Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Važno je da na­ci­o­nal­na vi­jeća funk­ci­o­ni­ra­ju

Izaslanstvo Državne komisije NR Kine za etničke poslove sastalo se u Subotici s dužnosnicima Mađarskog nacionalnog vijeća i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Izaslanstvo iz Kine predvodio je zamjenik ministra Zhou Mingfuo, MNV su predstavljali László Józsa, László Varga i Bálint Pásztor, a HNV Josip Z. Pekanović, Lazo Vojnić Hajduk i Zvonimir Perušić.
    Josip Z. Pekanović upoznao je kinesko izaslanstvo s radom i ovlastima HNV-a putem kojega hrvatska zajednica u SiCG koristi vlastita zakonom propisana prava. Pekanović je ukazao na poboljšanje u ostvarivanju prava hrvatske manjinske zajednice u sferi obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i kulture, ali je istaknuo i postojanje određenih problema, glede čega je Zvonimir Perušić informirao kineskog zamjenika ministra o nedovoljnoj usuglašenosti zakonske regulative i prakse, navodeći konkretan primjer problema koji hrvatska zajednica ima s državnom RTV Novi Sad, zbog čega je HNV protiv te medijske kuće podnijelo tužbu sudu.
    Ministar Zhou Mingfu istaknuo je kako u NR Kini postoje brojne nacionalne manjine, te je rekao da je ovaj posjet upriličen kako bi oni stekli iskustvo u odnosima nacionalnih manjina s državnim tijelima u SiCG, zaključujući kako je važno da postoje nacionalna vijeća manjinskih zajednica koja skrbe o zaštiti prava nacionalnih manjina.
    Sastanak je održan u prostorijama Mađarskog nacionalnog vijeća 1. srpnja, a na sastanku je bio nazočan i tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava SiCG Zoran Ćirović. kao i domaćini, predsjednik MNV Laszlo Jozsa, predsjednik Izvršnog odbora MNV-a Balint Pasztor i tajnik MNV-a Laszlo Varga.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika