Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spre­mam se za Eu­rop­sko pr­ven­stvo

Prije dvije godine na sportskim stranama »Hrvatske riječi« prvi put smo pisali o, u nas, posve nepoznatom sportu, koji je nastao kao atraktivna kombinacija nogometa, odbojke i tenisa – nogotenisu. Danas se ovaj sport sve više razvija, posebno u zemljama europskog istoka (Češka, Slovačka, Rumunjska), ali sve više dobiva na popularnosti i diljem cijelog kontinenta, o čemu svjedoče brojna i sve masovnija natjecanja u ovom mladom sportu. Mladi hrvatski nogotenisač Marko Senta (1988.) učenik je 3. razreda Gimnazije u Donjem Miholjcu, a unatrag četiri godine, uz redoviti trening tenisa, u kojemu je aktivni igrač mjesnog tenis kluba, usporedo se bavi i nogotenisom, bilježeći zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni.
4Otkud Vi u nogotenisu, sportu koji je još uvijek posve nepoznanica za širu javnost?
Za ovaj novi sport u nas zainteresirao me je prije četiri i pol godine moj otac Zlatko i moj prvi trener ove igre Vatroslav Šrajer iz Donjeg Miholjca. Uz tenis, kojim se aktivno bavim i natječem u 3. hrvatskoj ligi, nogotenis mi je dodatni sport, koji usporedo treniram i natječem se u njemu.
4Gdje ste sve nastupali i koji su Vaši najbolji rezultati?
Dosada sam igrao na nekoliko turnira u inozemstvu. Iznimno jaka su bila natjecanja u Francuskoj (Sette i Saint Ettiene) i Češkoj, a najbolje rezultate sam ostvario na juniorskom prvenstvu svijeta u Bukureštu (Rumunjska) prošle godine, kada sam uspio osvojiti 5. mjesto. Dvije godine prije u Szombathelyu (Mađarska) bio sam šesti junior svijeta.
4Kako je bilo igrati protiv znatno iskusnijih rivala?
Bilo je teško, ali mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo natjecati se sa svjetskim prvacima i vice prvacima u ovom atraktivnom i dinamičnom sportu
4Nedavno je Rovinj bio domaćin turnira najboljih mađarskih juniora iz dvaju klubova i domaćeg nogoteniskog kluba. Kakav ste rezultat postigli na ovom natjecanju?
Ovaj međunarodni turnir se igrao po sistemu svi protiv svih – u singlu, dublu (parovi) i triplu (tri protiv tri). U pojedinačnoj konkurenciji sam osvojio prvo mjesto, ali zbog slabijeg rezultata u dublu i triplu, NTK »Rovinj«, za koji sam nastupio, morao se zadovoljiti drugim mjestom u ukupnom poretku iza pobjedničke momčadi iz mađarskog grada Doroga.
4Tko su najjače europske i svjetske sile ovog sporta?
Prvaci svijeta i najbolji igrači nogotenisa dolaze iz Češke i Slovačke, u kojima je ovaj sport izuzetno popularan i broji desetine tisuća aktivnih igrača.
4Koji su Vaši daljnji planovi glede nogotenisa?
Nastojat ću se što bolje pripremiti za državno prvenstvo Hrvatske, koje bi se trebalo igrati u listopadu, te za odlazak na juniorsko Europsko prvenstvo kojemu će domaćin biti rumunjski Bukurešt.
4Kada biste morali birati između dva sporta kojima se trenutačno aktivno bavite, koji bi došao na prvo mjesto?
Pokraj ljubavi prema nogotenisu ipak na prvo mjesto stavljam tenis, sport kojim se bavim već deset godina i koji je moj prvi sportski izbor. Što se tiče nogotenisa, njega ću nastaviti igrati sve dok budem mogao usporedo uskladiti školske i sportske obveze.                                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika