Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naporan rad u predivnom ambijentu

U predivnom mjestu Pučišća, smještenom na sjevernoj strani otoka Brača, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba održan je sedmodnevni seminar za redatelje i animatore kazališnih družina Hrvata izvan Hrvatske. Voditeljica programa bila je Nives Antoljak, voditeljica seminara Nina Kleflin, redateljica iz Zagreba, a u teoretskom dijelu sudjelovala je i Vesna Kukavica, kao predavač.
    U radu seminara sudjelovalo je sedmero polaznika, među kojima su bili i vojvođanski Hrvati Ivan Đinić, član dramske sekcije HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i Ivan Andrašić, voditelj dramske sekcije KPZH »Šokadija« iz Sonte. Za ove dvije udruge Matica je participirala troškove boravka njihovih članova u Pučišćima. Ostali sudionici su bili: mr. Aneta Božinova iz Skopja, Makedonija, Marija Lupi iz Utrechta, Nizozemska, Daniela Quici iz Kruča, Italija, Franjo Lučić iz Travnika, Federacija BiH, i Ivica Janjić iz Županje, Republika Hrvatska.
TEORETSKI DIO: U teoretskom dijelu seminara obrađene su teme od izbora teksta u amaterskim dramskim skupinama, uz zaseban osvrt na rad dječjeg kazališta, preko rada redatelja na tekstu, rada dramaturga i adaptatora, scenskog prostora i njegove zakonitosti, kostimu kao odrednici scenskog karaktera, rada redatelja s glumcem uz scenske vježbe za rad na karakteru, te pokretu kao temelju scenskog gega.
    U poslijepodnevnom, praktičnom bloku rada, kroz pripremu javnog sata demonstracije rada, Nina Kleflin je sudionicima kroz vlastiti rad prikazala kako bi redatelj trebao voditi glumca do željenog rezultata, te kako može utjecati na glumce da sami bruse svoje scenske odnose. Rad u praktičnom bloku bio je iznimno intenzivan, za pet dana je demonstriran rad koji u stvarnosti traje tjednima.
DEMONSTRACIJA URAĐENOG: Posljednje večeri seminara, sudionici su pred uzvanicima u sat vremena demonstrirali urađeno, kroz dijelove dramske anti-bajke »Kralj Gordogan« Radovana Ivšića. Nakon izvedbe, sudionicima su podijeljene potvrde o završenom seminaru, a svaki od njih je, uz zahvalu, u kratkim crtama predstavio sebe, udrugu i zemlju iz koje dolazi.
    U poslijepodnevnim satima 1. srpnja, uz razmjenu adresa i obećanja da će nastaviti međusobnu suradnju, sudionici seminara su napustili Brač.                         
N. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika