Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bašti­na za bu­dućnost

Proteklih godinu dana somborski su karmelićani brojnim manifestacijama obilježavali stotinu godina boravka na ovome području, a prošloga je vikenda, 15. i 16. srpnja, održana završna proslava ovoga jubileja. Svečane mise služene prošlog petka i subote okupile su mnoštvo vjernika iz cijele Vojvodine, ali i brojne crkvene velikodostojnike iz zemlje i inozemstva, te uzvanike političkih i kulturnih krugova.
    Svečano subotnje euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je kardinal Josip Bozanić nadbiskup zagrebački, koji je okupljene podsjetio na podizanje karmelićanskog samostana u Somboru, te na karmelićanina o. Gerarda Stantića čiji su zemni ostaci u somborskoj karmelićanskoj crkvi i za kojega se u Rimu vodi postupak za proglašenje blaženim i svetim. Ukazao je i na važnost djelovanja ovoga reda i njegovu zapaženu prisutnost u Somboru.
    Proslavi stogodišnjice odazvali su se i kardinal Péter Erdő iz Esztergoma, nuncij Eugenije Sbarbaro, general reda karmelićana iz Rima otac Luis Aróstegui Gamboa i njegov generalni vikar Zdenko Križić,  frajburški nadbiskup Robert Colić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, subotički biskup Ivan Penzeš, biskup Župan Valter iz Krka, biskup Đakovačko-srijemske biskupije Marin Srakić i njegov pomoćni biskup Đuro Gašparović, zrenjaninski biskup László Huzsvár, te biskupi iz Sofije, grkokatolički biskup iz Ruskog Krstura, brojni svećenici, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve na čelu s episkopom bačkim Irinejom Bulovićem.
    Tijekom vikenda, misnim su slavljima nazočili i veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić, generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Zvonko Pekanović, predsjenik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, te brojni predstavnici hrvatskih institucija iz Vojvodine.
    Na svetkovini blažene Djevice Marije od Gore Karmela 16. srpnja, u prepunoj karmelićanskoj crkvi, liturgijsko pjevanje predvodio je zbor »Collegium musicum catholicum« iz Subotice, a sudjelovali su i predstavnici kulturno-umjetničkih društava u narodnim nošnjama. Kako bi sudjelovali u proslavi iznimno vrijednog jubileja, doputovali su u Sombor i brojni karmelićani iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Bugarske.
    Na kraju misnog slavlja pročitano je pismo upućeno od Svete Stolice u povodu jubileja, te su svi crkveni velikodostojnici bili darivani vrijednim darovima, uglavnom slikama od slame s grbovima ili motivom somborske karmelićanske crkve.
    Nakon mise uzvanici su se okupili na salašu obitelji Maje i Mate Matarića na Nenadiću kraj Sombora, gdje je bio organiziran svečani objed. Isto poslijepodne kardinal Josip Bozanić je predsjedao svečanoj pjevanoj prvoj večernji u čast Gospe Karmelske.
    U nedjelju 17. srpnja u kapelici na velikom katoličkom groblju bila je služena sveta misa za sve preminule karmelićane koji su tijekom sto godina boravili u samostanu, a nakon toga je bio organiziran odlazak u Skorenovac u Banatu, gdje je bilo ređenje karmelićana đakona, oca Endrea Nagya.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika