Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­je­te i za­htje­vom za za­bra­nu DSHV-a

Na konferenciji za novinare održanoj u Bunjevačkom informativnom centru u Subotici, u utorak 19. srpnja, predsjednik Bunjevačke stranke Darko Babić priopćio je novinarima da je ova stranka podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića zbog dijela njegovog govora na svečanoj akademiji te stranke, kojoj su prisustvovali i najviši državni dužnosnici Republike Srbije i Republike Hrvatske, AP Vojvodine i SO Subotica.
    Babić je optužio Kuntića da je direktno negirao postojanje Bunjevaca kao nacionalne manjine, iako im je to pravo priznato prema zakonskim propisima Republike Srbije, te da je potom optužio službenu vlast u Beogradu da svjesno asimilira Hrvate i želi ih proglasiti Bunjevcima, čime je, smatraju oni, izvršio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 134. Osnovnog kaznenog zakona. Kaznenu prijavu je Bunjevačka stranka uputila republičkom javnom tužitelju, a najavila je i da će je dostaviti predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i drugim republičkim dužnosnicima kao i predsjedniku Odbora za sigurnost Skupštine Srbije Miloradu Mirčiću.
    Babić je kazao i kako su nezadovoljni reakcijom općinskih odbora parlamentarnih stranaka, koji u vrijeme izbora obilaze teren i pozivaju Bunjevce da glasuju za njih, a sada se, »kad je za nas najteže«, kako je kazao, nijedan odbor nije oglasio na napade na njih. Babić je ustvrdio kako Kuntićevo istupanje predstavlja »javno traženje genocida jednog naroda « te da će, ukoliko se nastave slični nastupi, uputiti zahtjev ministru za upravu i lokalnu samoupravu Zoranu Lončaru, da se zabrani daljnji rad DSHV-a, kao i da su spremni obratiti se međunarodnim institucijama, ali i da su spremni sjesti za stol i započeti dijalog s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, ali »na ravnopravnim osnovama.«
    Pokraj Babića na konferenciji za novinare govorio je i predsjednik Bunjevačkog nacionalnog vijeća Nikola Babić, koji je iznio kako je od premijera Vojislava Koštunice tražio, da se na dnevni red Savjeta za nacionalne manjine stavi pitanje matične države Srbije i bunjevačkog jezika u školama, na što je rečeno da će odgovor na to pitanje pripremiti pravno tijelo u okviru Savjeta za nacionalne manjine.
    Član BNV-a i pokrajinski zastupnik Mirko Bajić je pak komentirao odgovor pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Zoltána Bunyika na njegovo pitanje u Skupštini Vojvodine – zašto je povučen pravilnik o bunjevačkom jeziku u školama, tvrdeći da taj odgovor ništa ne govori, te da se radi o pokušaju odugovlačenja.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika