Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nje­go­va­nje tra­di­ci­je u sklo­pu Dužijan­ce

U okviru programa »Dužijance 2005.«, na Bikovu je 9. srpnja održana manifestacija »Takmičenje risara«. Nakon okupljanja risara na salašu veterinara Grge Tikvickog, uslijedio je defile risara od salaša do njive, a zatim pletenje uža u okviru priprema za kosidbu. Prije početka natjecanja risara, na njivi je svečano dočekan predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, nakon čega su i ostali gosti ove manifestacije stigli fijakerima na njivu, gdje su pozdravljeni pljescima okupljene publike.
    Oko 8 sati uslijedio je tradicionalni risarski »ručak« na balama slame. Jeo se kruh, slanina, »kiselna« koja je pravljena u zemljanim ćupovima, mljevena crvena paprika i luk, a i vodonoše su služili goste i posjetitelje »Takmičenja risara«.
    Nakon risarkog »ručka«, dok su se sudionici pripremali za takmičenje, održano je revijalno, uvodno natjecanje risara, u kojem su sudjelovali Géza Kucsera, predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijance 2005.« Grgo Kujundžić, direktor Agrobanke filijala Subotica József Kasza i potpredsjednik Skupštine Vukovarsko srijemske županije Marinko Beljo. Nakon što je predsjednik sudijskog kolegija Zvonimir Horvatski proglasio neriješen ishod revijalnog dijela natjecanja risara, Géza Kucsera je zvonom oglasio početak natjecanja risara.
    Pokraj toga što je publika mogla pratiti natjecanje risarskih parova, na njivi je prikazano košenje žita na staroj kosilici s konjskom zapregom, kao i način vršidbe žita na staroj vršalici. Glavni mašinar je bio Stipan Romoda, a zatim su na zadovoljstvo publike djeca pokazala kako su se nekada igrale stare dječje igre »kasalisice« i »erberečke« na strnjiki. U 12 sati uslijedilo je proglašenje pobjednika natjecanja. Prema odluci sudijskog kolegijuma koji su činili Zvonimir Horvatski, Bela Ivković, Ivan Tikvicki, Stjepan Palenkić, Ljudevit Vujković Lamić, Josip Kopunović Legetin, Pavle Kujundžić, Karlo Kopilović, Mitar Papac i Sandra Lipozenčić, za najbolje natjecatelje na ovogodišnjem natjecanju risara proglašeni su Ivan Gedović i Alojzija Bašić Palković iz Tavankuta. Drugo mjesto su osvojili Marinko Kujundžić i Ruža Juhas iz Male Bosne, a treće mjesto su osvojili Petar Tikvicki i Emera Poljaković iz Starog Žednika. Najboljim natjecateljima nagrade su uručili ministrica poljoprivrede i šumarstva Vlade Republike Srbije Ivana Dulić Marković, Géza Kucsera i dr. Miroslav Malešević iz Instituta za ratarstvo.
    Nakon završenog natjecanja slijedila je svečana »užna« za risare i goste na salašu obitelji Tikvicki na Bikovu, a navečer je kod domaćina risa Ivana i Ivanke Matković održana igranka, čime je uz glazbu i ples, u veselom ozračju završeno ovogodišnje »Takmičenje risara«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika