Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Duško Guslov – općinski menadžer

Za općinskog menadžera u Subotici imenovan je Duško Guslov. Ovu odluku donio je predsjednik općine Géza Kucsera, a sklopljeni ugovor stupa na snagu 1. kolovoza. Duško Guslov rođen je 1949. godine, bio je zaposlen u »Zorki« i »Azotari«, a do sada je obavljao i poslove pomoćnika direktora Zavoda za urbanizam i izgradnju. Bio je i direktor Fonda za izgradnju općine Subotica. Po zanimanju je diplomirani inženjer metalurgije, govori engleski i njemački jezik

O poboljšanju socijalne zaštite

U Edinbourghu, Škotskoj, od 4. do 6. srpnja održana je »13. konferencija europske socijalne mreže« (www. socialeurope. com) na kojoj je SiCG bila posebno pozdravljena kao sudionik koji prvi puta sudjeluje na konferenciji i koji je, pored Slovenije, jedini predstavnik s područja zemalja bivše Jugoslavije.
    U izaslanstvu SiCG bili su: pokrajinski tajnik za socijalnu i zdravstvenu zaštitu dr. Miloš Lučić, pomoćnik tajnika Boris Kopilović, zamjenik predsjednika Općine Subotica Dragan Trklja, član subotičkog općinskog vijeća zadužen za socijalnu zaštitu Aleksandar Kerekeš, te ravnatelj subotičkog Gerontološkog centra Nenad Ivanišević.
    Konferencija je održana u suradnji s Velikom Britanijom kao predsedavajućom Europske unije. Na konferenciji je sudjelovalo preko 300 sudionika iz većine zemalja Europe. Razmenjena su dosadašnja iskustva iz oblasti socijalne zaštite i dani su mogući pravci tj. putevi kojima bi trebalo poboljšati i unaprediti postojeći stupanj socijalne zaštite.
    Na završnoj debati dr. Miloš Lučić izložio je stanje stupnja socijalne zaštite u SiCG i moguće korake ka poboljšanju istog.

Zadržati rod ovogodišnje pšenice

U prostorijama subotičke lokalne samouprave 8. srpnja održan je radni sastanak nedavno osnovanog Foruma agrarnih udruženja Sjeverno-bačkog okruga. Na sastanku su donijeti zaključci da svaki proizvođač koji je u mogućnosti rod ovogodišnje pšenice zadrži kod sebe, zatim Forum traži od privatnih otkupljivača pšenice i mlinsko-pekarske industrije da omoguće poljoprivrednim proizvođačima koji to žele skladištenje pšenice, a usuglašeno je i da Forum ne podržava isplatu pšenice jednim dijelom u mineralnom gnojivu već traži od otkupljivača da cjelokupan iznos isplati u novcu, po interventnoj europskoj cijeni od 0,11 eura u roku od 15 dana nakon predaje pšenice. Zaključili su i kako Vlada Srbije mora sudjelovati u reguliranju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Zamjena toplinskog voda

Ovih dana Subotica je uveliko raskopana, jer su, usporedo s polaganjem telefonskih i plinskih instalacija, u tijeku i radovi »Toplane« na zamjeni magistralnog toplinskog voda od nadvožnjaka na E-5 putu do Sinagoge. »Toplana« će u obnovu vodova uložiti oko 70 milijuna dinara, oni će imati signalne kablove za slučaj curenja, a njihova trajnost se predviđa za sljedećih pedeset godina. Ovo je prva faza zamjene mreže, koja treba biti okončana do 1. listopada.

Mjera upozorenja sutkinji Olgi Vujkov

Vrhovni sud Srbije izrekao je mjeru upozorenja bivšoj predsjednici Općinskog suda u Subotici Olgi Vujkov zbog nesavjesnog postupanja. Mjera upozorenja bit će upisana u osobni list sutkinje Olge Vujkov. Mjera upozorenja izrečena je, kako se ističe u odluci Vrhovnog suda, pošto je Olga Vujkov propustila uspostaviti pravilan i pravodoban rad suda. Prema pregledu predmeta Općinskog suda u Subotici ustanovljeno je da u 46 kaznenih predmeta nisu poštovani propisani rokovi pri zakazivanju glavnog pretresa, odnosno pri pisanju odluke.

Manjak novoupisanih studenata

Građevinski fakultet u Subotici već dulje vremena ima problema s upisom, odnosno s nedostatkom zanimanja potencijalnih studenata. Primjerice, ove godine nakon prvog upisnog roka, na Građevinskom fakultetu u Subotici ostalo je sto slobodnih mjesta na proračunskom, i još toliko na vlastitom financiranju. Mjesta ima na svim smjerovima, a drugi upisni rok predviđen je za početak rujna. Ovo je, među ostalim, bila tema posjeta pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Zoltána Bunyika u utorak, 12. srpnja. Bunyik i dekan Građevinskog fakulteta prof. dr. Aleksandar Prokić dogovorili su se da će i fakultet i pokrajina poduzeti mjere da se popune slobodna mjesta. Bunyik je također najavio da će Pokrajina iz rezervnih proračunskih sredstava financirati kupnju dva servera za računarski sustav Građevinskog fakulteta, u visini od 500 tisuća dinara. Pokrajina će razmotriti i mogućnost sudjelovanja u popravku fakultetske zgrade u školskoj 2006./2007. godini.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika