Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jed­ni se vraćaju, dru­gi do­la­ze

ZAGREB – NOVI VINODOLSKI – »Jedni se vraćaju, drugi dolaze«. Tako je to uvijek u ljetnim mjesecima vezano uz projekte Hrvatske matice iseljenika. U ponedjeljak, 18. srpnja, 39-toro djece trinaeste po redu Male ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture krenulo je iz Zagreba prema Novom Vinodolskom gdje će do 29. srpnja unaprijediti svoje znanje hrvatskog jezika te upoznati kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave.
    Tijekom dana, hrvatska djeca u iz raznih krajeva svijeta – Francuske, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Mađarske, SAD-a, Venezuele, Vojvodine i Makedonije – polako su se u prostorijama HMI okupljala, spremala, upoznavala i u poslijepodnevnim satima, pod vodstvom voditeljice projekta, prof. Lade Kanajet Šimić, krenuli put Novog Vinodolskog.
    Još prije polaska, prva zajednička fotografija ovogodišnjih polaznika koji s nestrpljenjem očekuju dolazak na odredište – Novi Vinodolski, gdje će se u dvanaest dana i ne sluteći koliko, i ne samo naučiti o svojoj domovini, već i međusobno se sprijateljiti i zbližiti.                                                                                   g

-----

 

Sjednica Odbora za gospodarstvo i privatizaciju
 U `i`i »Pre­hra­na«
SOMBOR – Situacija u somborskom poduzeću »Prehrana« bila je tema posljednje sjednice Odbora za gospodarstvo i privatizaciju SO Sombor, koja je održana prošloga petka.
    Na sastanku su radi detaljnijeg sagledavanja problema prisustvovali predstavnici sindikata »Nezavisnost« iz ovoga poduzeća, Društva malih akcionara »Prehrane« kao i predstavnici konzorcijuma. Oni su upoznali članove Odbora s trenutnom situacijom u ovom somborskom poduzeću. Također je na sastanku bilo riječi i o mogućim pravcima inicijative. »Dogovoreno je da se, nakon odluke nadležnog suda po pitanju eventualnog raskida ugovora o privatizaciji, održi nova sjednica Odbora kako bi se pokušale spriječiti štetne posljedice«, stoji u priopćenju Odbora za gospodarstvo i privatizaciju SO Sombor.                             g

-----

 

Visok vodostaj na Velikom bačkom kanalu
Voda zaustavlja promet

SOMBOR – Lokalna cesta L-405 Sombor-Bački Monoštor-Bezdan– Carinarnica bit će zatvoren za promet na dionici od Bačkog Monoštora do Bezdana, odnosno preko pontonskog mosta.
    Vozila će se upućivati na magistralnu cestu M-17.1 preko Bezdana.
    Uslijed visokog vodostaja na Velikom bačkom kanalu koji je prije dva dana porastao, ugrožena je stabilnost pontonskog mosta, kao i sigurnost učesnika u prometu na tom dijelu ceste. Iz tih razloga izdan je nalog za otvaranje pontonskog mosta, a prekid prometa na ovoj dionici ceste trajat će sve dok se vodostaj ne normalizira.                                                                      g

 

-----

 

Monoštorska grašijada
Natjecanje u ku­ha­nju gra­ha

BAČKI MONOŠTOR – U subotu 16. srpnja u turističkom naselju »Dondo« u organizicaji Turističkog društva »Dondo« održano je tradicionalno, šesto po redu natjecanje u kuhanju graha. Ovaj poseban kulinarski događaj organiziran je na čardi »Kod Švabe«, pokraj rukavca Dunava, u skoro netaknutoj prirodi Gornjeg Podunavlja. Natjecanje pod nazivom »Grahijada« okupilo je preko trideset timova koji su svoje kulinarsko umijeće prezentirali pred više od šest stotina gostiju iz cijele općine, među kojima je bio i Predsjednik općine Jovan Slavković.
Četveročlani žiri je imao težak zadatak izabrati najbolje, ali su nagrade zasluženo otišle Ivici Miškoviću (1. mesto), Ivanu Pejaku (2.) i Damiru Šimunovu (3.). Za sve posjetioce se, pokraj natjecateljskih kotlića, kuhalo i u velikom kotlu, tako da su svi imali prigodu probati izuzetan i posebno pripravljen monoštorski grah.
Prema najavama Predsjednika općine i Mjesne zajednice u Bačkom Monoštoru, organizacija »Grahijade« trebala bi sljedećih godina dobiti i organizacijsku potporu lokalnih institucija vlasti, kako bi se osiguralo očuvanje ove tradicije.
A. Forgić

 

-----

 

Hrvatski Agrokor želi kupiti akcije »Dijamanta«
Plod vi{ego­di{nje po­slov­ne su­rad­nje
 ZRENJANIN – Hrvatski prehrambeni kombinat Agrokor službeno je najavio kako je spreman otkupiti akcije tvornice ulja Dijamant, koje su u posjedu Investicionog fonda za jugoistočnu Europu. Ovo je priopćio generalni direktor Dijamanta Sava Knežević na konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi o novim investicijama.
Prema njegovim riječima, zrenjaninski proizvođač ulja ima višegodišnju poslovnu suradnju s Agrokorom. Početkom godine strateški partner tvornice ulja postao je Fond za jugoistočnu Europu kupovinom 26,9 posto akcija, za koje je zainteresiran Agrokor.
   Dijamant je u proizvodnju uljarica ove godine investirao 10 milijuna eura. Očekuje se dobar rod s ugovorenih površina od oko 90.000 hektara pod uljaricama i 30.000 hektara pod sojom. U toku su radovi na adaptaciji silosa u Odžacima, koji je namijenjen skladištenju soje, dok je u Kikindskom mlinu otkup i skladištenje ugovorenih količina pšenice. Utvrđena cijena pšenice je 7,5 dinara dok je za otkup uljarica najavljena cijena od 13 dinara. U ovom trenutku Dijamant ulaže u proširenje proizvodnih pogona. Najveća investicija, vrijedna 11 milijuna eura priprema se u pogonu rafinacije, koja će omogućiti obrađivanje više od tisuću tona uljarica dnevno, prenosi list »Danas«. g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika