Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bo­cel­li im­pre­si­o­ni­rao 6.000 gle­da­te­lja

U sklopu 6. međunarodnog ljetnog Histria festivala, prošle subote (9. srpnja) u veličanstvenom ambijentu Arene u Puli, pred 6.000 oduševljenih gledatelja nastupio je jedan od vodećih opernih glasova današnjice Talijan Andrea Bocelli. Za one manje upućenije u svijet vrhunske operne glazbe u pitanju je tenor koji je, u ovom trenutku, »rame uz rame« s tri veličanstvena tenora (Pavarotti, Domingo i Carerras), a zahvaljujući svome osebujnom glasu i iznimnom glazbenom talentu i često u prilici da pjeva na najvećim pozornicama glasovitih svjetskih opernih kuća. Gostujući po prvi puta u Hrvatskoj, ovaj slijepi umjetnik učinio je veliku čast prihvaćanjem poziva da uveliča pulski festival i podari ljubiteljima divne klasične glazbe, ali i talijanskog bel canta, nezaboravan doživljaj predivnog koncerta pod zvjezdanim ljetnim nebom, u impresivnom zdanju starog pulskog amfiteatra nadomak mora.

PROGRAM: Glazbeni izbor, kojim se Bocelli odlučio predstaviti mnogobrojnoj publici u Areni, predstavljao je svojevrsnu kombinaciju poznatih klasika i arija, a započeo je Bizetovom »uvertirom iz opere »Carmen«. Potom su slijedili Leoncavallova »Mattinata«, Rodrigov »Aranjuez«, Tostijeva »La serenata«, Puccinijev »O mio babbino caro«, u kojima je učestvovala ili ih samostalno izvodila i specijalna gošća ovog koncerta talijanska sopranistica Paola Sanguinetti. Glazbeno-orkestarsku pratnju svojom vrhunskom izvedbom dočaravao je Simfonijski orkekstar Hrvatske radio-televizije pod ravnanjem maestra Marcello Rota, koji je učinio poseban dojam na sve nazočne orkestracijom nezaboravne naslovne teme »Amarcord« iz istoimenog filmskog remek-djela legendarnog Federica Fellinija. Prvi dio koncerta zatvoren je Wagnerovom »The ride of the Valkyres«, a potom je uslijedila pauza poslije koje je program nastavljen arijama iz djela Lehara »Tu che m’hai preso il cuor«, te izvadcima iz »Merry widow«, te arijama iz djela čiji su autori Tosti, Mario, Cannio, (Vesela udovica), da bi sam konac službenog programa idealno začinile arije »Torna a Surriento« (Curtis), »O sole mio« (Di Capua) i »La Traviata Brindisi« (Verdi). Ali završetak predviđenog glazbenog programa nikako nije mogao značiti i kraj ovog impresivnog glazbenog doživljaja, jer 6.000 nazočnih ljubitelja predivnog Bocellijevog glasa jednostavno nije dozvolilo simpatičnom umjetniku da napusti pozornicu. VELIKO FINALE: Dugotrajnim, iskrenim aplauzom »vratilo« je Andreu na pozornicu, a on se »odužio« s dvije pjesme modernog prizvuka (bel canto), da bi na samom koncu i velikom finalu svog pulskog nastupa, zapjevao njegovu najpoznatiju pjesmu, po kojoj ga i najviše ljudi na svijetu poznaje, nježnu ljubavnu pjesmu »Con te«. Oduševljenju u publici, u pravom smislu ove pomalo otrcane fraze, zbilja nije bilo kraja i nazočno gledateljstvo je na nogama ispratilo izlazak talijanskog umjetnika predivnog glasa. Veliki, proslavljeni tenori mogu mirno razmišljati o svom umirovljenju, iako se još uvijek ne daju pjevajući i dalje, jer Andrea Bocelli nije samo njihov nasljednik, već umjetnik koji svojom glazbenom i glasovnom kvalitetom već sada spada u najuži vrh vladara opernih pozornica. Njegov glas jednostavno ne može učiniti ravnodušnim niti jednog iskrenog štovatelja klasične operne glazbe. A njegovi izleti u svijet suvremene, zabavne glazbe samo su dokaz veličine i svestranosti ovog čovjeka predivnog glasa.
    Prihvaćanjem poziv organizatora Histria festivala da nastupi u pulskoj Areni, ovaj umjetnik je ujedno odao priznanje i cijeloj Hrvatskoj, koja je njegovim nastupom dobila svjetsku glazbenu atrakciju i svrstala se, još jednom, u red umjetnički priznatih odredišta.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika