Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vođan­ska će vla­da usvo­ji­ti de­kla­ra­ci­ju o Sre­bre­ni­ci

Predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će Skupština Vojvodine 9. ili 10. srpnja usvojiti Deklaraciju kojom će osuditi zločin u Srebrenici. Pajtić je za novosadski »Dnevnik« od ponedjeljka rekao kako će se pred Izvršnim vijećem naći tri teksta Deklaracije: tekst osam nevladinih udruga koji je u lipnju predložen Skupštini Srbije, tekst zastupnika Demokratske stranke u Skupštini Srbije, kao i tekst zastupničkih klubova Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara.
    »Nemamo nikakvu dilemu da se u Srebrenici dogodila velika tragedija i potrudit ćemo se pronaći najbolju formulu kojom bismo osudili tu strahotu, počinjenu u naše ime«, kazao je Pajtić.
    Visoki dužnosnik LSV-a Aleksandar Kravić pozdravio je najavu da će pokrajinska vlada usvojiti Deklaraciju o Srebrenici i rekao da je svaka osuda zločina od strane jednog državnog tijela dobrodošla. On je ponovio stav njegove stranke da se o tom dokumentu ipak trebala izjasniti Skupština Vojvodine jer bi, po njegovim riječima, to imalo veću političku težinu.
    Zastupnici Skupštine Vojvodine odbili su prošloga tjedna inicijativu zastupničkog kluba LSV-a da parlament raspravlja o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici srpnja 1995. godine. Lider LSV-a Nenad Čanak poslije toga je najavio kako će njegova partija izaći iz vlasti, ukoliko s partnerima ne postigne dogovor da se zločin u Srebrenici nedvosmisleno osudi.
    Šef zastupničkog kluba oporbebe Demokratske stranke Srbije u Skupštini (DSS) Vojvodine Velibor Radusinović rekao je za »Dnevnik« kako su iz vladajuće koalicije »stizali signali« o mogućem sudjelovanju DSS-a u pokrajinskoj vlasti, gdje bi ova partija zamijenila LSV.
    Potpredsjednik Demokratske stranke Dušan Petrović u subotu je izjavio kako rasprava o zločinu u Srebrenici nije izazvala krizu u vladajućoj koaliciji i izrazio uvjerenje da će ta koalicija u nepromijenjenom sastavu nastaviti obnašati pokrajinsku vlast.
N. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika