Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­hval­nost ko­ja ku­ca u sr­ci­ma

U sklopu žetelačkih svečanosti »Dužijanca 2005.« održana je 17. srpnja Dužijanca u Bajmoku u župi svetog Petra i Pavla u organizaciji župe i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Bajmok«. Svetoj misi zahvalnici prethodila je svečana povorka u kojoj su sudjelovali fijakeristi HKUD-a »Bajmok«.
    Ovogodišnji bajmočki bandaš Marijan Kopilović i bandašica Livija Bilinović stigli su pred crkvu sv. Petra i Pavla na fijakeru, a svečano su ih dočekali i u crkvu uveli vlč. dr. Andrija Kopilović, župnik vlč. Slavko Večerin i župni vikar vlč. Ervin Kovač.
ZAHVALA ZA DAROVE BOGA: Svetu misu zahvalnicu na koju su vjernici došli zahvaliti se Bogu na darovima roda pšenice i radosno odati priznanje božanskoj veličini, predvodio je vlč. Andrija Kopilović uz asistenciju vlč. Slavka Večerina i vlč. Ervina Kovača. Za misna čitanja bandaš Marijan Kopilović i bandašica Livija Bilinović čitali su riječ Božju, a vlč. dr. Kopilović je u propovijedi rekao da Bog pomaže ljudima, a vjernici su se okupili u crkvi da bi kazali: hvala, jer u njihovim srcima kuca zahvalnost, ali se i upitao, gdje su oni ostali koji su trebali doći izraziti zahvalnost na darovima Boga?
    »U čemu je problem našeg vremena? Je li zahvalnost prema Bogu i ljudima nestala? Vjera je kao svjesno opredjeljenje u krizi. To je pitanje našeg vjerničkog odnosa prema Bogu, kada uspostavljamo odnos prema Bogu: ‘ti i ja’. U naše vrijeme mnogi će reći da Bog postoji ili će reći da mora nešto postojati iznad nas, ali to je izraz zdravog razuma. Biti vjernik jest zauzeti stav prema Bogu. Vjernik Boga priznaje i poznaje, a bez dnevne molitve i nedjeljne mise ne može se biti kršćanin. Molitva i sveta misa je potreba za kršćanina. Ako je netko odbacio Boga, on je odbacio i čovjeka, jer bez poštivanja Boga ne može se poštivati ni čovjek. Kada nema susreta s Bogom, nema susreta ni s čovjekom, ali ni sa samim sobom i tada iz srca nestaje riječ: hvala. Dužijanca nas vraća sebi, bližnjima i Bogu i zbog toga smo se ovdje sastali. Mi smo zahvalni, a plemenit je osjećaj reći: hvala. Bog nas daruje, a zahvaljivanje znači u isti mah osvještenje o Božjim darovima. Sve što nam je darovano, nama je dano«, kazao je među ostalim vlč. Andrija Kopilović i na koncu propovijedi iznio da otkupna cijena pšenice već dugi niz godina nije adekvatna.
RAD SE MORA VREDNOVATI: »Sinoć sam bio na primanju u Beogradu na kojemu je bilo prisutno tisuću i dvije stotine ljudi. Među liječnicima, profesorima, umjetnicima, arhitektima, bilo je prisutnih i ekonomista. Jednoga od njih upitao sam zašto ne otkriju žitna i kukurzna polja u Bačkoj? Već godinama otkupna cijena pšenice nije adekvatna i poljodjelci ne mogu zaraditi, iako teško rade. Rad se mora cijeniti i vrednovati, a zakoni koji se donose moraju biti prilagođeni čovjeku«, kazao je vlč. Andrija Kopilović. a potom se zahvalio Bajmočanima i župniku Slavku Večerinu što je pozvan zajednički podijeliti s njima radost na ovogodišnjoj svečanosti Dužijance.
    U tijeku mise pjevao je i crkveni zbor kojim je ravnao Atila Garajski, a kao izrazi zahvale na oltar su prineseni prinosni darovi: križ, svijeća i zemlja, zrna žita, snop klasja, brašno, kruh, vino i voda, hostije, cvijeće i slika u tehnici slame. Na Dužijanci u Bajmoku bili su nazočni i bandaš i bandašica »Dužijance 2005.« Siniša Kujundžić i Kristina Ivanković, kao i Grgo Kujundžić, predsjednik Glavnog organizacijskog odbora »Dužijance 2005.«, čiji je organizator Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo«, a u večernjim satima, ispred prostorija KUD »Jedinstvo-Egyseg«, održano je »Bandašicino kolo«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika