Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­pješan na­stup pred do­maćom pu­bli­kom

Prošloga tjedna u srijedu 29. lipnja Subotički tamburaški orkestar je nastupio pred domaćom publikom u Velikoj vijećnici Gradske kuće, kao dio njihove programske prakse, koja je prisutna u radu od prvih dana postojanja i koju, kako je navedeno u tekstu koji prati prog-ram koncerta, ne žele mijenjati. Pred brojnim auditorijem orkestar su vodili umjetnički voditelj Stipan Jaramazović i dirigent Zoran Mulić, a na programu se našlo čak 14 skladbi različitih stilskih usmjerenja.
    »U svom radu od 1967. godine Subotički tamburaški orkestar je sudjelovao u velikom broju umjetničkih projekata«, ističe se također u tekstu koji je pratio program ovog koncerta, u kome se konstatira i da je rezultat njihova uspješnoga nastupa na ovogodišnjem Festivalu tamburaških orkestara Srbije u Rumi odraz odgovornosti članova da se prilikom svake pripreme koncerta moraju uvijek iznova dokazivati.
KONCERT: Nastup Subotičkog tamburaškog orkestra započet je blokom narodne glazbe. Koncert su otvorile »Ča Lozine vragolije«, čiji aranžman potpisuje Stipan Prćić – Baća, kompozicija »Vojvodinom ravnom« i splet rumunjskih melodija, tijekom čije je izvedbe glazbenike vodio Stipan Jaramazović. Potom se ansamblu pridružio dirigent Zoran Mulić i uslijedile su »Lulo moja« (uz zapaženi solo na basprimu Nikole Jaramazovića), elegična »The burning train«, čiji je autor britanski pop glazbenik Sting, a aranžirao je Stipan Jaramazović, te skladbe »Indiference« i »Tico Tico« u aranžmanu Bože Potočnika.
    Dobro snalaženje u domeni klasične glazbe ansambl je demonstrirao u nastupajućoj uvertiri za operu »Svraka kradljivica« talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija (aranžman Zoran Mulić) te kompoziciji Edvarda Griega »Anitrin ples« u aranžmanu Sonje Jaramazović. Na programu se našla i kompozicija Miroslava Štatkića »Negev« (Negev je ime pustinje na jugu Izraela), čime su se članovi orkestra prisjetili svojih prijatelja iz grada Beer Sheve s prošlogodišnje turneje po Izraelu. Uslijedila je »Ciganska Paganinijana« u kojoj se kao solist na violini tamburašima pridružio Dušan Mulić, a potom »Tužni vals« Jeana Sibeliusa te skladba Zorana Mulića »Kroz vrijeme«, jedna od prvih kompozicija koja uvodi tamburu u svijet suvremene glazbe. Službeni dio koncerta zatvorila je »Igra komedijaša« iz opere »Prodana nevjesta« češkog romantičarskog skladatelja Bedržiha Smetane, a kao odgovor na pljesak oduševljene publike uslijedio je i bis – »Malo bunjevačko kolo« te ponovno izvedena skladba »Indiference«.
DOJMOVI SUDIONIKA: »I večeras se kao mnogo puta do sada pokazalo da je Subotički tamburaški orkestar bez premca što se tiče tamburaške glazbe na našim prostorima pa i šire. Politika koju smo pred kraj prošle godine zacrtali Stipan Jaramazović i ja, a to je tambura kao umjetnički instrument, i večeras se pokazala kao ispravna. Večeras su svi mogli biti nazočni vatrometu tamburaških boja, što je pokazalo da tambura stoji rame uz rame sa svim drugim umjetničkim instrumentima i orkestrima«, kazao je dirigent Zoran Mulić. On je objasnio i kako ovakav repertoar predstavlja dobitnu kombinaciju koja je uvijek nailazila na veoma topao prijam publike, te napomenuo kako će orkestar i dalje nastaviti ovako raditi šireći pritom slavu tambure i tamburaške glazbe.
    »Subotički tamburaški orkestar nastoji sve ono što radi tijekom godine izvesti i pred subotičkom publikom. Repertoar je kao i uvijek bio sastavljen od narodnih melodija s kojima smo otpočeli koncert, zatim od par evergreena te od djela ozbiljne glazbe s kojima smo nastup završili. Prošli smo sve one segmente u kojima se orkestar uglavnom kreće«, kazao je Stipan Jaramazović najavljujući sasvim drugačiji koncert u Subotici krajem ljeta, poslije kojega na jesen, kako je istaknuo, ulaze u nove projekte.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika