Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U sr­cu Šoka­di­je

Đakovo je proteklih dana doista bilo srce Šokadije a na netom završenim Đakovačkim vezovima Šokci su se gizdali svojim prelijepim narodnim nošnjama i rubinama, svojim tradicijskim običajima, svojim konjima i svatovskim zapregama. Kruna svega, vezovska povorka u koju je stalo i do 4 tisuće sudionika iz čitave Hrvatske, ali i iz svijeta i koju je od Maloga parka pa sve do Strossmayerovog parka i do 20 tisuća posjetitelja, prepričavat će se još tjednima diljem Šokadije.
    Đakovo je proteklih dana bilo ne samo srce Šokadije, već i srce Europe, jer tu se ovih dana govorilo desetak jezika: engleski, njemački, talijanski, španjolski, ruski, češki, slovački, mađarski, ali i šokačka varijanta hrvatskoga, pisma se orila preko nabreklih slavonskih njiva i stoljetnih šuma, podcikivale su snaše, njištali konji, kerili se bećari, pucale žice na tamburi, ašikovale divojke i momci.
    Procjena je organizatora, kaže Adam Pavić, predsjednik folklornog odbora Đakovačkih vezova da je na svim ovogodišnjim manifestacijama bilo više od 6000 sudionika i da je svim priredbama i manifestacijama nazočilo 30-40 tisuća posjetitelja.
ŠOKCI KIŠU BEGENIŠU:  Sve je počelo još 21. lipnja tradicionalnim natjecanjem vinara i vinogradara u Trnavi, gdje je održana 18. »Bonavita«. Natjecalo se 60-tak vinara iz cijele Slavonije i Baranje sa stotinjak uzoraka kvalitetnih kontinentalnih vina a sve je začinjeno kulturnim programom uz nastupe TS »Đeram« i TS »Slavonska duša«, te KUD-ova iz Trnave.
 Nastavljeno je u nedjelju 26. lipnja »Malim vezovima« uz sudjelovanje više od tisuću mališana u 26 folklornih skupina. To je naša budućnost, kaže Pavić, a sudeći prema broju sudionika i kvaliteti prikazanog programa, Vezovi se ne moraju plašiti za svoju budućnost. Taj tjedan, od »malih« do »velikih« vezova, obilovao je raznovrsnim programima, od izložbe starih razglednica i otvaranja stalnog postava u Muzeju Đakovštine, do gastro-festa i natjecanja u kuhanju fiša i čobanca đakovačke kulenijade, do izložbe slika Zdravka Trošelja i Slavka Kopača, predstavljanja knjiga »Pjesmom i plesom na Vezove« i »Dukatići« Vlaste Markasović, Smotra crkvenog pučkog pjevanja u Samosatnskoj crkvi sv. Križa. Petak, 1. srpnja bio je dan svečanog otvaranja Vezova a otvorili su ih gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i bard hrvatskog pjesništva i naš najstariji živući književnik Dragutin Tadijanović.
 Subota je malo zakazala zbog cjelodnevne kiše, no i pisma šokačka kaže »Šokci kišu begenišu«, pa vezove ništa nije moglo pokvariti. Umjesto u parku, u Domu su kulture nastupili gosti vezova iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Srbije i Crne Gore, Turske, ali i naša društva iz Zagore, Duge Rese, Bribira, Korčule i Donjeg Miholjca. Ne treba zaobići ni domaće sastave, Slavonske lole, Zvona, Mladi šest, Najbolji hrvatski tamburaši, Kristali, Kiću Slabinca, Miroslava Škoru, Jeršeka Štefa, Borisa Novkovića i dr.
DOČEK POLA NOVE GODINE:  U okviru ovogodišnjih Vezova organiziran je i doček pola nove godine u četvrtak 30. lipnja u velikom Vezovskom šatoru uz Psihomodopop i Dugi nos, a Đakovčani se hvale da je šator bio prepun. U ponoć, baš kao i na Silvestrovo, otvoren je šampanjac i upriličen vatromet.
    Kruna vezova je uvijek prva nedjelja u srpnju, pa je tako i ovoga 3. srpnja, nakon kišne noi osvanuo lijep i sunčan dan. Sunce se istina borilo s oblacima, no dan je izdržao na radost i brojnih sudionika Vezova i još brojnijih posjetitelja. Već od ranoga jutra pristizali su autobusi s sudionicima, punio se Mali park i obližnje škole, Đakovo je proključalo. Potekla je rijeka sudionika okupljenih u 49 folklornih skupina iz zemlje i svijeta lijepo uređenim i ukrašenim đakovačkim šorovima i ispred najljepše katedrale na svijetu – bazilike sv. Petra, a ispred svih konji i jahači i 35 šokačkih svatovskih zaprega. Da umreš od ljepote, kako je pjevao Tin Ujević. Nekoliko je tisuća sudionika u najljepšim nošnjama i svečanom ruhu, u zlatovezu i zlatarama, šlingama i toledu, s malim i velikim dukatima, sat i pol privlačilo pozornost brojnih posjetitelja, koji su napunili đakovačke šorove pa je Đakovo barem u nedjelju bilo prenapučeno. U 10, oo je sati svečanu euharistiju prikazao biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić u koncelebraciji sa đakovačkim svećenicima i pomoćnim biskupom msgr. Đurom Hranićem, kojoj je nazočio velik broj sudionika programa, pa je prostrana đakovačka katedrala blještala od ljepote narodnoga ruha. Poslijepodne je na hipodromu nastavljeno konjičko natjecanje i hrvatski Kup konjskih zaprega, a u Strossmayerovom je parku nastavljena Smotra folklora pod naivom »Slavonijo-zemljo plemenita« i navečer je završeno izborom najljepše nošenog narodnoga ruha.
    Dogodine su jubilarni 40. Vezovi i nastojat ćemo da budu još ljepši, još bogatiji i raznovrsniji, rekao je Zvonko Vugrinović, direktor Turističke zajednice i tajnik Đakovačkih vezova, i nema razloga da me ne povjerujemo. Vidimo se u Đakovu dogodine ili kako šokački bećarac kaže »Aoj Šokci Đakovo vas zove, dođite nam opet na vezove«.                                               g

Piše: Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika