Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ma pre­pre­ka za po­vra­tak u Hr­vat­sku

U Konzulatu Republike Hrvatske u Beogradu bit će uspostavljen poseban kontakt-telefon za izbjegle Srbe iz Hrvatske kako bi oni mogli dobiti sve informacije o zaštiti njihovih prava, uključujući i pravo na povratak i mirovine, najavili su prošloga četvrtka, 14. srpnja, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu hrvatski veleposlanik Tonči Staničić i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić.
    Broj kontakt-telefona je 011/367-52-72, a namijenjen je samo izbjeglicama iz Republike Hrvatske.
NEMA VIŠE VEZIVANJA PROBLEMA: »Nema više nikakvih političkih prepreka za rješavanje izbjegličkog problema, mi smo potpuno otvoreni i iskreni u namjeri da pomognemo povratak izbjeglih u Hrvatsku, pri čemu računamo i na pomoć izbjegličkih organizacija, domaćih i međunarodnih, kao i ministarstava i institucija SiCG i Srbije«, kazao je veleposlanik Staničić. »Vjerojatno je svima jasno da je nemoguće imati jednu osobu koja će primati telefonske pozive i u istom momentu davati odgovore. Upravo zbog toga, planirali smo da osoba koja se javlja na telefon, bude veza s nadležnim institucijama u Republici Hrvatskoj, koje mogu pomoći u rješavanju konkretnog problema.«
    Veleposlanik Staničić je dodao da se ranije »trgovalo« problemom izbjeglih Srba, koji se povezivao s problemima Hrvata izbjeglih iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i to je bio objektivni razlog zbog kojega se u Hrvatsku nije odmah mogao vratiti veći broj izbjeglica srpske nacionalnosti.
    »Ako su iz Bosne i Hercegovine, posebno iz Republike Srpske, ljudi pobjegli u stotinama tisuća i naselili srpske kuće u Hrvatskoj, oni jednostavno nisu mogli biti izbačeni na ulicu, da bi se otvorilo mjesto onome kome ta kuća pripada. Ali, Hrvatska je posljednjih nekoliko godina puno učinila na rješenju povratka izbjeglih. Neću govoriti o brojevima, ali izgrađeno je puno stambenih jedinica i izgrađuju se i dalje. Hrvatska sada ne povezuje problem izbjeglica iz Hrvatske s problemom koji postoji u Srbiji i Crnoj Gori i pogotovu u Bosni i Hercegovini. To su odvojeni problemi. Mi smo uvjereni da svaka od ovih država čini doista sve da se taj problem riješi. I tu više nema nikakvog reciprociteta, nikakvog povezivanja jednog problema s drugim. Ova obveza, o kojoj govorimo, je obveza Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske će tu obvezu ispuniti. Ne govorim o tome da ima veliki broj, desetine i desetine tisuća Hrvata iz Vojvodine, koji su pod pritiskom napustili svoje domove – prodali kuće pod uvjetima koji nisu realni. To je drugi problem, ali ćemo i taj problem nastojati rješavati. Bitno je da iskreno, pošteno, bez rezerve, radimo da se problem izbjeglica riješi i mislim da je to najvažnije.«
TEMU ZATVORITI DO KRAJA 2006.: »Problem izbjeglih jedno je od otvorenih pitanja između SiCG i Hrvatske i gotovo nema susreta predstavnika ovih država bez spominjanja tog pitanja«, kazao je ministar Rasim Ljajić, precizirajući da se po podacima Republike Hrvatske od 1995. godine do danas u Hrvatsku vratilo 117 tisuća izbjeglica, dok je taj broj po podacima srpskih izbjegličkih organizacija 70 tisuća. Prema podacima UNHCR-a prošle se godine u Hrvatsku vratilo 7925 izbjeglica, a u prvih pet mjeseci ove godine 1941 osoba. »Naravno da to nije dovoljno i mi, s obje strane, činimo sve da se taj proces intenzivira. Kad govorim o procesu povratka, govorim i o povratku pravima. Dakle, povratak mora biti samoodrživ, mora se povratnicima omogućiti da dođu u posjed svoje imovine, da im se obnove kuće, a mora im se osigurati i socijalno zbrinjavanje i zapošljavanje.«
    »Normalizacija odnosa dviju zemalja ključni je uvjet za uspjeh rješavanja izbjegličkog pitanja, taj se proces može intenzivirati samo ako postoje stabilni odnosi između dviju država«, naglasio je Ljajić.
    On je podsjetio da bi u skladu s prošlogodišnjim Sarajevskim sporazumom koji su potpisali najviši dužnosnici SiCG, Hrvatske i BiH, izbjeglički problem trebao biti riješen do kraja 2006. godine za one koji se žele vratiti u svoje kuće, a za one koji to ne žele, da im države osiguraju sve uvjete za integraciju.
    Veleposlanik Staničić i ministar Ljajić su sa žaljenjem konstatirali da se još događaju i poneki incidenti prilikom povratka, pri čemu je Ljajić rekao kako se nastoji taj broj smanjiti, u čemu postoji potpora i Republike Hrvatske.
    Ljajić je najavio još jednu reviziju popisa osumnjičenih ili optuženih izbjeglih Srba za ratne zločine u Hrvatskoj, čemu bi trebao pridonijeti i nedavno potpisani Sporazum o suradnji u predkaznenim postupcima.
    »Popisi osumnjičenih i optuženih, njih oko 1400, dostavljeni su prije osam mjeseci i srbijanskom Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu obrane SiCG, te bi ta tijela trebala naći načina kako da informacije dostave onima na koje se odnose«, rekao je veleposlanik Staničić.
    Naglasio je da je važno da ti podaci budu transparentni te da ne treba a priori sumnjati da postoje osnovani razlozi zbog kojih je netko uhićen.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika