Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bi­o­far­ma kao iza­zov

LJUTOVO-TAVANKUT: Udruženje za organsku hranu TERRA´S organiziralo je 5. srpnja »Dan oglednih polja u organskoj proizvodnji« u Ljutovu i u Tavankutu. Ova manifestacija se održava već petu godinu u okviru Pakta za stabilnost jugoistočne Europe s ciljem promocije organske proizvodnje i svih njenih prednosti u odnosu na konvencionalnu. Nazočnost velikog broja proizvođača, prerađivača, predstavnika znanstvenih institucija, lokalne i pokrajinske vlasti, kao i medija iz naše zemlje, ali i BiH, Hrvatske i Mađarske, dokazuje da je organska proizvodnja dobar izbor za sve koji podržavaju zdrav način života i vode računa o zaštiti životne sredine, kažu organizatori.
    Zamjenik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu Saša Dragin kazao je, da su aktivnosti Udruženja TERRA´S najbolji način za promociju poljoprivrede i da će u tom smjeru puno značiti i osnivanje savjetodavne službe koju će financirati Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu, te je istaknuo, kako je jedini način za našu zemlju da nađe svoje mjesto na tržištu EU kroz pronalaženje strateških proizvoda, s kojima može biti konkurentna i izvan naših granica.
ORGANSKA PROIZVODNJA: Prog-ram je predvidio obilazak »Biofarme Mamužić« iz Ljutova i oglednih parcela koje je TERRA’S uspostavio uz međunarodnu podršku iz Nizozemske i Italije. Vlasnik Josip Mamužić je farmu uključio u organsku proizvodnju prije četiri godine. Na 20 hektara uzgaja žitarice, uljarice, povrće, vinograd, a ima i svoj stočni fond. »Počeo sam s jednim hektarom i vidjevši dobre rezultate, postupno sam i druge površine privodio organskoj proizvodnji. Od prošle godine zaokružio sam cjelokupan proces primjene organskih principa. Nabavio sam i mlin za mljevenje žitarica, te proizvodim integralno brašno od pšenice, ovsa i raži. Ovi poluproizvodi se jednim dijelom plasiraju direktno na tržište potrošačima, a od ostalog se prave razni pekarski proizvodi« objašnjava Mamužić.
     S Biofarme »Mamužić« je izvezeno 1.200 kilograma certificirane začinske paprike i to u Mađarsku koja je poznata kao zemlja paprike. »Razmišlja se i o instaliranju sušare za povrće« kaže dr. Tereza Horvat Skenderović, predsjednica TERRA’S-a, objašnjavajući, kako je, između ostalog, uloga udruge omogućiti svojim članovima susrete poput ovih, kada se polaznici škole direktno na terenu upoznaju s načinom organske proizvodnje. Tako je upriličen i obilazak farme Zvonimira Vajhanda iz Gornjeg Tavankuta koja je u prijelaznom periodu.
     »Za mene je u ovo neka vrsta izazova. Svjestan sam da od starog načina proizvodnje ne mogu preživjeti. S obzirom da se u Europi sve više primjenjuje organska proizvodnja, smatram da će i kod nas biti traženi ovi proizvodi«, kaže Vajhand, koji na svom imanju, pokraj ratarskih kultura gaji i goveda, čije se meso, uz ishranu organski proizvedenom hranom, također, tretira kao zdrava hrana. Silaža, koju priprema za tov stoke, od mesa golosjemene tikve, samljevenih klipova kukuruza i lucernog sijena, je vrlo ukusna, lijepo miriše i stoka je rado jede.
TRI OGLEDNE PARCELE: Ogledne parcele su postavljene na tri lokacije. Na prvoj, površine 5 hektara, zasijana je pšenica sorte »Pjesma«, a cilj je praćenje efekata suzbijanja višegodišnjih korova (divlji sirak i dr.) trojarenjem, iščešljavanjem korova iz usjeva pšenice, te načinom podizanja i utjecajem cvjetnoga pojasa. Drugi ogled je na parceli pod lucernom na površini od 1ha. Prošle godine postavljen je ogled ječma i ovsa s podsjetvom. Lucerna iz podsjetve se nakon žetve ječma i ovsa razvijala i nakon prve kosidbe prinos je bio oko 1500 kg lucernog sijena. Treća ogledna parcela je pod industrijskom paprikom, gdje se ispituje utjecaj različitih kombinacija gnojiva na prinos, ocjenjivanje kvalitete ploda i prisustva bolesti od štetočina.
    »Znanstvene institucije se kod nas još uvijek ne bave eksperimentima u organskoj poljoprivredi i iz tog razloga su ogledna polja koja realizira TERRA´S još značajnija«, riječi su dipl. inž. Bede Kalmana, čije je mišljenje »da su biofarme budućnost sela i salaša, gdje posebno mladi vide svoju budućnost u organskoj poljoprivredi, ali da je u cilju njegove još veće revitalizacije neophodno i uvođenje odgovarajućih stimulativnih mjera«.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika