Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ki značaj re­gi­o­nal­nih po­ve­zi­va­nja

Na inicijativu izaslanstva njemačke fondacije Hanns Seidel prilikom posjeta gradonačelniku Subotice Gézi Kucseri 30. lipnja, predstavnici fondacije održali su sastanak i s dužnosnicima hrvatske nacionalne zajednice. Na sastanku u Plavoj vijećnici Gradske kuće pokraj predstavnika fondacije, glavnog direktora Instituta fondacije za međunarodne kontakte i suradnju sa sjedištem u Münchenu dr. Thomasa Gepharta, predstavnika biznis centra fondacije sa sjedištem u Budimpešti Hansa Friedricha Freiherra von Solemachera i povjerenika fondacije za Republiku Srbiju sa sjedištem u Beogradu dr. Klausa Feisingera, bili su nazočni i predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, zamjenik predsjednika Općine Subotice i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, kao i domaćin Géza Kucsera.
    Josip Z. Pekanović upoznao je ukratko izaslanstvo fondacije s radom HNV-a, a istaknuo je kako upravo ovih dana DSHV, kao stranka koja zastupa interese Hrvata u ovoj zemlji, slavi petnaestu obljetnicu od osnutka stranke. Pekanović je kazao da je ta stranka nakon prošlogodišnjih listopadskih izbora osvojila vijećnička mjesta u subotičkoj, somborskoj i apatinskoj skupštini, a da ima jednog zastupnika u Skupštini AP Vojvodine, dok u pokrajinskoj izvršnoj vlasti ima zamjenika tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine.
    Pekanović je iznio i podatak da se za vrijeme Miloševićeva režima iz Vojvodine iselilo više desetaka tisuća Hrvata, ali da su nakon listopadskih promjena 2000. godine, Hrvati u SiCG dobili značajna prava u sferi obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika, jer su službeno priznati kao jedna od nacionalnih manjina.
    Pekanović je informirao izaslanstvo i o službenom posjetu hrvatskoj zajednici u SiCG predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je najavljen za 6. srpnja u Subotici, a istaknuo je rad i programske inicijative HNV-a koji su usmjereni prema standardima i praksi Europske unije, te je iznio očekivanje da će predstavnici fondacije Hanns Seidel ponuditi konkretne vidove suradnje Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je krovna institucija hrvatske nacionalne zajednice.
    Konačan komentar predstavnika fondacije Hanns Seidel bio je da su stekli dojam dobre organiziranosti hrvatske zajednice u SiCG, a glede buduće suradnje, izrazili su zainteresiranost za projekte koji bi se proveli u suradnji s određenim institucijama u Pečuhu, Osijeku i Subotici, u regiji Dunav-Sava-Drava, a cilj tih projekata u sferi obrazovanja, kulture i gospodarstva su regionalna povezivanja koja imaju internacionalni značaj.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika