Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 7. 7.

Osu­da
Vlada Srbije osudila je sve ratne zločine, posebno spomenuvši zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i nad Srbima Bratuncu. U priopćenju se ističe kako se pri osudi zločina ne smije praviti razlika među nevinim žrtvama na osnovi njihove nacionalnosti ili vjere.
Dodaje se kako »svaki zločin ima počinitelja s imenom i prezimenom, koji mora biti priveden pravdi, i svaka nevina žrtva ima svoje ime i prezime koje se ne smije zaboraviti«.

Uhi}enje
Vojnici NATO-a iz stana na Palama odveli su Aleksandra Karadžića, sina Radovana Karadžića. U priopćenju se navodi kako je privođenje prošlo bez incidenata, kako je Aleksandar Karadžić osumnjičen da je pružao podršku optuženima za ratne zločine i da možda posjeduje informaciju važnu za nalaženje ratnih zločinaca.

Te­ro­ri­zam
Neslužbene informacije govore da su najmanje 52 osobe poginule u eksplozijama u Londonu, a da ih je više stotina povrijeđeno. U seriji eksplozija u londonskoj podzemnoj željeznici i gradskom autobusnom prijevozu poginula su i sva četiri bombaša samoubojice, potvrdila je londonska policija. Odgovornost za napade preuzeo je ogranak Al Kaide do sada nepoznatog imena preko jednog islamističkog sajta.

Mor­ski pas
Ministarstvo mora i turizma Hrvatske poručuje kupačima u Istri da se ne udaljavaju previše od obale, zbog morskog psa. Nacionalni centar za traganje i spašavanje na moru ima izvješća da je u vodama Istre uočen morski pas. Iako je objavljivanje takvog savjeta neuobičajeno u jeku turističke sezone, zbog straha od utjecaja na turistički imidž zemlje, Ministarstvo je objasnilo da je ipak potrebno upozoriti kupače kako bi bila izbjegnuta panika. Ministarstvo je priopćilo i kako službeno još nije potvrđeno da se radi o morskom psu, o kojoj se vrsti radi i je li opasan za ljude.

 

PETAK, 8. 7.

[trajk
Štrajk upozorenja, koji Carinski sindikat Hrvatske organizira od 8 do 22 sata, za sada nije izazvao gužve na graničnim prijelazima. Iako se štrajku priključilo svih 1.800 carinika, putnički promet teče normalno, a kolone se počinju stvarati u teretnom prometu. Štrajkači ističu kako im nije namjera stvarati gužve na granicama, već samo uputiti javnu poruku Vladi da je materijalna situacija carinika neizdrživa. Sindikat traži povećanje plaća carinskih službenika za 20 posto, a tvrdi da njihova prosječna plaća iznosi 3500 kuna.

[pi­jun
Njemačke vlasti uhitile su osobu za koju se sumnja da je bila suradnik jugoslavenske tajne službe. Priopćeno je kako se osumnjičenog, koji je identificiran samo kao Krunoslav P. star 55 godina, tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, 1983. godine u Bavarskoj.
Njemačke vlasti vjeruju da je Krunoslav P., koji je živio u Njemačkoj od 1971., bio suradnik jugoslavenske tajne policije od 1975. do 2000. i da je 1983, po nalogu te službe, ubio Hrvata Stjepana Đurekovića, nekadašnjeg ravnatelja zagrebačke INE, koji je krajem 70-ih godina kao pristaša hrvatskog maspoka pobjegao u Njemačku, prenijele su agencije.
Đureković je 28. srpnja 1983. pronađen mrtav u garaži svoje kuće u Volfratshauzenu, nedaleko od Münchena, ubijen iz vatrenog oružja i s teškim ozljedama glave.

 

subota, 9. 7.

Cr­na Go­ra
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da Hrvatska mora surađivati sa Srbijom, jer je ona »realnost u Europi«. Mesić je ponovio i da će Hrvatska priznati nezavisnost Crne Gore, ako ona bude realnost. Kako prenose podgoričke »Vijesti«, Hrvatska će priznati nezavisnost Crne Gore ako to bude rezultat referenduma, ne čekajući da to prvo urade velike sile.

Pro­jek­ci­ja
Srpska radikalna stranka predstavila je u beogradskom Centru Sava dokumentarni film »Istina« u kojemu su prikazane snimke velikog broja ubijenih i mučenih srpskih civila i vojnika u ratovima na području bivše Jugoslavije.
Pred punom dvoranom Centra Sava, film u produkciji SRS-a pokazao je, između ostalog, snimku zarobljavanja četiri srpska vojnika u šumi kod Krupe na Uni, koje je potom zaklao izvjesni mudžahedin Abdul Rezis, pripadnik odreda »Hamza«, Armije Bosne i Hercegovine.
U jednosatnom filmu prikazano je i kako muslimanski vojnici zlostavljaju zarobljenog Srbina Radeta Rogića iz Sanskog Mosta, a potom i njegov leš s okrvavljenom glavom položenom na kamen, te kako traktor vuče po cesti nečije tijelo. Na projekciji je bio nazočan i patrijarh SPC Pavle.

Ben­zin
Na benzinskim crpkama NIS-a gorivo je poskupilo u prosjeku za 11,85 posto. No, ni dalje nitko ne garantira da će dizela i eurodizela biti dovoljno. Po novim cijenama, motorni benzin 86 košta 68,10 dinara, MB 92 košta 73 dinara, a MB 95 i bezolovni 74,10 dinara, dok je motorni benzin 98 najskuplji i košta 82,50 dinara. Cijena dizel goriva nešto je niža, pa tako dizel D1 košta 63,10 dinara, dizel D2 61,90, a eurodizel 67 dinara.

 

NEDJELJA, 10. 7.

Mo­li­tva
Papa Benedikt XVI. pozvao je tijekom nedjeljnog angelusa sa svoga prozora na Trgu sv. Petra na molitvu za žrtve atentata u Londonu i pozvao atentatore da se zaustave u ime Boga.

 

PONEDJELJAK, 11. 7.

Gla­so­va­nje
Venecijanska komisija neće prihvatiti da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji glasuju na referendumu u Crnoj Gori, piše »Republika«. Taj podgorički list citira neimenovani izvor iz Venecijanske komisije, koji tvrdi kako to tijelo neće prihvatiti da »građani u jednom međunarodno priznatom državno-pravnom okviru imaju dvostruko pravo glasa«.

Mi­nu­ta
Skupština Srbije počela je sjednicu minutom šutnje za sve žrtve stradale u Londonu, Srebrenici, Bratuncu i Skelanima. Za vrijeme održavanja minute šutnje u skupštinskoj dvorani nisu bili zastupnici Srpske radikalne stranke. Kao u mnogim drugim slučajevima, ni odavanje pošte nastradalima nije prošlo bez stranačkih prepucavanja i sukoba u Skupštini. Sporno je, kako kažu šefovi zastupničkih klubova, što prije početka sjednice nije bilo konzultacija oko minute šutnje.

 

utorak, 12. 7.

Pre­go­vo­ri
Europska komisija predložila je mandat za pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između SCG i EU. Kako navode u Europskoj komisiji, cilj je da se »pospeši integracija Srbije i Crne Gore u europske programe i strukture«.
Čim Vijeće ministara Europske unije bude konačno usvojilo mandat, Komisija će, kako je priopćeno, što brže pokrenuti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SiCG.

Su­rad­nja
Vlada Srbije i oko 30 nevladinih udruga potpisali su memorandum o suradnji.

De­kla­ra­ci­je
Saborski zastupnici Andrija Hebrang i Slaven Letica izradili su nacrt parlamentarne deklaracije o akciji Oluja. Deklaracija tu vojnu akciju vojske Hrvatske određuje kao savezničku antiterorističku akciju, zasnovanu na međunarodnom pravu. U tekstu se osuđuju svi pojedinačni zločini počinjeni u akcijama Oluja i Bljesak, ali se navodi i zabrinutost zbog činjenice što se u nekim haškim optužnicama Oluja kvalificira kao udružen zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja.
Osim te deklaracije, Hrvatski sabor je na dnevni red uvrstio i prijedlog deklaracije o Srebrenici, koji je dostavio zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanković.
U deklaraciji se navodi kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid i najteži ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, za koji odgovorni moraju odgovarati.

Spo­men
Dan po obilježavanju godišnjice masakra u Srebrenici, u Bratuncu je održan spomen za Srbe. Duhovnom akademijom u Domu kulture u Srebrenici okončani su »Petrovdanski dani Srebrenice« posvećeni sjećanju na stradanje srpskog stanovništva na području Srebrenice, Bratunca i Milića. Na vojnom groblju u Bratuncu održan je spomen i služen parastos Srbima nastradalim na području Srebrenice, Bratunca i Skelana u proteklom ratu.

Mi­ni­star
Ivica Kirin (35) novi je ministar unutarnjih poslova. Kirin je u dva mandata bio gradonačelnik Virovitice. Dosadašnjem ministru Marijanu Mlinariću, koji je razrješenje zatražio zbog zdravstvenih razloga, premijer je zahvalio, uz ocjenu da je u proteklih godinu i pol dana dobro obavljao ministarski posao.

 

srijeda, 13. 7.

Go­di{nji­ca
Prije točno godinu dana iz svoje kuće u Novom Sadu pobjegao je haški optuženik Goran Hadžić. Od tada o kretanju ili boravištu bivšeg presjednika »Republike Srpske Krajine« nema službenih podataka, a predstavnici vlasti i policije svojevremeno su obećavali da će ga tražiti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika