Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ana Lederer na čelu HNK

Vlada Republike Hrvatske je 30. lipnja imenovala teatrologinju dr. Anu Lederer na mjesto intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu čime je završila, već neko vrijeme prilično izvjesna, potraga za novim intendantom.
    Dužnost intendanta zagrebačkog HNK do veljače ove godine obnašao je Mladen Tarbuk, koji je potom smijenjen zbog financijskih poteškoća nagomilanih u dvije godine njegovog mandata. Uz Anu Lederer, prijave su još poslali Davor Nikola Dušak i Tomislav Zoričić, no kako dvojica kandidata nisu ispunjavali uvjete natječaja uskoro su otpali. Do imenovanja Ane Lederer dužnost v. d. intendantice obnašala je Jasna Jakovljević.
    »Čast mi je što sam imenovana na ovu dužnost jer je zagrebački HNK središnja kazališna kuća u našoj državi. U HNK ima puno financijskih i kazališnih problema, ali pokraj toga sva tri ansambla – Drama, Opera i Balet imaju veliki umjetnički potencijal koji nije dovoljno iskorišten«, izjavila je za »Hrvatsku riječ« nova intendantica koja najavljuje da će se s ciljem uspostavljanja jasnih umjetničkih kriterija, rad ove kuće u budućnosti temeljiti na velikim naslovima klasičnog i suvremenog svjetskog te domaćeg stvaralaštva.
    Ana Lederer diplomirala je komparativnu književnost i ruski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987. Magistrirala je 1992. s temom »Dramski rad Ivana Raosa«, a doktorsku disertaciju pod naslovom »Redateljski opus Tita Strozzija u kontekstu hrvatskih redateljskih poetika« obranila 2001. na istom fakultetu. Prve tekstove, književne kritike, objavila je 1989. u časopisu »Quorum«. Početkom 1990. prelazi u dvotjednik za kulturu »Oko« na mjesto urednice kazališne rubrike, na kojemu ostaje do gašenja novina u siječnju 1991. Sredinom 1991. postaje znanstvena novakinja u Zavodu za književnost Filozofskog fakulteta, gdje radi sve do prosinca 1999., kada se zapošljava u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, gdje do nedavno radila.
    Objavila je niz kritika, prikaza i eseja u novinama i časopisima, surađivala kao scena-ristica i voditeljica u Obrazovno-znanstvenom programu Hrvatske televizije u tridesetak emisija serijala »Antologija hrvatske književnosti« i »Antologija hrvatske drame«, od 1997. urednica je Biblioteke ITD u Znanju, kao i niza posebnih izdanja. Do sada je objavila knjige: »Dobre slučajnosti« (1994.), »Ivan Raos« (1998.), »Redatelj Tito Strozzi« (2003.) za koju je dobila Nagradu Petar Brečić za kazališnu publicistiku, »Ključ za kazalište« (.) i »Vrijeme osobne povijesti« (2004.) za koju je dobila nagradu Matice hrvatske Antun Gustav Matoš za književnu i umjetničku kritiku. Autorica je i većega broja znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu. Bila je izbornica ovogodišnjih Marulićevih dana.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika