Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavljena tradicja

Svake godine 29. lipnja Bački Monoštor povodom Petrov dana ugosti mnoštvo gostiju koji dolaze obići svoje rođake ili jednostavno uživati u predivnom ambijentu sela. Na Petrov dan Monoštorci i posjetitelji u prigodi su »pod šatrama pazariti«, »vozati se suvajom« ili samo »obići šatre«.
    Jutarnju misu na kojoj je bio nazočan veliki broj vjernika služio je preč. Josip Pekanović, župnik iz Sombora, što je bio početak tradicijom i kulturom ispunjenog dana u Monoštoru.
IZLOŽBA, PROMOCIJA I FILM: Ove su godine pokraj uobičajenih trgovačkih i ugostiteljskih ponuda u Monoštoru, Mjesna Zajednica, Udruženje »Propeler«, Literarna skupina, Udruženje ribolovaca i aktivni građani sela organizirali i nekoliko kulturnih i ekoloških događaja.
    U ponedjeljak u prostorijama Centra građanskih aktivnosti postavljena je izložba skulptura Stevana Birvalskog i održana promocija knjige Adama Bešlina Nove »Baranjo u srcu te nosim« u organizaciji Mjesne zajednice i Literarne skupine.
    Utorak je bio obilježen promocijom filma »Gornje Podunavlje – Monoštorski rit« i ekološkim predavanjem za najmlađe, također u Centru građanskih aktivnosti.
ULTIMATIVE MUSIC FEST III.: U srijedu, na sam Kirbaj, Udruženje »Propeler« je organiziralo koncert na otvorenom ispred Doma kulture – tradicionalni Ultimative Music Fest III. Glazbenici iz Sombora i Bačkog Monoštora u okviru glazbenog projekta »Stereoštor«, monoštorska skupina »Zion« i somborska »Blue Nine« su pred više stotina posjetitelja svirali do poslije ponoći. Kiša je omela poneke zamisli organizatora, ali je zadovoljstvo zbog velikog odziva mladih ipak bilo najveća dobit Ultimative Music Festa III.
    Namjera organizatora ovih događanja je da sljedećih godina još više obogate prog-ram Kirbaja, kako bi se mnogobrojnim posjetiteljima Monoštor predstavio u svjetlu koje ga već duže vreme krasi.

Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika