Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žetvi u čast

PETRIJEVCI – Prošloga su vikenda 16. i 17. srpnja, u Petrijevcima kod Osijeka, održane 11. Petrijevačke žetvene svečanosti, koje su, istini za volju, po prvi puta održane na početku žetve a ne na njenom završetku, kako su i zamišljene. Ta dva dana smjenjivale su se manifestacije žetvi u čast, od tradicionalnog koncerta puhačkog orkestra DVD u Petrijevcima i pjevačke skupine Matice umirovljenika, do revije tradicijskoga narodnoga ruha i revijelne utakmice »debeli i mršavi«.
    Kruna svečanosti je euharistijsko slavlje s prinošenjem darova u župnoj crkvi Sv. Petra, a potom povorka folklornih skupina ulicama Petrijevaca, te prikaz starinske žetve na polju u centru sela, odmah iza ljetne pozornice, i sve to uz pjesmu, igru i tamburašku glazbu.
ETNO-IZLOŽBA: »Naša je želja, evo već jedanaest godina, da od zaborava otrgnemo ljepotu narodnih običaja i tradicije vezano za žetvu, i našega kraja, ali i svih naših krajeva«, kaže načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, »a osobno sam uvjeren da smo u tome i uspjeli. Proteklih je godina kroz naše malo mjesto prošlo stotinjak kulturno-umjetničkih društava i skupina i našu tradiciju obogatilo ljepotom svojih običaja, a ono po čemu smo posebni je neobična etno-izložba, u kojoj sudjeluje cijelo selo, gdje mještani uz cestu iznose starinske predmete, opremu i uređaje, šlinge i vez, a također smo poznati po njegovanju starih obrta, pa su danas u Petrijevcima kovač iz Koprivnice, lončar iz Belog Manastira, užar iz Gata, cokular iz Narda, remenar iz Petrijevaca, pečenje kruha i lepinje iz Zelčina i snaša Lenka iz Bocanjevaca s prikazom pripreme starovinske torte. Posebnost je svakako i prikaz starovinske žetve na žitnome polju u centru mjesta što godinama čine naši mještani i članovi kulturnoga društva, a goste će i brojne posjetitelje do kasno u no zabavljati »Šokci« iz Valpova i đakovačke »Lole««.
    Dopredsjednica manifestacije i članica općinskogpoglavarstva zadužena a kulturu, Višnja Gubica pohvalila se da ove godine dolazi devet društava i skupina iz Slavonije, ali i iz Rumunjske, te njihovi prijatelji iz Biograda. Naša je Petrijevčanka udana u Biograd i tamo je predsjednica KUD »Kralj Tomislav« te smo s njima uspostavili jako dobre odnose, odlazimo mi k njima, dolaze oni ovdje, a ove godine po prvi puta žetvu e ukrasiti i mažoretkinje iz Biograda. Tu su još društva iz Strizivojne, Oriovca, Darde, Ladimirevaca, Vođinaca i naravno naša kulturno-umjetnička udruga »Nikola Šubić Zrinski«. Tu su i gosti iz Rumunjske, koji se nalaze u Babinoj Gredi, a pošto mi s njima imamo dobre odnose, bit e i naši gosti i danas i sutra.
REVIJA NOŠNJI I SNAŠA: »Od samoga smo početka željeli njegovati ljepotu našega narodnoga ruha i odnos današnjih naraštaja prema tome ruhu«, kaže Snježana Jung, zadužena za pomladak udruge iz Petrijevaca, »te organizirao reviju narodnih nošnji snaša i djevojaka. Što se večerašnje revije tiče, imamo desetak sudionica, a tu su djevojke Maja Divljaković i Bapske, Kata Pirić iz Jaruga, Marina Nemet iz Đakovačke Satnice i Dubravka Pušić iz Ladimirevaca, te snaše Mira Živković iz Jaruga, Milica Pušić iz Ladimirevaca, Snježana Kolak iz Bapske, Lucija Šifner iz Gašinaca i Mihaela Šogorić iz Semeljaca. Sve djevojke i snaše imaju vrlo lijepo i vrlo staro ruho, a što je najvažnije vrlo ga lijepo nose«.
    »U okviru Petrijevačkih žetvenih svačanosti predstavljen je 7. broj Petrijevačkog ljetopisa«, kaže Stjepan Bahert, Petrijevčanin koji je radni vijek odradi u Zagrebu. Godišnjak je to s pregršt zanimljivih tema iz bogate povijesti Petrijevaca u kojemu ima ponešto za svakoga. Zdravko Pavlović piše o šetnji petrijevačkim krajolicima, Vinko Čuržik o mogućnostima razvitka turizma, Stjepan Najman o petrijevačkim vatrogascima, Jelka Mihaljev o životinjskom svijetu u narodnoj predaji, Biserka Bošnjak o Hrvatskoj udruzi žena a Višnja Gubica o proteklim žetvenim svečanostima. »I moja je malenkost dala svoj doprinos kroz pet-šest priloga a namjera nam je da sve to ostane zabilježeno i ukoričeno kao podsjetnik mladim naraštajima. Ne kaže se badava, ono što nije zabilježeno, nije se ni dogodilo, a mi upravo dajemo sve od sebe da se to ne dogodi«.
    I dok su na okolnim poljima kombajni skidali prve otkose pšenice i otimali od vremenskih prilika i neprilika ovu važnu krušaricu, jer ni stariji se Petrijevčani ne sjećaju ovako kišovitog srpnja, a žetvene su svečanosti obično pravljene kao dožeonica, prostranom su se slavonskom ravnicom razlijegali zvuci tamburaške glazbe i pjesma Šokačka: »Petrijevci ala ste na glasu, žetvene vas svečanosti krasu«.
Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika