuti rješavanju otvorenih pitanja, a jednim od najvažnijih označio je rješavanje sudbine nestalih i zatočenih hrvatskih građana. Najavio je i da se za jesen priprema dolazak srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u Zagreb.
    Nakon boravka u Subotici, Mesić je svoj trodnevni posjet SiCG nastavio u Prištini,
Podgorici i Tivtu.                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika