Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poštivati Zakon o lokalnoj samoupravi

Vijećnička grupa Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Skupštini Općine Subotica u svojemu priopćenju za javnost navodi kako su »netočni navodi koji su se pojavili u medijima da je Igor Međanski, vijećnik Skupštine Općine Subotice smijenjen s te dužnosti zbog namirenja Lige socijaldemokrata Vojvodine i kako to predstavlja njegov odstrel radi zadovoljenja zahtjeva LSV.
    Mi smatramo kako se ovdje radi o poštivanju Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je u članku 28. propisano da vijećnik ne može biti između ostalog, i osoba koje imenuje, odnosno postavlja Skupština Općine, te kako osobama koja imenuje ili postavlja Skupština Općine izborom za vijećnike prestaje dužnost na koju su imenovani ili postavljeni.
    Igor Međanski je za ravnatelja Javnog komunalnog poduzeća »Dimnjičar« u Subotici imenovan, odnosno postavljen, upravo od Skupštine Općine Subotica, a što znači da je za slučaj da je želio ostati ravnatelj toga poduzeća morao dati ostavku, ali to, očigledno nije htio učiniti, i ako je za vijećnika izabran još 2004. godine i znao je ovaj propis.
    Želimo istaknuti kako iz redova vijećnika Skupštine Općine nema nijedan član upravnog niti nadzornog odbora javnih komunalnih poduzeća i ustanova, baš iz razloga određenim u članku 28. Zakona o lokalnoj samoupravi, a što znači, da su svi poštivali ovaj zakon, osim Igora Međanskog.
    Naša vijećnička grupa dobro zna kako postoji i Zakon sprečavanju sukoba interesa, koji je također na snazi, ali smatramo kako su prava i obveze vijećnika određena Zakonom o lokalnoj samoupravi i da se taj zakon ima provoditi, dok ga Skupština Republike Srbije ne izmijeni.
    Dakle, potpuno je ne bitno je li postoji ili ne postoji bilo kakva primjedba na rad ovog ravnatelja, već je u pitanju zakonska prepreka da Igor Međanski može obnašati tu dužnost, jer zakon isključuje mogućnost istovremenog obnašanja dužnosti ravnatelja javnog komunalnog poduzeća i vijećnika.
    Sa žaljenjem moramo konstatirati kako pojedini vijećnici opozicije nisu se željeli na ovo obazirati, već su neki krajnje nekorektno komentirali pred medijima ovu odluku, nazivajući je slomom demokracije u lokalnoj samoupravi, ali očigledno je sve odlučeno sukladno članku 28. Zakona o lokalnoj samoupravi«, stoji na kraju priopćenja što ga je potpisao ispred Vijećničke grupe DSHV-a Martin Bačić.
 
   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika