Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­for­mi­ra­nje i par­ti­ci­pa­ci­ja u vla­sti kao pri­o­ri­te­ti

Potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine Sandor Egeresi primio je proteklog tjedna Anu Tomanovu Makanovu, predsjednicu Slovačkog nacionalnog vijeća i koordinatoricu svih nacionalnih vijeća.
    Potpredsjednik Egeresi je istaknuo kako su Izvršno vijeće i Skupština AP Vojvodine otvoreni za suradnju sa svim nacionalnim zajednicama, kao i da je uspješno učešće u europskim integracijama moguće samo uz primjenu i poštivanje europskih standarda u ovoj oblasti.
    Ana Makanova Tomanova upoznala je domaćina s aktualnom situacijom u nacionalnim vijećima i njihovim zahtjevima koje treba riješiti u cilju stvaranja boljih uvjeta za očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta svih pripadnika nacionalnih zajednica. Ona je istaknula da je u tijeku priprema Zakona o nacionalnim vijećima i da u tome učestvuju predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, savezna, republička i pokrajinska tijela, kao i predstavnici nacionalnih vijeća. Vojvođanska nacionalna vijeća ocjenjuju kako je prijedlog Ustava, grupe eksperata okupljenih oko predsjednika Republike Srbije, Borisa Tadića, mnogo prihvatljiviji za nacionalne manjine, jer osigurava ostvarivanje manjinskih prava u skladu s europskim standardima i slobodama. Ana Makanova Tomanova je istaknula poseban interes nacionalnih zajednica za ostvarivanje prava na informiranje putem programa Radio Televizije Novi Sad, koja se treba što prije transformirati u pokrajinski javni servis. Stoga se očekuje okončanje postupka formiranja programskog savjeta i novog upravnog odbora i čelnika ove medijske kuće, u što kraćem roku. Pored toga, očekuju se i izmjene izbornih zakona, kako bi se osiguralo učešće pripadnika nacionalnih manjina na svim razinama vlasti.
    Potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine, Sandor Egeresi najavio je da će na jesen biti održan okrugli stol o ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Vojvodini i našoj zemlji, na kojem očekuje aktivno sudjelovanje svih nacionalnih vijeća u Vojvodini.
I. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika