Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pla­stična lje­po­ta

Ženska ljepota, taj uzvišeni ljudski ideal oko kojeg se, od kada je svijeta i vijeka, raspredaju mitovi i legende, u 21. stoljeću modernoga doba više nije samo stvar prirodnog (genetskog) slijeda stvari proisteklih od dva roditelja. Moderna ljepota, sve češće, svoj korijen ima u privatnim liječničkim ordinacijama specijalista za korektivnu estetsku kirurgiju. Uz pomoć novca, danas se može kraticom do ljepote. Primjer najljepše žene svijeta za prošlu 2004. godinu (Miss svijeta) Peruanke Marije Mantille, najbolje potvrđuje aktualnu stvarnost i činjenicu da kirurški nož čini čuda.
    Naime, nositeljica krune namijenjene najljepšoj Zemljanki, do prije dvije godine bila je mlada žena prosječne ljepote, ali poslije nekoliko tretmana kod izvjesnog peruanskog specijalista za estetsku kirurgiju postala je prvo Miss svoje zemlje, a potom i cijelog našeg planeta.
GRUDI: Prvo polazište najvećeg broja korektivnih estetskih zahvata su ženska prsa, koja u vrlo visokom postotku rijetko zadovoljavaju svoje vlasnice. Najčešća odluka o stavljanju implantata dolazi od nedovoljnog broja »prirodnog« grudnjaka, a poslije »intervencije« dobiva se željena veličina i novi oblik, koji je također često predmet osobnog razočaranja. Uznapredovala medicina danas koristi najkvalitetnije silikonske umetke koji ne mogu »lutati«, niti »rasprsnuti se« u organizmu (predrasuda o letenju zrakoplovom na velikim visinama) i koji se danas implantiraju s gotovo nevidljivim tjelesnim ožiljcima. Gospođe u godinama odlučuju se za ovu operaciju, prije svega, u želji da pobijede gravitacijsku silu teže, koja njihovo poprsje neumitno vuče dolje. Zahvaljujući ovoj metodi, brojne žene kojima su, uslijed tumornog oboljenja, morale biti amputirane dojke, rekonstruktivnom metodom su dobile nazad svoje grudi, ali i što je iznimno važno, toliko potreban povraćeni osjećaj ženstvenosti.
NOS: Poslije grudi, nos je najčešća meta za uljepšavanje najisturenijeg dijela svakog lica. Kirurški nož u stanju je vješto izravnati neugodne i estetski neprihvatljive »grbe« ili »kuke«, ali i ostale devijacije (veličina i debljina) s kojima se godinama moralo živjeti u stalnom strahu od javne poruge. U modi su nosići a la Nicole Kidman ili pak model neke druge poznate javne osobe, a za neodlučne u svakoj ordinaciji postoji i ogledni katalog koji bi mogao, naravno, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom specijalistom, pomoći prilikom konačne odluke.
UŠI: Od davnina su, narodski zvane, »klempave uši« estetska smjetnja brojnim osobama rođenim s ovim problemom. Danas, uz pomoć krajnje jednostavnog kirurškog zahvata, taj minus ljepote, brzo se rješava i vlasnici korigiranih ušiju ih mogu slobodno i ponosno pokazati javnosti.
USNE: U posljednje vrijeme sve više »pacijentica« želji poboljšati debljinu i punoću svojih usana, uz pomoć tretmana injekcijama kolagena. Ukoliko se prve dvije tjelesne karakteristike mogu opravdati (grudi i nos) kao objašnjavajuća potreba za korekcijom osobnosti, »filanje« usana kemijskim preparatom predstavlja čisti hir i prečesto mnogo više naružuje novi izgled lica.
LICE: U biti, cijela priča oko plastične kirurgije započela je još prije par decenija kada su hollywoodski glumci, u želji da zadrže vječno mladi izgled svojih filmskih lica, počeli ih zatezati prvim zahvatima na vlastitoj koži. Danas to više nije nikakva pošast i milijuni anonimnih gospođa u »najboljim godinama« imaju mnogo mlađa lica od svojih rodnih listova.
TIJELO: Korigiranje tjelesnih proporcija znatno je teža zadaća, koja traži vještog i iskusnog kirurga, čiji će rezovi stvoriti pravo malo umjetničko djelo iz ponuđenog, osnovnog materijala. Najbolji primjer »tjelesnog rada« je glasovita pjevačica i glumica Cher, koja je za potrebe svoje ljepote dala odstraniti dva rebra, kako bi joj struk bio još uži. U radove na torzu, ponajprije spada skidanje nagomilanih masnih naslaga (liposukcija) tj. isisavanja sala uz pomoć specijalističkog alata, te korektivni zahvati na rebrima, ali i na ključnjači, nogama.                                                        
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika