Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pu­nom pa­rom

Iako je sezona godišnjih odmora u punom jeku, aktivnosti u hrvatskoj zajednici nikako ne manjka. Dapače, kao da ih je više nego obično.
    Sa seminara za stručno usavršavanje učitelja i odgojitelja pripadnika hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu i iseljenika, koji je održan u Moščeničkoj Dragi pokraj Opatije, vratilo se 18 polaznika iz Vojvodine, i to iz svih ovdašnjih regija – subotičke, somborske, srijemske i podunavske. Prepuni su dojmova, ali je od toga važnije što su spremni i dodatno osposobljeni za nastavak posla koji se ovdje još uvijek opravdano smatra pionirskim. Na seminar ih je, kao i prethodne dvije godine, poslalo Hrvatsko nacionalno vijeće.
    S plavoga se Jadrana vratila i prva skupina djece, koja nastavu u prvom i drugom razredu pohađaju u odjelima na hrvatskome jeziku, a ljetovanje im je u Selcu kraj Crikvenice omogućilo Hrvatsko nacionalno vijeće, uz nesebičnu pomoć i angažiranje Crvenog križa Hrvatske, Grada Zagreba i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. Druga je skupina upravo sada na moru.
    Treće, što treba posebno izdvojiti, svakako je službeno najavljena premijera emisije na hrvatskome jeziku na Radio Bačkoj iz Bača. Budući da su svi detalji usuglašeni s rukovodstvom te radio postaje, ubuduće će se svakoga četvrtka od 19 do 20 sati na valovima Radio Bačke emitirati emisija pod nazivom »Zvuci bačke ravnice, emisija na hrvatskom jeziku«. Uredništvo, koje će osmišljavati i voditi emisiju, iskustvo je stjecalo u emisijama vjerskoga sadržaja na lokalnim radio postajama u Baču i Odžacima. Za Hrvate u tom dijelu Podunavlja ovo je svakako velika novina, a za cijelu hrvatsku zajednicu dodatni poticaj.
    U isto vrijeme aktualizirana je i mogućnost obrazovanja učitelja i nastavnika na hrvatskome jeziku, na Učiteljskom fakultetu u Somboru. Ideja nije nova, ali joj se do sada nije pridavala dovoljna pozornost, ni od strane hrvatske zajednice, niti od države. Možda i nije rješenje za sva vremena, ali svakako jest privremeno, budući da, ne zaboravimo, nekadašnji prvašići ove jeseni polaze u četvrti razred, a onda slijedi peti, pa je pitanje njihovoga daljnjeg školovanja, te nastavnog kadra koji će to voditi, od urgentnog značaja.
    Nema dvojbe da se puno vrijednih stvari može ostvariti, iako ima i dobro sinkroniziranih podmetanja. Ukoliko im budemo znali parirati, uspjeh je gotovo zagarantiran.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika