Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Težak su­sret pro­tiv Ru­mu­nja

Nikola Pilić, hrvatski teniski izbornik, živa je legenda »bijelog sporta« u kojemu je ostvario brojne zapažene rezultate, prvo kao vrhunski igrač, a potom i kao vrstan trener i pedagog, čiji su puleni nastavljali njegov šampionski niz. Povod za kraći razgovor budući je Davis cup susret protiv Rumunjske, kojemu je Split domaćin ovog vikenda (15-17. srpnja).
4Susret protiv Rumunja izboren je senzacionalnom pobjedom protiv SAD na njihovom terenu.
Napravili smo svojevrsnu senzaciju pobijedivši SAD na njihovom terenu, jer Amerikanci nisu 105 godina unazad izgubili doma u prvom kolu, što nam je ulilo veliku količinu samopuzdanja i sportskog zadovoljstva. Ali, i pokraj svega moramo paziti na ozbiljnost idućeg susreta s Rumunjskom u Splitu i paziti da, ovog puta mi ne prođemo kao SAD.
4Kakva je podloga izabrana za igru?
Podloga će biti vrlo brza, s obzirom da ona najviše odgovara našim igračima. U pitanju je tzv. »Supreme«.
4Poznat je i sastav protivnika. Tko će zaigrati u sastavu Rumunjske?
Na prvoj ploči igrat će njihov najbolji igrač Pavel, dok će drugi igrač u singlu biti Hanescu. Odmah moram napomenuti kako to uopće nije momčad za podcjenjivanje i čeka nas izuzetno težak »vikend«. Već od prvog susreta i poena morat ćemo paziti na svaki detalj, da se ne bi »izrodila« potencijalna neugodna situacija kao konačni rezultat.
4S kojim sastavom ćete se suprotstaviti gostima?
Naša momčad je dobro poznata, igrat će Ljubičić i Ančić, dok će pričuvne igrače odrediti neposredno pred Davis cup susret (razgovor je vođen u trenutku kada izbornik Pilić još nije bio siguran koje će preostale igrače uvrstiti u momčad op. a).
4Koji su mladi igrači na koje Hrvatska može računati u bliskoj budućnosti i koji bi mogli krenuti stopama Ivaniševića, Ljubičića i Ančića?
Mislim da imamo vrlo lijepu budućnost, nekoliko mladih tenisača pred kojima je lijepa perspektiva. Prije svih mislim na malog Čilića, koji je osvojio juniorski Roland Garros, potom na Škugora, Grubišića, Nakića, Karpolja. U Hrvatskoj se uvijek igrao dobar tenis, a od njihovog daljnjeg rada ovisi do kojih će visina stići.
4Prošloga je mjeseca Novi Vinodolski ugostio neke od najboljih veteranskih tenisača današnjice. Kao vrhunski stručnjak pojasnite nam paralelu između aktivnog tenisa i igre u nešto starijoj životnoj dobi i igračku razliku?
Onaj tko je gledao susrete jednog Ivaniševića i McEnroea, pa Mustera ili Piolina, koji je i osvojio ovaj zanimljivi turnir, mogao se uvjeriti kako svi oni, iako više ne treniraju aktivno tenis, još uvijek igraju vrlo kvalitetno i jako. Osobno, do svoje 46 godine života niti jedan igrač njemačke Davis Cup reprezentacije nije mi mogao uzeti set, sve dok se nije pojavio Boris Becker.
4Na koncu ovog razgovora za naše mlađe čitatelje i ljubitelje tenisa ponovite nam Vaše igračke uspjehe.
Prvo sam 1962. godine igrao finale Wimbledona u paru s Borom Jovanovićem, 1967. godine sam igrao u polufinalu istog turnira, 1973. godine sam se plasirao u finale Roland Garrosa (poraz od Nastasea, nekadašnjeg broja jedan svjetskog tenisa op. a) i još tri puta igrao polufinale pariškog Grand Slam turnira. Potom sam osvojio US Open u paru, te igrao nekoliko puta u četvrtfinalu ovog najjačeg američkog turnira. Kao trener sam tri puta osvajao Davis cup s Njemačkom, i jednom smo izgubili finale.                                                           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika