Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Kolonija naive u tehnici slame
 u Tavankutu

HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta po dvadeseti put za redom organizira Koloniju naive u tehnici slame, koja će se održati u periodu od 16. do 23. srpnja 2005. godine. Organizacijski odbor ovogodišnjeg XX. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame priredit će brojne manifestacije tijekom tjednog održavanja ove mnifestacije.
    U subotu 16. svibnja 2005. godine u Domu kulture u Tavankutu s početkom u 19 i 30 sati svečanom akademijom će se otvoriti ovogodišnja Kolonija, a nakon toga će se moći pogledati slike s prethodne XIX. Kolonije koje će biti izložene u kući pokojne Anice Balažević, jedne od začetnica Kolonije. Tijekom tjedna slamarke će raditi u OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu i to od 16. do 23. srpnja u periodu između 10 i 17 sati, gdje će svi zainteresirani moći posjetiti Koloniju i vidjeti rad slamarki. U četvrtak 21. svibnja zainteresirani Subotičani ce moći vidjeti rad slamarki koji će se prezentirati na Trgu slobode u Subotici i to u periodu između 10 i 18 sati.
    Za petak 22. svibnja je predviđen okrugli stol na temu: »Strpljivost i ustrajnost pobjeđuju«-osvrt na proteklih dvadeset godina postojanja Kolonije koji će se održati u Tavankutu u Domu kulture. Zatvaranje Kolonije će se održati u subotu 23. srpnja u Domu kulture gdje će se prirediti prigodan kulturno-zabavni program, na kojem ce nastupiti gostujuća društva HKUD »Dubrave« iz Aladinića (općina Stolac u BiH), KUD »Ivan Goran Kovačić« iz Velike kao i domaćini HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
    Za sve zainteresirane za otvaranje Kolonije u subotu 16. svibnja organizacijski odbor Kolonije Tavankut 2005. je osigurao autobus za Tavankut koji polazi ispred subotičke Katedrale u 19 sati, kao i povratak za Suboticu po završetku programa.
L. S.

Članovi HUK »Lajčo Budanović«
 gostovali u Zagrebu

Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne nastupila je na II. »Dječjim folklornim susretima« koji su održani 1. i 2. srpnja u Zagrebu. Prilikom gostovanja članovi udruge su uspostavili kontakte s predstavnicima i članovima KUD-ova iz Hrvatske i drugih zemalja, a posebice s organizatorima – KUD »Preslica« iz Zagreba, ističe se u priopćenju tajnika HUK »Lajčo Budanović«, Stipana Dulića.
    Pokrovitelj ove manifestacije bio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, a pokraj njega i Turistička zajednica – Zagreb te mnogobrojni sponzori. Na ovoj folklornoj smotri sudjelovala su djeca uzrasta od 10 do 15 godina koja su članovi društva iz Slovačke, Mađarske, Ukrajine, SiCG i Hrvatske. Članovi HUK »Lajčo Budanović« su uz ostala Društva, u mimohodu od HNK do Trga bana Jelačića, nastupili na više zagrebačkih trgova.
    Svakako, vrhunac njihovog sudjelovanja na ovoj manifestaciji bio je nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu s koreografijom »Momačko kolo«, kojim su pobrali brojne aplauze te bili jedino društvo koje je igralo na bis.

Dužijanca u Bajmoku

U sklopu programa žetelačkih svečanosti »Dužijanca 2005.« u nedjelju 17. srpnja u Bajmoku u župi sv. Petra i Pavla održat će se Dužijanca. Početak sv. mise je u 10 sati, a njoj će prethoditi svečana povorka s bandašom i bandašicom u kojoj će sudjelovati fijakeristi HKUD »Bajmok«.
      U večernjim satima ispred prostorija KUD »Jedinstvo-Egység« na programu je »Bandašicino kolo«. Program cijele manifestacije prenosit će Radio 90 – studio Bajmok.

Promocija knjige Sonje Biserko

U organizaciji Skupštine Vojvodine 11. svibnja u glavnoj dvorani za sjednice, a u povodu desetogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, održana je promocija knjige Sonje Biserko »Srebrenica od poricanja do priznanja«. Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš otvorio je ovaj skup naglasivši kako je ovo jedina institucija u Srbiji koja je povodom desetogodišnjice zločina u Srebrenici upriličila ovakav skup.
    Uz sve zainteresirane posjetitelje kao gosti promocije nazočni su bili prof. Latinka Perović, predsjednik ogranka Helsinškog odbora u Novom Sadu Pavel Domonji, te predstavnici veleposlanstava Njemačke i Sjedinjenih Država, a od stranačkih predstavnika najviše je bilo članova LSV-a.
    Svi koji su se obratili nazočnima slažu se u jednom, a to je da se ovakav zločin na ovim prostorima više nikada ne smije ponoviti i da se Srebrenica ne smije zaboraviti te istaknuli kako u Srbiji ipak još uvijek postoje jake snage onih koji ovaj zločin tj. genocid negiraju. Upravo zato je bitno da odgovorni za masakr nad oko 8.000 Bošnjaka u samo nekoliko dana, budu konačno pravedno kažnjeni, naglasili su govornici. Predstavnica Njemačkog veleposlanstva je kao primjer navela Njemačku i njemački narod nakon Drugog svjetskog rata, kada je ovaj narod uspio prihvatiti činjenicu da su zločini počinjeni u njihovo ime. Jedina zamjerka skupu je bila ta što se spomenuta knjiga nije mogla kupiti ili dobiti.

I. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika