Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krah hr­vat­skih ma­so­na

Peštanska je loža utemeljena 1775. godine. Utemeljio ju je grof Ivan Drašković, a u njoj su djelovali barun Pavao Davidović, Matija Philadelphi, dubrovački liječnik, isusovac Stjepan Katona, grof Josip Klobušicky, isusovac M. J. Kovačić, grof Pavel Szapary iz Murske Sobote, Stjepan pl. Vujanovski, književnik, Josip Jesenovski, visoki časnik, barun Josip Orczy te grof Josip Haller. Svi su oni porijeklom Hrvati ili su imanja imali u Hrvatskoj.
    Nakon zabrane rada 1795. godine, masoni su se povukli u ilegalu. Tajne su službe nadzirale njihov rad, špijuni su stvorili mreže doušnika i svaki je mason nadziran. Širenje ideja Francuske revolucije te uspjesi revolucionara, osobito uspon mladog naraštaja u Francuskoj, naraštaja neplemićkoga podrijetla, potaknuo je habsburške vlasti da se konačno obračunaju s masonima. Mnogi su pod pritiskom ili svojevoljno pristali biti uz vlast i tako očuvali pozicije, a neki nisu prihvatili ponude vlastodržaca.
 
IGNJAT MARTINOVIĆ: Dana 20. svibnja 1795. godine pogubljen je u Pešti Ignjat Martinović, hrvatski franjevac i mason. S njim su smaknuti i Josip Haynoczy, Hrvat Ivan Lacković, Franjo Szentmariaji, grof Szigraj.
    Ignjat Martinović uhićen je 23. srpnja 1794. godine i optužen za jakobinsku urotu. Utemeljitelj je Društva reformatora i Društva slobode i jednakosti s kojima je htio provesti demokratsku revoluciju i ostvariti federativnu ugarsku republiku. Osumnjičeni su bili još neki hrvatski slobodni zidari. Među njima i Maksimilijan Vrhovac, koji je tada, vrlo vjerojatno, spalio prvi dio svog Dnevnika, u kojem je bilježio kontakte sa slobodnim zidarima.

JOSIP KRALJ: Dana 4. veljače 1795. godine hrvatski slobodni zidar Josip Kralj osumnjičen za sudjelovanje u Martinovićevoj uroti, izvršio je samoubojstvo u jednom peštanskom svratištu, tako da vlasti nisu mogle otkriti nijednog hrvatskog Martinovićevog istomišljenika. Prije smrti napisao je kraću poruku kojom tumači razloge svoga čina: »Slobodan sam živio, pa radije kao slobodan umirem, nego da ma i jedan sat budem okovan u lance.«

MASONI U DALMACIJI: Dolazak francuske uprave u Istru i Dalmaciju označio je ujedno i osnivanje udruga masona pod novom vlašću, koja nije branila rad takvim udrugama. Godine 1806. utemeljene su lože u Zadru i Splitu. U Kotoru je ložu Sveti Ivan utemeljio 1807. godine dubrovački svećenik Ignjat Ban. U Dubrovniku je 1808. godine utemeljena loža Ilirska zvijezda. Starješine lože bili su Karlo Bajamonti, Vlaho Brnja i Vlaho Kaboga. Godine 1809. osnovane su lože u Šibeniku, Rijeci i Karlovcu – karlovačka se loža zvala Sveti Ivan Hrvatski. Lože su ugasle s padom Napoleonove vlasti 1813. godine.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika