Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čaro­li­ja oku­sa, mi­ri­sa i bo­ja

BAJA (MAĐARSKA) – Protekloga je vikenda u Baji održana 10. jubilarna Međunarodna smotra u kuhanju fiš-paprikaša, najpoznatiji susret ove vrste u Europi. Naime, Baja je svjetski poznata po pripremanju ovog ribljeg specijaliteta, a u proteklih je 9 godina ovdje nastupilo više od 20 tisuća sudionika-kuhara. Samo je ove godine na prostranom gradskom trgu, okolnim ulicama i uz Dunav, skuhano više od 2500 kotlića ukusnoga fiša, a specijalitete je kušalo više od 40.000 posjetitelja iz raznih krajeva svijeta.

DUNAV–RIBA–LJUDI: »Baja, stari mađarski grad na Dunavu, broji danas 33.000 stanovnika i ima nešto više od 2000 Hrvata. Uvijek je prenapučen druge subote u srpnju, a razlog je upravo Smotra fiš-paprikaša«, kaže nam Josip Kling, član gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, sport, kulturu i turizam.
    »Prema nekim našim pokazateljima ima nas danas između 40 i 50 tisuća, to su posjetitelji iz čitave Mađarske, ali i iz susjednih zemalja – Austrije, Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, pa i iz svijeta, jer i kuhari fiša nam dolaze iz tih zemalja. A sve je počelo prije 9 godina, kada smo obilježavali 300. godišnjicu proglašenja Baje slobodnim kraljevskim gradom i kada nam je želja bila da takva jedna manifestacija postane brand našega grada, nešto vrlo prepoznatljivo. A Dunav to svakako jest, riba to svakako jest, pa i riblji specijalitet, ljuti, mađarski, po čemu smo i poznati diljem svijeta. Željeli smo da tada bude 300 kuhara i 300 kotlića, a već se te prve godine okupilo 450, pa sljedeće 650, pa sljedeće tisuću, a posljednjih godina dolazi od 2 do 3 tisuće kuhara, jer više i ne bi moglo stati. Jednostavno, nemamo više gdje staviti nogice za kotlić. Imamo i čitav niz propratnih manifestacija, smotru folklornih i pjevačkih skupina, skupine mađarske narodne glazbe, smotru rok-grupa, gdje se okupi na desetine tisuća mladih, predstavljamo stare obrte, a ove je godine skup uveličao aero-miting.
    Također, imamo mnogo naših sugrađana diljem svijeta i uspjeli smo ih animirati da u Baju dođu druge subote u srpnju, pa tako danas imamo goste iz Australije, Sjeverne i Južne Amerike, Kanade i gotovo svih europskih država. Ova je manifestacija zaživjela i nadam se da će trajati. Što se iduće godine tiče, mi već bukvalno od sutra planiramo što i kako dalje, i kako da 11. festival ribljeg paprikaša bude još uspješniji, još veličajniji. Vjerujte mi, već danas imamo najavu najmanje tisuću sudionika da će doći i dogodine, a isto tako i mnogih sponzora i pokrovitelja, s kojima već sklapamo ugovore na 4 i 5 godina, jer naša je manifestacija nadrasla sebe«, kaže Kling.

HRVATI SE VRAĆAJU U BAJU: »Baja je nekada bila mjesto s većinskim hrvatskim življem i u 17. se stoljeću prisega u Gradskoj vijećnici polagala na hrvatskom jeziku. Hrvati su se ove subote ponovno vratili u Baju, istina turistički, i oni diljem Mađarske, gdje ih još ima oko 90 tisuća, ali i mi diljem Hrvatske, jer samo iz Osijeka bilo je nekoliko autobusa, a bile su to i ekipe iz – Velike Kopanice, Iloka, Vukovara, Darde, Batine. Ekipe iz Osijeka i Baranje, i ekipe iz – Subotice, Sombora, Kikinde, Sonte, Monoštora, Berega mi i ne smatramo gostima«, kaže Josip Kling, i dodaje: »Oni su tu naši domaći, jer gotovo svi su ovdje 7-8 godina.«
    »Dolazimo ovdje već osmu godinu zaredom«, kaže Damir Macanić, ravnatelj Turističke zajednice grada Osijeka. »Tu su naši najbolji natjecatelji koji su dolazak zavrijedili na našim natjecanjima u kuhanju fiša, tu je zatim Klub prijatelja fiš-paprikaša iz Osijeka, predstavnici »Nepköra« iz mađarske Retfale i ekipa Radio Osijeka. Ovo je veličanstvena manifestacija i mi smo pozvali naše domaćine da nam uzvrate posjet, pozvali smo ih na 10. međunarodno natjecanje u kuhanju fiša u Osijeku, u listopadu ove godine.«
    Klub izviđača »Javor« iz Osijeka, koji ima i svoju gastro-manifestaciju, doveo je u Baju stotinjak svojih članova i simpatizera, a predsjednica Jadranka Kokolari i načelnica Sabina Obranić obećale su da dogodine u Baju dovode i svoju kuharsku ekipu.
    Fantastično, jedinstveno, neponovljivo – bili su jednoglasni naši sugovornici. Jednostavno, treba doći u Baju i uživati, doživjeti svu tu ljepotu ugođaja i čaroliju boja, okusa i mirisa, uživati u ribljim specijalitetima i bijelom mađarskom vinu. I čardašu, naravno!
Slavko Žebić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika