Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osno­va­na dva no­va jav­na pod­u­zeća

Prošloga petka, 8. srpnja, Skupština Općine Subotica na svojoj trinaestoj sjednici dala je suglasnost na odluku Upravnog odbora Javnog poduzeća »Zavod za urbanizam, izgradnju i uređivanje Općine Subotica« kojom se pristupa statusnoj promjeni ovoga poduzeća tako što se ono dijeli na dva dijela, uz osnivanje novih poduzeća. Statusna promjena vrši se s 1. kolovozom 2005. godine, čime prestaje mandat tijelima Zavoda za urbanizam – ravnatelju i članovima Upravnog i Nadzornog odbora. Istodobno Skupština je donijela i odluku kojom prestaje rad »Fonda za izgradnju Općine Subotica« te je usvojila odluke o osnivanju javnih poduzeća – »Zavoda za urbanizam Općine Subotica« i »Direkcije za izgradnju Općine Subotica«, a za njihove ravnatelje, na prijedlog predsjednika Općine, postavila Kristijana Bartuša, građevinskog inženjera, te Dragana Trklju, pravnika, dosadašnjeg zamjenika predsjednika Općine.
NOVA ORGANIZACIJA: Kako je predlagač obrazložio, statusnoj promjeni se pristupilo, jer dosadašnji princip organizacije vršenja poslova iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, poslova vezanih za pripremu programa uređivanja i staranja o zaštiti i racionalnom korištenju građevinskog zemljišta, održavanja i izgradnje komunalnih dobara od općeg interesa, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih cesta i staranja o poslovnom i stambenom fondu, nije davao zadovoljavajuće rezultate u pogledu efikasnosti kao i u pogledu kontrole korištenja proračunskih stredstava. Cilj osnivanja dva nova poduzeća je da se jasno definiranim poslovima i odgovornostima dva nova poduzeća omogući efikasno funkcioniranje u ovoj oblasti, kao i mogućnost vršenja nadzora od strane Općine, obrazložio je predlagač.
    Prema novoj organizaciji Zavod za urbanizam vršit će poslove vezane za prostorno i urbanističko planiranje, temeljem ugovora s Direkcijom za izgradnju, drugog novoosnovanog poduzeća, koje je mjerodavno za poslove vezane za korištenje građevinskog zemljišta, održavanje i izgradnju komunalnih dobara od općeg interesa, održavanje i izgradnju lokalnih putova i ulica, i staranje o stambenom i poslovnom fondu. Ove poslove Direkcija će vršiti u skladu s Programima izgradnje i uređenja Općine Subotica koje donosi Skupština Općine i prema njenim odlukama će izrađivati i voditi investicijske programe kao i kapitalne investicije. Direkciji se ustupaju na korišćenje baze prostornih i geografskih podataka o zemljištu i građenim objektima koje će koristiti također i Zavod za urbanizam.
    Skupština je usvojila i odluku kojom se utvrđuju privremena pravila građenja (do donošenja Generalnog plana) za MZ »Kertvaroš« i »Novi Grad« kojom se u zoni individualnog stanovanja osigurava očuvanje prepoznatljive urbane cjeline i uobičajeni način izgradnje u ovim mjesnim zajednicama, te je tako utvrđena najviša dozvoljena visina – prizemlje plus jedan kat, plus potkrovlje. Vijećnici su, između ostalog usvojili i ponuđeni Program aktivnosti Javnog poduzeća »Palić-Ludaš« iz oblasti turizma za 2005. godinu.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika