Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U ete­ru »Zvu­ci bačke rav­ni­ce«

Ideja o pokretanju radio emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj u Baču rodila se krajem prošle godine, kada se HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani prvi puta obratio Radio Bačkoj. Upravni odbor Radio Bačke je prihvatio zamolbu ovoga KUD-a i tako će od 28. srpnja prvi puta u povijesti, Hrvati u bačkom Podunavlju imati na jednom radijskom mediju emisiju na vlastitom jeziku koja neće biti vjerskog sadržaja, a bit će u funkciji očuvanja njihovoga identiteta i kulturnog naslijeđa. Za početak, bit će to jedan sat tjedno.
NOVI MEDIJSKI PROSTOR: U Radio Bačkoj je, prema riječima predsjednika HKUPD »Dukat« Pavla Pejčića, 14. srpnja održan sastanak koji je sazvao v. d. direktora Radio Bačke Milenko Vranješević, a bili su nazočni i novinar Viktor Vezjak, zatim ispred HKUPD-a predsjednik Pejčić i voditeljica glazbene sekcije Marija Ihas, te župnik iz Plavne vlč. Stipan Bošnjak, koji je bio i inicijator pokretanja ove radijske emisije na lokalnoj radio postaji.
    Tom je prigodom za novi projekt dobiveno zeleno svjetlo, usuglašeno je da se emisija na hrvatskom jeziku emitira jednom tjedno i to svakog četvrtka od 19 do 20 sati. Prva će se emisija emitirati 28. srpnja. Nova radijska emisija emitirat će se pod nazivom »Zvuci bačke ravnice, emisija na hrvatskom jeziku«. Poslije šest i pol godina postojanja Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice, ovo je druga vojvođanska radio postaja koja je otvorila svoj medij i programu na hrvatskom jeziku.
    Na ovome je skupu predočena i programska shema jednosatne emisije koju je sastavio vlč. Stipan Bošnjak sa svojim suradnicima. Prema ranijim najavama vlč. Bošnjaka, emisija će sadržavati špicu, pregled sadržaja emisije, riječ urednika, vijesti, intervju s nekom poznatom osobom iz političkog, kulturnog ili sportskog života, zatim književni kutak, informacije o aktivnostima HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, te obilje glazbenih priloga.
    Očekuje se i sklapanje Sporazuma o suradnji između Redakcije programa »Zvuci bačke ravnice« i Radio Bačke. Emisije će se snimati, a cjelokupnu tehniku i tehničko osoblje za pripremu programa osigurava radio postaja.
PROGRAM I NOVA ZADUŽENJA: Poslije dobivanja zelenoga svjetla za novi medijski projekt hrvatske zajednice, 18. srpnja u Plavnoj održan je prvi sastanak Redakcije programa »Zvuci bačke ravnice«. Odlučeno je da glavni i odgovorni urednik bude Pavle Pejčić, urednica glazbenog programa i spikerica Marija Ihas, urednik vijesti Ivica Straćinski, urednica kulturnog programa i spikerica Kristina Klinovski, te zamjenik glavnog i odgovornog urednika i vanjski suradnik-novinar vlč. Stipan Bošnjak.
    Na ovome je susretu detaljno razrađen novi program na hrvatskom jeziku, a svi suradnici u projektu preuzeli su svoje obveze u kreiranju programa.
    Bilo je riječi i o financiranju osoblja i putnih troškova, a dogovoreno je da će se ti troškovi na početku pokrivati iz dotacija pojedinaca i poduzeća. Nova redakcija programa na hrvatskom 21. srpnja predstavila se čelništvu Radio Bačke, snimljene su najavne, odjavne, te špice za pojedine dijelove jednosatne emisije.
    Poslije Radio Subotice, formirana je još jedna iskustvom vrlo mlada radijska redakcija koja treba odgovoriti izazovima suvremenih medija, a istodobno odgovoriti očuvanju hrvatskog identiteta i kulturnog naslijeđa na tome prostoru. Iako se u početnom zahtjevu tražilo tri sata tjedno, i jednosatna emisija tjedno može biti dobar početak prije svega za edukaciju novo-angažiranih, a dobra suradnja unutar same kuće uvijek može šire otvoriti već odškrinuta vrata.
    Pokretanje emisije podržalo je i, kao interes cijele hrvatske zajednice, poduprlo Hrvatsko nacionalno vijeće, s kojim su inicijatori emisije zajednički utvrdili platformu za ostvarenje ideje.                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika