Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U zna­ku de­se­to­go­dišnjeg ju­bi­le­ja

Svečanosti povodom Dužijance u Starom Žedniku otpočele su 7. srpnja misom zahvalnicom u crkvi svetog Marka. Tijekom Trodnevlja, svete mise bile su duhovne pripreme za glavnu svetu misu zahvalnicu povodom završetka žetve koja je održana 10. srpnja.
    Ovogodišnji program Dužijance u Starom Žedniku bio je ispunjen bogatim kulturno-umjetničkim sadržajima u znaku desetogodišnjeg jubileja, jer se svečanosti povodom završetka žetve u Starom Žedniku od 1995. godine održavaju u zajedničkoj organizaciji Crkve i Mjesne zajednice.
KONCERTI I IZLOŽBE: Prvoga dana svečanosti, u četvrtak 7. srpnja, navečer je u Domu kulture održan memorijalni koncert tamburaških orkestara posvećen Paji Matkoviću, žedničkom primašu koji je puno vremena posvijetio obučavanju mladih, uvodeći ih u svijet tamburaške glazbe. Na koncertu su nastupili tamburaški orkestri »Ravnica«, »Kerski biseri« i »Romans«.
    Sljedeće večeri, 8. srpnja, otvorena je u Domu kulture izložba sekcije veza koja djeluje pri Mjesnoj zajednici, nakon čega je otvorena i izložba fotografija posvećena desetogodišnjem jubileju Dužijance. Prilikom otvorenja tih izložbi Nevena Mlinko je recitirala stihove književnika Ante Sekulića koji je djetinjstvo i mladost proveo u Žedniku. Treće večeri, 9. srpnja, na programu je bio koncert soliste-tenora Marina Kopilovića, koji je održan u crkvi svetog Marka.
SVETA MISA ZAHVALNICA: Završni dan svečanosti povodom Dužijance, otpočeo je svečanim dolaskom bandaša Franje Vojnića Hajduka i bandašice Dragice Radak pred crkvu sv. Marka, kao i gostiju, konzula Tihomira Šilovića i konzulice Mirele Lucić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, predsjednika Izvršnog odbora hrvatskog nacionalnog vijeća Laze Vojnića Hajduka, zamjenika predsjednika Općine Subotica i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića, predsjednika i potpredsjednika Glavnog organizacijskog odbora »Dužijance 2005.« Grge Kujundžića i Josipa Horvata i predsjednika Mjesne zajednice Stari Žednik Mirka Ostrogonca. Nakon što je Maja Poljaković recitirala stihove Ante Sekulića, bandaš i bandašica su prošli kroz špalir mladih koji su bili obučeni u narodne nošnje bunjevačkih Hrvata, a vlč. Andrija Anišić ih je uveo u crkvu. Glavnu svetu misu zahvalnicu predvodio je vlč. Andrija Anišić uz asistenciju vlč. Atile Želera.
NASTUP FOLKLORNIH SKUPINA: U večernjem dijelu programa koji se odvijao ispred Doma kulture nastupile su folklorne skupine Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Starog Žednika i Subotice, čiji je umjetnički voditelj Davor Dulić, a svirao je tamburaški orkestar Centra. Na početku programa starija dječja skupina iz Starog Žednika plesala je kolo »Rokoko«, a zatim se mlađa dječja skupina iz Starog Žednika predstavila s dječjim plesovima iz Slavonije, nakon čega je Marija Sentai recitirala pjesmu »Buza kalasz« na mađarskom jeziku. Uslijedio je nastup plesača iz Subotice koji su se predstavili s plesovima iz Zagorja i nastup starije skupine iz Starog Žednika koji su se predstavili s mađarskim plesovima, a kao gosti nastupili su članovi folklorne skupine HKPD »Đurđin« koji su plesali »divojačko« i »momačko kolo«, a zatim su se ponovo predstavili plesači iz Subotice s plesovima iz Banata. Program se nastavio zajedničkim nastupom mlađe i starije skupine iz Starog Žednika, pjesmama i plesom iz Međimurja, nakon čega je Mirko Ostrogonac pozdravio bandaša i bandašicu, publiku i sudionike programa.
    Na koncu večernjeg dijela programa folklorna skupina iz Subotice plesala je »momačko kolo«, nakon čega čega su bandaš i bandašica otvorili »bandašicino kolo«, čime je otpočela igranka na kojoj je svirao tamburaški orkestar »Ravnica«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika