Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Kraj žetve u sljedećih nekoliko dana

Ako vrijeme posluži, žetva pšenice mogla bi se okončati do kraja tjedna, čulo se na održanoj V. sjednici Općinskog stožera za praćenje ovogodišnje žetve 19. srpnja. Prema tadaš-njim podacima pšenica je još nepožnjevena na više od 10 tisuća hektara, žetva jarog ječma je pri kraju, a soja je požnjevena. Član Općinskog stožera za praćenje ovogodišnje žetve Mirko Ostrogonac istaknuo je da poljoprivrednici pri žetvi trenutačno prednost daju pšenici u odnosu na ostala strna žita. »Žetva pšenice je na površinama poljoprivrednih poduzeća obavljena na 46 posto površina, prosječan prinos je 4,53 tone po hektaru, dok je u individualnom sektoru požnjeveno 51 posto površina, a prosječan prinos je 4,1 tone po hektaru. Kako žetva odmiče postupno pada prinos shodno tomu da dolazi do osipanja i poleganja žita te prorastanja korova što sve utječe na povećanje gubitaka u samoj žetvi«, rekao je Ostrogonac i dodao da bi žetva mogla biti završena do kraja tjedna. Glede dosadašnjih prinosa, čak 70 posto požnjevene pšenice je uglavnom B kvalitete, 13 posto je A i 17 posto C kvalitete, što bi se do kraja žetve moglo promijeniti, naveo je vlasnik ZZ »Salaš« Josip Anišić. Kako se tom prigodom moglo čuti, seljaci se najčešće odlučuju na varijantu isplate pšenice odmah ili skladištenje roda što je slučaj kod velikih proizvođača. Žetva jarog ječma je pri kraju, i prinosi su također dobri. Sa 1.685 hektara, prosječan urod je oko 3 tone po hektaru. Uljana repica je također dala dobar prinos, ističu stručnjaci. S oko 337 hektara, prosječno je požnjeveno 2,23 tone uljane repice po hektaru.

Pomoć teško oboljeloj djeci

Fondacija za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i omladine u Subotici registrirana je i počela s radom početkom 2005. godine. Do sada im je pristiglo petnaest molbi na razmatranje kojima su prethodile ozbiljni razgovori sa socijalnim i zdravstve-nim radnicima oko raspodjele novčanih sredstava. Prilikom podnošenja molbi potrebno je dostaviti nalaze i mišljenje liječničkih konzi-lija, i samo u tom slučaju može se pravilno procijeniti težina molbi.
      Pomoć za liječenje obolje djece tražena je za nabavku lijekova, pomoć kod teško oboljelih srčanih bolesnika, pomoć kod nepokretnih bolesnika, specijalne analize krvi koje se mogu izvršiti samo u inozemstvu i druge.
    Kršćanska Adventistička Crkva stavila je na raspolaganje ovoj fondaciji iznos od 29.600 dinara ostvaren od priređenog koncerta u Gradskoj vijećnici. Fondacija tako sada raspolaže s 356.617,62 dinara, dok je 139.850 isplaćeno za razne pomoći.
    Ove proračunske godine bit će na raspolaganju još 500.000 dinara, a iznos je odobrila Skupština na početku godine.
    Potpredsjednica Fondacije Edit Pinter Molnar u svojemu priopćenju moli roditelje, da se Fondaciji obrate za pomoć samo ako dijete nije navršilo 18 godina života i ako su iscrpli novčanu nadoknadu od Fonda za zdravstvo.
    Sjedište Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i omladine je na adresi Trg slobode 1, kontakt telefoni su: 024/553-583 i fax: 024/525-755, a donacije se mogu uplatiti na tekući račun Vojvođanske banke 355-10666-87-97.

Završen srpanjski upisni rok na fakultete

Završen je srpanjski upisni rok na fakultete i više škole u Subotici. Na Građevinski fakultet upisana su na proračun samo 74 studenta, a ostalo je 106 slobodnih mjesta. Za studente koji se sami financiraju upražnjeno je svih 100 mjesta. Na Ekonomskom fakultetu od 1.200 mjesta za brucoše, popunjeno je svih 400 na proračun, a za samofinancirajuće ima još 231 mjesto. Na Višoj školi za obrazovanje odgojitelja popunjeno je svih 70 mjesta financiranih na proračunu, dok za samofinancirajuće ima još 31 mjesto. Viša tehnička škola upisala je na prvu godinu studija 147 studenata na proračun, ostala su 33 slobodna mjesta, dok za samofinancirajuće studente ima 90 mjesta

Palić Open 2005.

Na Paliću je 18. srpnja otvoren ženski ITF teniski turnir Palić Open 2005. sa nagradnim fondom od 10.000 dolara. Otvaranju su osim teniserki prisustvovali i vodeći ljudi iz subotičke Lokalne samouprave.
    Predsjednik Općine Géza Kucsera je službeno otvorio turnir a prisutnima se obratio i pokrajinski tajnik za sport i omladinu Modest Dulić koji je svim sudionicama poželio puno sportske sreće. Ovo je jedini teniski turnir s nagradnim fondom od 10.000 dolara koji se održava u Srbiji u ovoj kalendarskoj godini.

Mirjani Čabrić četvrti mandat

Na prijedlog Upravnog odbora »Kolijevke«, pokrajinsko Izvršno vijeće četvrti put uzastopno izabralo je za ravnateljicu ove ustanove Mirjanu Čabrić. Njezin novi mandat trajat će četiri godine. Dom sa 125 zaposlenih koji brinu o 170 uglavnom hendikepiranih i mentalno nedovoljno razvijenih mališana, slijedit će reformu sustava socijalne zaštite i radit će prije svega na unapređenju takozvanih otvorenih oblika zaštite najmlađih. Na jesen će se otvoriti »dnevni boravak« za smještaj oko 30 djece, a do rujna se treba osposobiti i poseban rehabilitacijski centar kako za djecu smještenu u »Kolijevci«, tako i za mališane iz obitelji s teritorija Sjeverno-bačkog okruga.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika