Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rođen je genij – Nikola Tesla

9. srpnja 1409. godine Ladislav Napuljski, protukralj, prodao je Dalmaciju za 100.000 dukata Mletačkoj Republici. Ladislav je sin Karla Dračkog, likvidiranog u uroti. No, kada su ga njegove pristalice proglasile kraljem Hrvatsko-Ugarske Države, došlo je do sukoba za prijestolje između njega i Žigmunda Luksemburškog. Kada je Ladislav Napuljski vidio da od njegova kraljevanja Hrvatsko-Ugarskom Državom neće biti ništa, pokušao je izvući barem materijalnu korist te je prodao Dalmaciju Veneciji. Zabavljen stanjem u srednjoj Europi, Žigmund nije u Dalmaciji poduzeo ništa. Umjesto da vrati dalmatinske gradove i otoke, Žigmund se 1415. godine obrušio na Bosnu, a 1419. na Češku. Venecija je do 1420. godine postala gospodaricom cijeloga Jadrana, osim Hrvatskoga primorja, Senja i otoka Krka te nekih posjeda u Dalmaciji.
    Širenje Venecije na jadranske otoke i gradove te razjedinjavanje hrvatskih zemalja bio je za Hrvate velik politički gubitak, koji se snažno osjetio na gospodarskom padu hrvatskih zemalja. Središte hrvatske politike i gospodarstva premjestilo se s Jadrana u Podunavlje.
10. srpnja 1856. godine u Smiljanu u Lici u obitelji pravoslavnoga svećenika rođen je Nikola Tesla, vodeći izumitelj prve polovice 20. stoljeća. Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Zagrebu, Grazu i Pragu, a prije odlaska u SAD živio je i radio u Budimpešti i Parizu. U New Yorku je neko vrijeme radio s Edisonom, no ubrzo se s njim razišao te je osnovao vlastiti laboratorij u kojem je radio do smrti. Izumio je izmjeničnu struju, registrirao je oko 700 patenata, od kojih su mnogi i danas u upotrebi. Umro je osamljen, u svome apartmanu na 33. katu hotela Newyorker, 7. siječnja 1943. godine.
10. srpnja 1910. godine u Lumbardi na otoku Korčuli rođen je Ivo Lozica, hrvatski kipar. Polazio je klesarsku školu u Korčuli, Likovnu akademiju u Zagrebu, a učio je kod Meštorivća i Kršinića. Radio je u terakoti, bronci, drvu i mramoru. Najvažnija djela su aktovi Poslije kupanja, Proljeće i Ženski torzo. Ubijen je 27. ožujka 1943. godine.
    Na posljednjim skulpturama odmaknuo se od krutog realističkog oblikovanja i naglašavanja pojedinosti, te prelazi u cjelovito obuhvaćanje oblika. U mramornom Ženskom torzu, koji je izradio pred kraj života, čistoćom oblika i blagim prijelazima potpuno se približio modernom shvaćanju kiparske forme.
10. srpnja 1867. godine u Vrbanju na Hvaru rođen je Ante Tresić Pavičić, hrvatski književnik realizma i moderne, političar pravaške orijentacije i diplomat. Doktorirao je filozofiju. Najvažnija djela su romani Izgubljeni ljudi, Moć ljepote, Pobjeda kreposti te zbirka pjesama Sutonski soneti, napisao je drame s povijesnom tematikom. Umro je 27. listopada 1949. u Splitu
11. srpnja 1942. godine sovjetske su trupe probile njemački obruč i prekinule cjelogodišnju opsadu Lenjingrada. Umrlo je približno 620.000 stanovnika drugog po veličini i važnosti grada nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.
13. srpnja 1943. godine u Bunovu na desnoj obali Drine ubijen je Ivan Goran Kovačić, hrvatski književnik i antifašistički borac. Rođen je 21. ožujka 1913. u Lukovdolu.
13. srpnja 1529. godine počela je opsada Gradeca. Vojsku pristalica kralja Ivana Zapolje predvodio je biskup Šimun Erdödy.
13. srpnja 1979. godine umro je u Sarajevu Juraj Neidhard, hrvatski arhitekt. Rođen je 15. listopada 1901. godine u Zagrebu. Studirao je u Beču. Najvažnija djela su Nadbiskupsko sjemenište na Šalati – internat, škola, crkva, sportska igrališta i park – te radnička naselja u Zenici, Varešu, Ljubiji, Ilijašu i Brezi. Arhitektonski je uredio Ilidžu te glavni sarajevski trga i Kaptol u Zagrebu. Projektirao je Filozofski fakultet u Sarajevu, hotel u Zenici, kuće na Trebeviću, Narodnu skupštinu u Sarajevu te kazalište u Zenici.
14. srpnja 1862. godine rođen je u Beču Gustav Klimt, austrj-ski slikar i dekorater češkoga podrijetla, koji je snažno utjecao na hrvatsko modernističko slikarstvo. Umro je 6. veljače 1918. u Beču.
16. srpnja 1901. godine u Karlovcu je rođen Stjepan Mihalić, hrvatski prozaik, feljtonist i dramatičar. Najvažnija djela su Bratić Mirski, Knjiga o Mlakaru, Grbavica, Atrakcija cirkusa Borov, Bukovački, Pred dan, Silom pokajnik Šest priča iz moga grada, Rakovac u Vinovrhu Teleći odresci, Elegija. Umro je 12. travnja 1984. godine u Karlovcu.
16. srpnja 1941. godine rođen je Mate Mišo Kovač, poznati hrvatski pjevač zabavne glazbe.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika